Till Möja och Finnhamn en augustidag

En trevlig sommar blev det vädermässigt i år, åtminstone i Stockholmstrakten, för nu när mitten av september plötsligt kommit så bör antal ”sommardagar” kvar detta år vara lätträknade, men inget ska väl skrivas i sten när det gäller den saken. 😉 Hur som helst, en av alla skärgårdsturer jag gjorde under sommaren ska jag visa i några bilder här nedan. Åkte med en vän från Uppsala till Möja och Finnhamn den 20 augusti, en av de sista dagarna på Waxholmsbolagets sommarturlista.

img_9673
Här har vi en brokig fartygstrio. Dels är det kryssningsfartyget AIDAdiva som låg på Strömmen under dagen och även natten. Sedan den gamla Vätternångaren Motala Express som för fem-sex år sedan fick fören kapad för att kunna gå igenom Göta Kanal och upp till Stockholm som sedan dess är dess stationära ort. Går man längs Strandvägen så kan man under sommarhalvåret se henne ligga inne vid en restaurangponton kallad ”Ångbåtsbryggan”, ja om hon inte är ute på någon chartertur förstås. På bilden syns även Stridsbåt 90 Korpen som fungerar som en transport/charterbåt.

img_9688
Väddö i Cinderellasvall. Väddö var en av dagens tre båtar jag och vännen kom att åka med.

img_9704
Ombord Cinderellabåtarna så går matroserna runt i fartyget och säljer biljetter. Till skillnad från Waxholmsbolagets fartyg där man får gå till en däcksexpedition för att köpa. På bilden har Stegesund lämnats bakom och fartbegränsningen har upphört vilket betydde god fart utåt i skärgården.

img_9736
Husarö Lanthandel håller till i denna byggnad nära Husarö ångbåtsbrygga. Det här är en av skärgårdens året-om-öppna affärer.

img_9745
Det öppna havet visade sig när vi kom till Möjas norra delar.

img_9761
Från hav till ström. Möjaström är en trång passage som skiljer Möja från Södermöja, där sistnämnda öns brygga Cinderella I har lagt till vid här på bilden. Jag och kompisen gick av vid Möjaströms brygga på huvudön Möja, avståndet mellan dessa bryggor är ju som synes ganska litet…

img_9763
Så kommer en bild med kort skärpedjup. Cinderella I lämnade genast Möjaström och Södermöja för en intur till Stockholm. För egen del så började promenaden från Möjaström till Långvik kort därefter att denna bild togs.

img_9779
Utanför Löka by på Möja kan man fågelskåda stora fåglar.

img_9794
Något som har varit härligt att se denna sommar är mängden fjärilar. Ute på Möja denna lördag syntes mängder längs vägen från Möjaström upp till Långvik där påfågelöga var en av arterna.

img_9810
Från fågel via fjäril till fisk. Denna restaurang Wikströms fisk kan man besöka i Ramsmora by. Promenerar eller cyklar man från södra till norra Möja eller v.v. så kan det ju vara en fin avstickare och paus att göra med en måltid där.

img_9811
Skärgårdsidyll nummer ett.

img_9817
Skärgårdsidyll nummer två. 😉

img_9821
Vid tretiden kom Holly in till Långvik för tur mot Åsättra på Ljusterö. Vi gick på denna blåa båt, men vi åkte inte till Ljusterö utan nöjde oss med Finnhamn. Denna vy vid Långvik med den röda stugan är kanske en av mina favoritvyer i hela skärgården…

img_9866
Finnhamn blev alltså vår andra ö på resan. Väl iland gick vi en runda, bland annat upp till vandrarhemmet Utsikten, där det finns ett berg intill där man har just god utsikt. 😉 På bilden syns den mindre passagerarbåten Tess som i sommar har gått en stor del på Nord-Sydliga linjen. Tess var här på väg mot Arholma, via ett gäng bryggor längs vägen. Finnhamn var en av bryggorna. 😉

img_9879
Finnhamn som består av Stora Jolpan, Lilla Jolpan och Idholmen ägs av Skärgårdsstiftelsen. Är ett mycket populärt resmål under sommaren med goda möjligheter att förtöja i någon av naturhamnarna, och så även då övernatta om man så vill på land.

img_9900
När det är konfirmationsläger på Husarö så kan denna syn uppenbara sig på bryggan när en Waxholmsbåt ska in mot Stockholm. Skärgården låg inne som förstärkningsbåt och tog ombord de flesta konfirmanderna.

img_9917
Ljusfenomen på himlen.

img_9982
Så passerades Lodbrok på vägen in mot stan. Fin solnedgång denna kväll.

img_0038
Efter att vi gått av Väddö vid vad som kallas Slussen, men som ligger en bit därifrån, så tog vi färjan över till Djurgården. Bra! Då kunde man ta en skymningsbild på AIDAdiva, en sådan diva att ligga och ta plats på Strömmen och dessutom bli fotograferad av ”båtpressen”. 😉

img_0069
Över Djurgårdsbron gick vi innan dess att vi skiljdes åt. En underbar augustitur blev det.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.