En solig vandring i Tyresta

I lördags började det verkligen kännas att våren är på gång, som en har längtat! Jag stack då ut i naturen till det underbara naturområdet Tyresta i Södertörn. Tyresta omfattar både naturreservat och nationalpark i ett stort, stort område. Nationalparken är en av två nationalparker i Stockholm, den andra ligger på en ö i Roslagen som heter Ängsö.


Tyresta by med dess vackra bebyggelse. Många hade begett sig ut dit denna lördag, den stora parkeringen var närmast proppfull, och en del passagerare var det även med på buss 834 som jag åkte ifrån Haninge centrum.


Öppna landskap omger den mysiga byn. Lite snötäcke kvar men med vårsolen lär den försvinna rätt fort.


Från öppna landskap till den tätare skogen där ljuset inte framkommer på samma sätt, men dock framträder det i alla fall. 😉


Isen låg på Bylsjön, en av flera sjöar kring nationalparken. Det finns olika markerade vandringsleder man kan gå i området, jag valde denna lördag att gå Bylsjöslingan på ca 6 kilometer.


Snön smälter ju förstås långsammare inne i de skuggiga partierna, vilket in princip är hela skogen, så kängor var bra att använda.


Innan jag fortsatte Bylsjöslingan så tog jag in en avstickare bort till brandområdets gräns. Det var ju 1999 som en omfattande brand satte 450 hektar skog och mark i lågor, och det är verkligen speciell syn att se detta brandskadade område som dock börjat leva upp på nytt. Jag satte mig här på en sten och bara njöt av tystheten som infann sig, verkligen ingen E4 i närheten. Ibland kan man dock höra skott från skjutbana vid Högsta.


I den här bilden kan jag ju inte ”tagga” någon person inte. 😉


Koltrast vid utfodring nära byn. Och apropå fåglar, när jag gick inne i skogen på väg tillbaka så hördes plötsligt en korp börja skrika – ja den ville väl inte att en Lidingöbo skulle komma där och störa. 😉 Annars så var det ett varningstecken för att två havsörnar patrullerade över området högt upp i skyn. Hade turen att få se dessa då jag var mitt inne i skogen, lite glipor var det dock bland de höga träden.


Väl tillbaka i Tyresta by så tog jag en fika i caféet och slog mig ner i vårsolen och njöt. God toscachokladkaka samt en kopp thé med smak av fläder. Vintergäcken på bilden gladde också!


På vägen hem promenerade jag först bort till Svartbäcken, tog ca 20 minuter från Tyresta by. Från Svartbäcken blev det buss ända till Gullmarsplan, och en bra, modern buss med USB-uttag så jag kunde ladda mobilen. Men jag var inte klar med vandrandet ändå för tunnelbanan åkte jag sedan till Tekniska Högskolan och gick därifrån till Ropsten. Så den här bildserien får avslutas med en bild på månen och skorstenar från Värtaverket. Skorstenarna är väl inte så estetiskt tilltalande men desto finare är månen!

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.