Januaribilder

En liten sammanfattning av några fotoögonblick under januari månad tänkte jag mig visa med detta fotoinlägg.

img_4825
Nyårsdagen är ju första dagen på året, och året firas ju bäst in med fyrverkerier och champagne. Även om jag inte gillar ljudet av smällar så smakar champagne gott i alla fall. 😉

img_4840
En liten promenad ut till Hustegaholm den 1/1, som synes var det ingen direkt vinter ute vid det tillfället. Bilden visar en del av Kyrkviken fotograferad från dess norra strandkant.

img_4859
Så blev det plötsligt vinter i sin rätta betydelse – kors i taket! En lördagmorgon visade termometern på minus 15 grader, då passade jag på att åka ut till Elfvik och frysa lite. 😉 För personligen anser jag att när temperaturen är under tio minusgrader, då brukar det vackraste av vintern visa sig. Bilden visar ”allén” som leder fram till Elfviks gård.

img_4900
Nere vid vattnet där sjöröken kunde skådas. Otroligt vackert var det, men det vackra har även sin baksida – det blev allt svårare att fota ju stelare och frusna fingrarna blev. Minus 15 grader är ju trots allt ingen högsommarvärme direkt.

img_4940
Rimfrost på åtskilliga träd denna lördag den 6 januari.

img_4976
Dagen efter den kylslagna trettondagen så var temperaturen något mer mänsklig, då stack jag in till stan och fotade lite från bland annat Skinnarviksberget, uppe på Söders höjder. Tyska kyrkan i fokus på bilden här, i bakgrunden syns Kaknästornet med toppen inne i viss dimma.

img_4998
Ett vintrigt Stockholm med gammal bebyggelse på Södermalm.

img_5009
Från gammal till ny bebyggelse, jo jag fotograferar även gärna sådan även om den estetiska kvaliteten på en del nybyggen inte sällan sviktar enligt personlig uppfattning. På bilden riktas fokus mot Sjövikskajen och Årstadal där det ska byggas ytterligare ett par höghus bredvid de redan byggda. Denna bild togs under en promenad från Hornstull till Skanstull den 14 januari.

img_5035
15 januari, jag är ute på Beckholmen och skådar en ful ankunge i den stora dockan på ön. Gotlandia II tillhör ännu så länge Destination Gotlands flotta och går i trafik mellan fastlandet (Nynäshamn alt. Oskarshamn) och Gotland, denna färja går till skillnad från färjan på nästa bild enbart under det ”ljusa halvåret” s.a.s.

img_5087
Gotlandsbåten på denna bild har inte ett helt ologiskt namn – nämligen Gotland. Kommer in från Östersjön mot Nynäshamn på förmiddagen den 21 januari. Ingen direkt storm denna dag när jag och ett par kompisar åkte till Nåttarö. Senaste gången jag för övrigt var på Gotland var 1990! Inga direkta minnen från det tillfället faktiskt, men så föddes jag ju samma år också. 😉 Så det är väl dags att åka dit igen så småningom.

img_5123
Två och en halv timme skulle spenderas på Nåttarö, och vi gick bland annat förbi denna lilla grotta med det vackra namnet Drottninggrottan.

img_5214
Nåttarö ligger i höjd med Nynäshamn – och till Nynäshamn lämpar det sig bäst att åka pendeltåg om man inte har bil förstås. Men det senare alternativet hade vare sig jag eller mina medresenärer. 😉 På bilden skiner solen mot ett äldre pendeltåg som är en utdöende pendeltågsmodell i Stockholmstrafiken. Till sommaren öppnar Citybanan och pendeltågen kommer sluta trafikera Stockholms Central och Karlberg – för att istället bege sig under jord till stationerna City och Odenplan. Dessa nya stationer kommer ha plattformsskydd med dörrar som ska passa in de moderna tågen.

img_5232
Från Ropsten blev det en promenad hem till Näset den eftermiddagen. En vacker skymning över Lilla Värtan och över Hjorthagen – denna skyline kommer ju ändras ganska snart inte minst med tanke på att Gasklocka 4 snart kommer rivas och ska väl ersättas av ett högt bostadshus istället.

img_5255
Slutar med en lördagsbild till – ja inte blir mycket fotograferat när det är vardag och jobbet i Sätra kallar. I lördags den 28 januari tog jag en promenad på norra Lidingö. Bilden som visar en viss rofylldhet på Askrikefjärden och Stora Värtan.

/Mats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.