Från Gamla stan till Ropsten – en blandning av stad och natur!

En härlig stadsvandring gjorde jag häromdagen då jag tog mig till fots från Gamla stan till Ropsten, och naturligtvis inte den snabbaste vägen. Jag valde en väg som gick via både centrala stadsdelar med bebyggelse, samt områden med mer grönområden.


Starten av promenaden skedde vid Gamla stans tunnelbana. Därifrån tog jag sedan sikte på Riddarholmen där på Stenbockska palatset detta ankarslut sitter.


Efter att passerat Stadshuset så kom jag ner mot Klara sjö. Precis utanför Serafen mot sjön till så finns ett litet område med vårblommor, där bland dessa denna vitkindade gås strövade.


Detta är en försvinnande syn. Alltså X60-tågen kommer ju vara med många år framöver, men synen av SL-pendeltåg vid Stockholms central kommer att försvinna då Citybanan öppnar till sommaren. Naturligtvis en god nyhet med denna tågtunnel genom stan. I övrigt kan ju sägas att pendeltågsentréprenören numera är MTR, och det röda tåget i bilden är också ett MTR-tåg, fast går ju lite längre än till Södertälje. 😉 MTR Express kör mellan Stockholm och Göteborg.


Från Kungsholmen gick jag över Barnhusbron för att ta mig in i Vasastaden. Gatan som börjar vid broslutet på Vasastadens sida är Tegnérgatan. Den gick jag bort till parken med samma namn som gatan – Tegnérlunden. Där kom jag att se ett antal krokusar i varierande färg.


Från en lund till en annan. Uppifrån Observatorielunden kunde jag blicka ner mot min gamla hemmagata – Hagagatan. På Hagagatan i kvarteret Riddarsporren bodde jag från 1993 till 2013, så många minnen har jag från detta område.


Från en höjd till en annan. Johannes kyrka ligger onekligen högt i staden, centralt ligger det också fast ändå lite avskiljt på ett sätt.


Gunnar Asplunds karaktäristiska orangea byggnad som är Stockholms stadsbibliotek. Det invigdes i slutet av mars 1928 – alltså 90 år sedan nästa år.


Från arkitekt Asplund till skulptör Eldh. Carl Eldhs ateljé i Bellevueparken gick jag förbi – en fin miljö trots närheten till all trafik vid Roslagstull.


Längs Brunnsvikens östra strandkant gick jag bort till Bergianska trädgården. Såg dessa fina skäggdoppingar som var i full gång att konstruera sitt bo.


Intill Bergianska trädgården neråt vattnet till fanns en liten slätt med en massa svalört. Vårens färger har verkligen kommit nu.


Och på tal om färgprakt…Vid Lappkärrets norra sida på Norra Djurgården så finns ett ställe med mycket blåsippor. Bland dessa blåsippor finns några stycken som avviker lite kraftigare i färg. Men inte desto mindre vackra för det. 🙂


En runda på Norra Djurgården fick avrunda långpromenaden. Gick på Lilla Lappkärrsberget och passerade även Lilla Skuggan. På bilden här syns hemmaön Lidingö, och höghusen längre bort i bild – ja dessa ligger vid Näset! 🙂


Över Oxberget gick jag, där flertalet hackspättar kunde ses, innan jag kom ner mot Husarviken. Fiskarängsladan är en kontrast mot den moderna bebyggelsen i Norra Djurgårdsstaden, eller om det är tvärtom. 😉 Jag gillar i alla fall Norra Djurgårdsstaden som nybyggt område.


Avslutningsvis får nötkreaturen sätta punkt för vintern och för detta blogginlägg.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.