Norrskensafton på Lidingö

Vissa kvällar är mer magiska än andra, i onsdags afton fick jag uppleva en sådan magi. Aurora borealis eller norrsken skulle vara möjligt att se även i sydligare delar av landet, prognosen var i alla fall god för detta.

Jag gjorde försök att skåda detta väderfenomen, så från åttatiden och ett par timmar framåt så pendlade jag upp och ner från ett uteutrymme på vindsvåningen, bara en trappa upp, med bra räckverk som gick att använda som stativ. Det kom ju förstås att krävas långa slutartider och räckverket/staketet fungerade med facit i hand riktigt bra, det fanns en yta att ställa/luta kamerahuset mot.

img_2640
Första försöket gjorde jag ca kvart i nio men då syntes inget. Annars var det läckert med stjärnhimmelen, Karlavagnen syntes tydligt.

img_2649
Vid kl 21:20 så såg det ut såhär när jag hade fotat mot norr. En grön hinna syns svagt men ändå tydligt, dock bara i kameran. Det riktiga skådespelet, som jag först såg tendens av från köksfönstret, det började strax efter klockan tio.

img_2657

img_2658

img_2659
Även om det ser lite mattare ut ”live” än vad kameran visar så var det väldigt mäktigt och vackert. Efter att ha njutit några minuter av skådespelet på himmelen så kunde jag sedan verkligen sova gott på natten, för det här var första gången jag såg norrsken faktiskt.

/Mats Ö.

En reaktion på ”Norrskensafton på Lidingö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.