Mycket Sandemar och lite Dalarö

Ett naturreservat som jag länge pratat om att besöka är Sandemar. Senast (och även första gången) jag var där var för ca 15 år sedan, och efter så lång tid så kunde det ju vara kul med ett återbesök. 😉 Sandemar ligger även längs vägen till Dalarö så då passar det ju bra att slå två flugor i en smäll och besöka både Sandemar och Dalarö, vilket jag nu gjorde lördagen den 21 maj.


I Handen så håller man på att bygga om bussterminalen, vilket har lett till att bussarna fått flytta hållplatslägen till en väg intill. Resultatet av detta har blivit ett antal meter längre avstånd mellan pendeltåg och buss. Närmaste hållplats från pendeltåget sett är nu Haninge Centrum. Jag gick dock bort till Handenterminalens hållplats på Nynäsvägen (inte väg 73 som har samma namn) och passerade då detta magnifika magnoliaträd. 🙂


Från Lidingö till Sandemar tog det ca en och en halvtimme att resa, sedan var man ute i den härliga grönskan.


Tjärblomster var en av många växter som syntes längs Sandermars strandängar. Floran var fantastisk där ute.


Adam och Eva, de vackra orkidéerna.


En blick över strandängarna och så fick jag syn på Ornöfärjan Ebba som trafikerar Dalarö – Hässelmara.


Dalarövy söderifrån.


En härlig dag ute i skärgården. Ljuvligt att kunna sitta och känna värme nere vid vattnet, och samtidigt spana på båtar som passerade. En känsla jag aldrig tröttnar på.


Från klippan där jag njöt av lugnet en stund, så hörde jag plötsligt ett skränigt liv från måsar vid en mindre ö inte så långt bort. Bland dessa vitfåglar så var det ju förstås en havsörn med, som säkert var ute efter skarv eller ejder, men som blev rätt så rejält mobbad av måsarna och trutarna.


Jag gick längs en markerad väg mitt på en strandäng bort till halvön Killingen. Det gällde att man höll sig i mitten då vägen bort till denna halvö omgavs av fågelskyddsområde. Sandemar är ett populärt ställe, vilket sådana här fina dagar brukar synas på parkeringen vid Dalarövägen.


Gult är inte fult, särskilt inte med kabbleka.


Dessa typ av liljor borde ju finnas i Kungsängen. 😉 Kungsängsliljor finns ju både vita och skära.


Den färgglada styrmorsviolen.


Jag hade kunnat stanna ute i Sandemar ett tag till, men då jag hade planen att fortsätta till Dalarö så passade jag in en buss vid strax innan två och lämnade därmed Sandemar för denna gång. Men innan jag kom fram till busshållplatsen så passerade jag dessa häggblommor.


Blidösundsbolagets Sjöbris på norrgående, hade passerat Dalarö på en av Skärgårdsstiftelsens vänresor som denna vår gick till Huvudskär. Hör från Lotsberget att skepparen observerar passagerarna om att två örnar kunde ses på styrbords sida. Och visst svävade två örnar över Genböte. Längre bort i bild över Jungfrufjärden syns en annan skärgårdsbåt, Roslagen, vid Mörtö i Nämdöarkipelagen.


Två gudingar och en åda. Jo det handlar förstås om sjöfågeln ejder, där hannarna under våren har denna vackra vit-svarta dress.


Dalaröbebyggelse, många fina hus finns att skåda. Till höger syns en del av det tjusiga Dalarö Hotell Bellevue, som innehar både hotell och festvåningsverksamhet.

Hem från Dalarö åkte jag på kvällen, hade tänkt att åka vid åttatiden, men se den bussen blev inställd! Så hemma på Lidingö var jag vid elvatiden, tack och lov så gick båten till Ängsö dagen efter först vid elvatiden, fast då på förmiddagen. Lite sovmorgon är ju aldrig fel. 😉

Ha en trevlig helg!
/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.