Decembertur med s/s Blidösund

Lördagen den 3 december var det äntligen dags för en ångbåtstur igen efter ett par månaders uppehåll, och det blev även årets sista ångbåtstur för min del. S/S Blidösund blev fartyget för dagen och resan gick ut till Blidö och bryggan Almvik där det hölls en julmarknad denna lördag. Avgångstid från Stockholm var halv tio.

img_4174
Från T-Centralen gick jag längs den lugna Hamngatan, där NK:s julskyltning kunde beses utan trängsel, mitt på dagen är det ju hopplöst på den gatan. Knallade vidare ut mot Gamla Stan och mot Gustav III:s staty där intill ångfartyget Blidösund har sin kajplats. Kolröken syns ju på avstånd, ganska fint väder kom vi att få. Jag reste med ett par andra ”båtologer” tillika vänner.

img_4182
Som sagt, denna lördags destination för ångaren kom att bli Almvik på Blidö. Vid Almvik hålls varje år i början av december en julmarknad vid bryggan, och till denna julmarknad går det alltså att resa med Blidösund på en vintertur från Stockholm. Men inte bara resenärer från stan, utan även lokalt resande från bryggor på bland annat Blidö och Yxlan.

img_4211
In i värmen ombord. De inre utrymmena fick utnyttjas till maximalt denna vinterlördag, drygt 120 resande bara från Stockholm. När matsalarna på övre däck förbereddes för sittningarna så blev det ännu lite trängre på mellandäck, men nog gick det allt och bra stämning är det alltid ombord när jag åker, inte för att jag själv höjer stämningen direkt. 😉

img_4230
Ombord var det julpyntat och fint. Förutom denna resa till julmarknaden vid Almvik, samt en reguljärtur till Norrsund (även det på Blidö) dagen före julafton, så är julbordsturerna den huvudsakliga vintertrafiken för s/s Blidösund. Efter 23 december är det vintervila som gäller för damen tills dess att musikturerna drar igång i maj.

img_4245
Härligt med solsken, ännu härligare med läsida så man kunde njuta några minuter ute på däck. 🙂

img_4247
Viking Cinderella på ingående i Furusundsleden, lite blyg på denna bild dock. 😉 Viking Lines fartyg känns ju igen på dess röda skrovfärg, men Viking Cinderella är dock ett undantag med vitt skrov.

img_4264
Röd och gul bebyggelse på Vettersö vars brygga fanns med i tidtabellen för denna dagstur, dock inga intresserade att att stiga av eller på.

img_4268
På temat detaljbilder.

img_4269
Dagens lite speciella anlöp skedde vid Vagnsunda på Yxlan. Där vid bryggan låg en bogserbåt och tog plats när Blidösund var på väg in, och uppenbart fanns ingen möjlighet att flytta den snabbt. I och med att bogserbåten låg längs hela bryggans långsida så blev möjligheterna för Blidösund att lägga till något begränsade eller i alla fall mer omständigare. Men skepparen löste det hela på ett elegant sätt och de som ville åka med från Vagnsunda kom ombord.

img_4285
”Nästa brygga Alsvik” – och som synes ett tiotal väntande på bryggan, detta brukar även synas under sommarturerna fredagar när Blidösund går sin tur från Stockholm till Norrtälje. Då brukar många resa lokalt med Blidösund upp till norra delen av Blidösundet och där byta till snabbåten Sjögull för färd tillbaka, en sådan där trevlig och lagom sommarafton på sjön helt enkelt.

img_4293
När klockan var strax efter halv två så var vi framme vid Almvik på Blidö. Där var det en det en rätt rejäl folksamling på marknaden. Jag och en av mina medresenärer köpte lite godis innan vi påbörjade en promenad på Blidö. Båten till höger om Blidösund heter Madam och kom från Stavsnäs denna lördag på en resa.

img_4306
En uppförsbacke minsann. 😉

img_4326
Vi tog kurs söderut på Blidö och gick först förbi Blidö kyrka, en knapp kilometer från Almvik.

img_4348
Solen går ner över Blidö och Bruket.

img_4362
I de inre vikarna hade isen börjat lägga sig. Efter att ha gått ner till Brukets brygga så vände vi sedan tillbaka och gick till närmaste busshållplats. Ingen längre stund behövde vi vänta på bussen mot Norrtälje. En skön bussresa blev det in till Norrtälje, sedan dubbeldäckare in till huvudstaden. Och till Tekniska Högskolan kom vi in till vid 17:30. En underbar tur var därmed över.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.