Den kyliga påsken i bilder

Hej på er!

Här kommer lite bilder från en fotointensiv påskhelg. Med min nya kamera, Canon EOS 760d, så har motivationen att fotografera varit på topp, trots lite kyligt väder. Skärgården blev det ganska tydligt tema under helgen, men även lite annan natur och ett ånglok kommer i bildsvepet nedan.


Långhelgen började på skärtorsdagen med att jag på Strömkajen köpte årets första 30-dagarskort på Waxholmsbolaget. Fyllde på ett accesskort och gick efter det ombord på m/s Vånö som tog mig ut till Grinda. Påskhelgen dominerades ju av tämligen kallt väder så vinterjackan fick därmed vara på hela helgen. På bilden lämnar Vånö bryggan Södra Grinda för att bege sig vidare ut i arkipelagen.


På Grinda kvällen den 13 april var det rätt lugnt, något annat var det inte att räkna med. Trots gråvädret så var det vackert och rofyllt då jag gick från södra bryggan till norra. Två ormvråkar och två rådjur fick jag se också.


Kvällsbild på Amorella när hon passerar utanför Bogesundslandet på utgående mot Åbo. Bilden togs med ISO-värde 3200 och gav inte speciellt mycket brus. Inköpet av en ny kamera kändes vid detta tillfälle verkligen som ett bra beslut.


Under långfredagen kom jag att åka ytterligare en skärgårdstur. Denna gång blev fartyget min favorit – m/s Västan! Västan som är en av Waxholmsbolagets tre klassiker, byggd 1900, och som i år kommit i trafik redan i april (till min stora glädje). Men innan jag embarkerade henne så njöt jag av lite körsbärsblomning i Kungsträdgården. Träden på Birgit Nilssons allé hade många av dem slagit ut.


Västan vid Södra Grinda brygga. En härlig vy uppifrån ett berg öster om bryggan.


Möte mellan Lettlandsfärjan Isabelle och skärgårdsbåten Cinderella I. Isabelle, som tidigare hette Isabella och gick i trafik för Viking Line, såldes 2013 till Tallink och fick med det ett nytt namn – om än med bara en bokstav utbytt. Första åren hade hon dessutom Viking Lines karaktäristiska röda målning på skrovet kvar, men så för någon månad sedan i samband med ett varvsbesök så fick hon en ny, vit-svart målning istället – en ny look helt enkelt.


Om skärtorsdagen och långfredagen bjudit på lite sådär väder, så höjdes temperaturen lite i alla fall under påskafton. Det blev i alla fall soligt väder och jag passade på att ta en längre promenad på Djurgården. Rundade Blockhusudden där denna bild med kort skärpedjup togs. Blommorna i bilden är kungsängsliljor, dessa brukar vara fina att se i nationalparken Ängsö och i Sandemar under maj månad.


Ett vackert och stilla Lilla Värtan.


Och om det nu var påskafton så passade det väl bra med en bild på påskliljor. På kvällen blev det påskmiddag hemma på Lidingö med familjen. Lax, Janssons frestelse, sill, avocado m.m var smaskigt! Ägg åt jag dock inte, då mina smaklökar rent ut sagt avskyr denna proteinrika föda.


Påskdagen inledde jag med att åka ner till Älvsjö för att fota ett museitåg tillhörande Stockholms Ånglokssällskap, som var på resa tur och retur Södertälje hamn med start och mål i Liljeholmen. Tågets trävagnar drogs fram av ångloket S1 1921, ett lok som levererades till SJ så sent som 1952 – alltså av de sista levererade ångloken till SJ. Att fota ångtåg i fart är effektfullt, och från en bro norr om Älvsjö så fick jag det perfekta fotoläget. 🙂


Efter den vackra synen av ångtåget så blev det lite bussresor i söderort som gjorde att jag till slut hamnade i Skarpnäck. Planen var att därifrån gå in i Nackareservatet och ta en promenad mot Hellasgården. Lite knixigt att hitta rätt väg från Skarpnäck, men går man bara längs någon väg så kommer man ju framåt. 😉 Och till slut kom jag in i Nackareservatet från Bagarmossen. Det vita underlaget på bilden skvallrar ju lite om att det var kallt vid fotoögonblicket.


Ett ännu tydligare bevis på att vintern fortfarande höll sig kvar fick jag se hemma på Lidingö på sena eftermiddagen. Snöfall i omgångar…


Annandag påsk tillbringades ute i skärgården. Åkte tillsammans med två vänner ut till Möja med dess härliga byar. Berg, Löka och Ramsmora kom vi att passera då vi gick runt ön.


Till Möja åkte vi med båt från Ljusterö, och dit kom vi med buss från Danderyd. Hemvägen gick med Väddö, en av Waxholmsbolaget snabbare båtar med fartresurser upp till ca 22 knop. På bilden är hon på väg mot Ramsmora, och om ni noterar en svart prick precis ovan henne så var det en havsörn!


Ute på Möja hade vi uppehåll hela tiden, även om molnfronten låg som på en gräns mot yttre delen av skärgården. Men någon nederbörd fick vi aldrig se under resan, och inte sörjde vi det inte. 😉 Vi kom in till stan vid sjutiden. Lite mer bilder från denna Möjaresa kanske kommer så småningom.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.