Våraktigt i Görvälns naturreservat 19 mars

Söndagen den 19 mars hade jag planer på att åka till Sandemar och gå i naturreservatet där. Jag gick ner till bussen kvart över elva, för att direkt konstatera att den var försenad åtminstone fem minuter. Så där sprack den planen direkt, för pendeltåget kom jag inte att hinna med…Så vad gjorde jag då? Jo jag åkte pendeln åt andra hållet istället, ut till Järfälla.


Pendeltåget kom att gå mot Bålsta, men jag steg av vid Kallhäll station därifrån jag gick genom naturen bort till Görvälns slott, tog ca 20 minuter.


En gårdsbyggnad vid Görvälns slott med tillhörande hage där betande djur går under sommarhalvåret.


Det finns många fina byggnader i Görvälns slottområde, inte minst denna flygel som ligger nedanför slottet på en av sidorna av en lindallé som leder ner mot vattnet.


Görvälns slott med vintergäck och snödroppar i backen nedanför. Byggnaden som är från 1600-talet har en fasad bestående av gotlandssandsten.


Vintergäcken i lite närmare fokus. Blommor har man ju längtat efter att få se efter den långa och mörka årstiden.


Kvitt, kvitt…Det sjungs mer och mer ute nu. 🙂


Längre ner i backen/allén så ligger två rundformade och lite kortare flyglar.


Fjärden utanför Görvälns slottsområde kallas för…Ja just det – Görväln! Isen låg fortfarande upp mot Kallhäll och Kungsängen, men vårsolen började göra sitt vilket bilder lite längre ner i inlägget kommer att visa. Denna bild får dock visa lite ismönster.


Blankt och fint! Efter att ha gått genom det vackra slottsområdet så gick jag ner mot och gick längs vattnet söderut. Passerade bland annat Görvälnsbadet, ett bad som säkerligen är populärt fina sommardagar. Under vintern är det ju mer tveksamt. 😉 Vintertid är det nog roligare att spendera tiden i Brukets skidbacke istället, där det var full aktivitet när jag passerade den.


På min väg söderut fick jag gå ner för denna brant.


Hummelmora är ett namn som klingar bekant för en som åker i skärgården. Finns nämligen ett Hummelmora på Ljusterö där det finns en brygga som Waxholmsbolaget trafikerar. Denna hage heter också Hummelmora – Hummelmora hage. Men detta är alltså i Järfälla.


Uppe ifrån fornborgen Gåseborg hade jag fin vy över det vackra Mälaren och dess omgivande landskap. På andra sidan ligger Svartsjölandet/Färingö.


Sol, ingen vind och vatten är ingen dum kombination.


Som sagt var, blankt som ett nybonat golv! Efter att ha njutit några minuter uppe vid fornborgen, där jag kunde suttit länge som det kändes, så tyckte jag ändå det kändes bra att försöka dra sig mot kära Lidingö igen. Med buss från ett villaområde några kilometer väster om Barkarby så tog jag mig just till Barkarby. 😉

Att hitta nya pärlor i Stockholms län är kul. Görvälns naturreservat med kulturmiljön kring slottet värderar jag väldigt högt bland de utflyktsmål jag har gjort genom åren, för de börjar bli en del nu. 😉

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.