Upp på Hammarbybacken

Hammarbybacken är en plats jag bara besökt en gång tidigare. Första tillfället var en vinterdag med skolan (Flexibelt lärande på Thorildsplans gymnasium) då vi kom att åka skidor. Ja det går absolut att diskutera huruvida jag åkte skidor eller ej, gick knappt i styrfart nerför absolut enklaste backen med in princip obefintlig lutning. Utifrån detta kan ni nog lista ut att det var första gången jag överhuvudtaget stod på utförsskidor…Det är en aning mer klass på åkarna som kommer i vinter och deltar i parallellslalomen som ingår i den alpina världscupen, ett trevligt evenemang som Stockholm har ”fått”.

Men nu lämnas vintern åt sidan en stund…

I söndags den 2 oktober tog jag mig alltså upp och nerför backen på riskfria sätt. Liften var dock igång och det beroende på att det finns en sport som heter Downhill, alltså inte det alpina störtloppet utan i detta fall cykling nerför berg. Ett antal tränande cyklister var igång med det under tillfället jag var där. Själv kände jag inget sug att ge mig in på det, har inte ens tagit en enda cykeltur i år. Nåväl, nu till bilderna!

img_2741
Med vy mot Kvarnholmen och Lidingö där på avstånd Strömma Kanalbolagets Gustafsberg VII från 1912 syntes utanför Fjäderholmarna.

img_2743
Rätt dålig kurragömma från Silja Symphonys sida. 😉 Husen i förgrunden med den enligt min åsikt kraftigt diskutabla färgen ligger på Henriksdalsberget. Bakom färjorna vid Värtahamnen så syns Torsvik och Foresta på Lidingö, där även konstmuseet Millesgården ligger.

img_2749
Tornens bild i dess olika tidsåldrar och stil. Sofia kyrka är ju närmast, men med telezoomens perspektiv så verkar ju inte Kistas torn ligga så långt bort de heller. 😉

img_2761
Kastellet, Hedvig Eleonora kyrka samt Kungliga Tekniska Högskolan är tydliga landmärken i denna bild.

img_2779
Vy över Sickasjön och Järlasjön. Bostadsområdet Järla sjö tycker jag är ett riktigt trivsamt område med färgglada och moderna fasader i en skön blandning med de gamla hallarna av tegel där ångturbiner byggdes.

img_2782
Hammarbyhöjden närmast i bild och Årsta längre bort. Det finns ju långt gångna planer på exploatering av områden i denna bild, i Sjövik vid Årstadal långt bort till höger i bilden är ju byggandet av höghus i full gång.

img_2790
Är det höst så får det ju allt bli en lövbild även i ett sådant här blogginlägg.

img_2794
Inte bara gult, oranget och rött. Den här hösten har fram till början av oktober dominerats av grönska, men nu när kylan slagit till så lär denna grönska försvinna rätt snabbt och de sprakande varma tonerna får ett övertag bland löven. Jag promenerade längs Sicklasjöns södra strandkant.

img_2813
Innan busshållplatsen vid Nackanäs nåddes så fick jag se denna spegelblanka del av Sicklasjön. Passar bra att avrunda med denna bild.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.