Stämningsfull utfärd till skärgården

Efter en lördag som bjöd på rejält grått och tråkigt väder i Stockholm så var min ambition att ta mig ut någonstans på söndagen den 18 december, fjärde advent. Det hela landade i en tur i Södertörn och en båtutflykt från Nynäshamn till Rånö.

img_4465
Jag stack hemifrån Lidingö strax efter halv tolv. En snabb resa in till Centralen för vidare färd med pendeltåget till Nynäshamn. I Nynäshamn gick jag den korta biten ner till bryggan där dagens fartyg Skarpö låg inne. Avgång från Nynäshamn ca 13:25 med inte mer än fem-sex passagerare ombord.

img_4467
Övre salongen på denna skärgårdsbåtsklassiker Skarpö som är byggd 1965 och har tjänat många år i Stockholms skärgård. Ägs numera av Utö Rederi som dock kör för Waxholmsbolaget.

img_4470
Julpyntat och fint ombord.

img_4491
Ytterskärgårdsmiljö, passage av södra Mysingen innan vi kom i den tätare arkipelagen.

img_4500
Ner mot söder så öppnar sig den vida Östersjön.

img_4518
In i smalare passager än Mysingen. 😉 Här låg vattnet blankt och fint mot klipporna på Norrö.

img_4532
Vid halv tre hade jag gått iland på Rånö och Skarpö fortsatte mot slutbryggan Ålö. För att båten ska få trafikera över södra Mysingen som ju kan bjuda på ganska så rejält med sjögång till och från, så har man under hösten byggt in akterdäcket nertill och det syns ganska väl på bilden här. Tyvärr inga fönster vilket gör detta akterdäcket ganska dystert ombord, men båten får ju i alla fall gå i trafik och det är ju det viktigaste.

img_4544
På de ca 55 minuterna jag hade att spendera på ön så gick jag bara en sväng till andra sidan ön, där jag stod en stund på några klippor och njöt av Mysingen och av den pågående solnedgången.

img_4574
Zoomat in lite vass här. Och vass var verkligen solnedgången och skymningen denna eftermiddag i Stockholms södra skärgård.

img_4593
Gick ingen lång promenad på ön då jag enbart hade drygt 50 minuter på mig. Dessa röda hus ligger väldigt nära ångbåtsbryggan.

img_4607
På tal om rött…

img_4611
Så himla vackert. I lugnet vid Rånö brygga gick kameran på högvarv samtidigt som militära övningar på Utös skjutfält hördes på avstånd.

img_4628
En ensam svan på simtur i Rånösundet, på andra sidan sundet ligger Skarpö vid bryggan Ålö. Från Ålö finns vägförbindelse med Utö, dock en rätt bra bit att gå från Ålö till Gruvbyn som man kan kalla för Utös centrum.

img_4649
När klockan närmade sig halv fyra var det dags att stiga ombord Skarpö igen och åka tillbaka till Nynäshamn. Mörkret började ju falla så det var ingen nackdel att resa hemåt.

img_4665
Det vackra men försvinnande ljuset fortsatte briljera.

img_4671” alt=”” />
Ö-båt, Stockholms skärgård och en vacker skymning – kan det bli bättre? Troligtvis inte.

img_4685
Här i mörket vid Nynäshamn låg Polenfärjan Wavel inne, fartyget har en exteriör som gör att den ser bäst ut i mörker eller dimma. Skärgårdsturen närmade sig i alla fall sitt slut och halv fem var man iland på fastlandet igen.

img_4695
Sista bilden får bli en kyrklig sådan – Nynäshamns kyrka som är väl synlig från sjön. När jag väl var hemma på min ö dvs Lidingö så hade jag ”bara” varit borta i sju timmar. En lagom skärgårdsutflykt så här i december, och en av de mer stämningsfulla turerna under år 2016.

Ett blogginlägg till kommer att komma detta år – en liten summering av fotoåret tänkte jag mig.

Nu önskar jag alla bloggläsare en riktigt GOD JUL!

Med vänliga hälsningar
Mats Östman

En reaktion på ”Stämningsfull utfärd till skärgården

  1. Jag är så glad över att få följa med på dina härliga resor! Känner igen en del båtar, miljöer – det kan vara kul. Men så imponerad av fotografier i färger jag inte trodde fanns! Att himlen och havet kunde vara så vackert! Tack! Kerstin
    Ha en skön helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.