Så var detta år 2016 slut

Så var detta år 2016 slut snart.

Året har i fotograferingsväg inneburit att ca 15000 bilder blivit tagna. Jag har köpt nytt vidvinkelobjektiv av märket Canon (brännvidd 10-18 mm) för en tusenlapp, då det var ett begagnat objektiv men väl så bra. Scandinavian Photo på Norr Mälarstrand är en bra affär.

Jag har också kasserat ett 18-200 mm-objektiv vid ett objektivsbyte på en klippa på Gällnö någon dag före midsommar. Såg en rovfågel i skyn och skulle snabbt ändra till supertelezoomen med brännvidd 150-500 mm, bara det att det gick lite väl hastigt och mitt 18-200 rullade i öppet läge rakt ner i plurret istället. Inte att föredra! Men jag köpte nytt omgående och har varit noggrann sedan dess att objektivsbyte sker i varsamhet – 5000 spänn är ju trots allt en del. 😉

Som tidigare år gör jag en liten bildserie med 12 bilder, en från vardera månad. Det ska väl täcka några upplevelser eller händelser under mitt år 2016.

01
Mitten av januari bjöd faktiskt på ganska stränga vintertemperaturer, inte minst den 16 januari då jag och en kompis for ut med skärgårdsbåt till Finnhamn. En fantastisk vinterdag med sjörök, rimfrost och vackra ljusskiftningar. Vid Skäggaudd som ligger på Värmdö var det i skuggan så här fin rimfrost på träden.

02
En vardag när jag åkte hem från Sätra och av slumpen hade kameran med mig, så tänkte jag att ”nu tar jag en sväng upp på Skinnarviksberget” – där hade jag inte varit på bra länge. Så jag gick av vid Zinkensdamm och knallade upp. Vad visar då Riddarfjärden om inte en spegelblank vattenyta som sällan ses mitt på eftermiddagen, så efter x antal bilder uppifrån berget så tog jag sedan SL:s linje 85 över fjärden, trafikeras som oftast av Djurgården 4. Som synes en del is som fortfarande låg på fjärden, och gjorde väl sitt till att det blev en sådan blank och fin fjärd på skottdagen den 29 februari.

03
Vårkänslor i sundet mellan Hustegaholm och Ekholmsnäs på Lidingö den 28 mars. Skäppdoppingar som visar kärlek till varandra.

04
Så var det dags att demonstrera! Vid Stadshuset den 18 april visades ett stort motstånd åt planerna på att bygga ett Nobel Center på Blasieholmen i centrala Stockholm. Politiker från partierna S, M och C tog dock ingen notis om detta motstånd förstås och klubbade igenom det hela i kommunfullmäktige där det blev en rätt klar majoritet som röstade för trippla gigantiska lasagneformar i den gamla hamnmiljön så centralt i staden.

05
21 maj kom jag äntligen att besöka Sandemar naturreservat i närheten av Dalarö. Hade inte gått där på tiotalet år trots den relativa närheten till landstället. Jag besökte naturområdet under en blomsterrik period och en av karaktärsblommorna i just Sandemar är orkidén Adam & Eva, på bilden syns även lite styvmorsvioler.

06
Fortsätter på temat ”ställen som går att komma till enkelt ifrån Dalarö” – för Huvudskär är numera enkelt att komma till om man inte vill lägga ner en förmögenhet för att nå dit. Tre dagar i veckan sommartid så går det att på Waxholmsbolagets taxa åka ut med båten Öfararen till Huvudskär. Båten utgår ifrån Dalarö, men det går även att komma med Utöbåten från Stockholm och gå av vid Fjärdlång för byte till Öfararen. Just så var fallet för mig på midsommardagen som bjöd på underbart sommarväder, ett väder som även uppskattades av sälarna! 😉

07
Den 20 juli besöktes Sveriges kanske äldsta stad, med anor från 900-talet – Sigtuna. Åkte sjövägen ut till mälarstaden tillsammans med släktingar under en av de fina och varma sommardagarna i juli. Bilden visar Stora gatan som är huvudgatan och således även turiststråket i centrala Sigtuna. Längs denna gata hålls även en stor julmarknad under första, andra, tredje och fjärde advent – en julmarknad som brukar locka många besökare.

08
En augustikväll ombord m/s Västan är aldrig fel, speciellt inte om turen går till Väsbystrand på Ljusterö och antalet resenärer inte är skrämmande hög. Västan är ett av Waxholmsbolagets tre klassiska fartyg, de andra två är ångfartygen Storskär och Norrskär. Norrskär och Västan är de två fartyg jag reser med klart flest gånger per år. Norrskär ”vann” statistiken med 13 resor men Västan blev i alla fall god tvåa med 12. 😉 Storskär blev det blott tre resor med under säsongen som var. Fartygen brukar vara i trafik från maj till september.

09
Årets fotografiska höjdpunkt var kanske när jag fick bevittna norrsken uppifrån ”takterassen” hemma på Lidingö. Kunde ställa kameran på räckverket som stativ och fick faktiskt norrskenets vackra färger fångade på bild, naturligtvis en härlig upplevelse att se det verkligt också. Var en kväll då norrskensbilder syntes frekvent på sociala medier, och kvällen var 28 september.

10
Höstfärger vid Hustegaholm den 8 oktober. Hustegaholm är ett ställe jag gärna tar en promenad till om fantasin tryter när ledigheten infinner sig. Lätt att ta sig ner till Kyrkvikens norra ände och gå längs vattnet ut till den vackra udden.

11
13 november stack jag och en kompis iväg och åkte en sväng med Eckerölinjen över några timmar på eftermiddag-kvällen. Målet med den resan var just målet. 😉 En riktigt bra viltbuffé med alla möjliga och omöjliga rätter (olika tillagningar av rådjur, älg, vildsvin, hjort, svamp, fisk etc…) och på hemresan med bussen så kändes en aning mätthet faktiskt. 😉 Men innan vi åkte med Eckerölinjen så var vi en stund i Roslagens huvudstad som ju förstås är Norrtälje. Det här var ju precis i dagarna efter att ett kraftigt snöoväder dragit in över Stockholms län, så Norrtälje och hela Roslagen var i vit skrud denna söndag.

12
Baka pepparkakor stod på programmet på ”Barbro”-dagen 4 december d v s min mormors namnsdag. Just baka pepparkakor gjorde vi alltid hos mormor på Torsgatan 60 så länge hon levde, nu gick hon bort för ett par år sedan men traditionen lever vidare – med gott resultat dessutom. Förutom pepparkaksbakning så har det även blivit ett par båtresor i december, och på självaste julafton så gick jag på Skansen mitt på dagen – men så var det fri entré också. 😉 En mysig jul kom det att bli med fina julklappar och god mat.

Ja detta var en del av mitt år 2016!
Önskar alla en fin nyårsafton och ett GOTT NYTT ÅR 2017!

/Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.