En skandinavisk resa – dag 4 Mot Stockholm

Den sista dagen på resan innebar hemresa, för efter 36 timmar ombord Stavangerfjord så var det just resan till Stockholm som påbörjades i Hirtshals på tisdagen den 29 december.


En mycket trevlig resa blev det med Fjord Lines Stavangerfjord. Mycket fint fartyg med trevlig besättning, vacker resa och väldigt god mat. Efter att käkat frukost så lämnade vi fartyget sedan vid åttatiden. Längst ut i Hirtshals hamn kom vi sedan att påbörja en promenad in mot stationen. Vi tog oss dessutom en extra sväng i den ”roliga” hamnen av någon anledning…


Innan vi fortsatte med tåget till Frederikshavn så hann vi ta några bilder på Stavangerfjords avgång mot Laungesund. Hej då fartyget!


Det fungerade bra att köpa biljett till tåget i Frederikshavn, den automaten var åtminstone öppen…I Hirtshals fungerade naturligtvis inte biljettautomaten så nu kom vi inte att kunna köpa någon biljett, och skulle vi missa tåget som gick strax efter halv tio så missade vi även färjan i Frederikshavn…Konduktören var dock hygglig och lät oss åka med till Hjörring där vi fick fixa fram biljetter till nästa tåg som gick ett par minuter efter att lokaltåget från Hirtshals kom in. Slutsatsen man kan dra av det är att vi hade lite bråttom då…Men Kim var snabb att köpa så vi hann med tåget till Frederikshavn.


Färjan från Göteborg var i hamn till 11:30. Avgången 11:50 blev sedan lite försenad då det dels tog lite tid att lägga till i den hårda vinden, men framför allt att man utförde ID-kontroller i terminalen inför ombordstigning. Två vakter från Securitas som skulle kolla det hundratalet passagerare.


En sista skymt av Fjord Line under denna resa. Katamaranen Fjord Cat som under sommarhalvåret kör mellan Hirtshals i Danmark och Kristiansand i Norge, men som under vintern ligger upplagd i Frederikshavn.


Överfarten från Danmark till Sverige blev absolut ingen upphetsande historia. Rätt fullt med passagerare ombord så det fanns knappt några sittplatser alls, om man nu inte satt på golvet i trapphuset vilket ju tillhör första klass standard…Köpte lite godis i butiken ombord samt så vi tog vi en fika ståendes men annars hände inte mycket innan Göteborgs skärgård närmade sig, vilket var en lättnad…Här på bild syns Vinga och dess fyr.


Får nog rätta mig lite här, det fanns rätt gott om sittplatser om man räknar med utedäckens alla bänkar. 😉 Men så skönt var det inte ute på däck denna tisdag eftermiddag i slutet av december…På styrbordssida passerades Göteborgs södra skärgård.


Gäveskär med dess agafyr i förgrunden. I bakgrunden syns hamn och industriområdet Arendal på Hisingen.


Nya Älvsborg fästning är en kontrast till Älvsborgshamnen i bakgrunden.


Och hamnar vi en kort bit längre åt öster så kommer den stora Skandiahamnen, som är Sveriges största containerhamn. Det stod som synes en hel del sprillans nya Volvobilar i hamnen. XC90, V70 med flera modeller.


Under Älvsborgsbron var vi tvungna att åka för att komma i hamn med denna resa. 😉


En liten trevlig bebyggelse på Slottsberget i stadsdelen Lindholmen. På Lindholmens varv, som fanns fram till mitten av 1980-talet, har vackra båtar byggts. Inte minst Stockholms skärgårds kanske vackraste skärgårdsbåt, ångfartyget Storskär från 1908.


För ett par år sedan kom två nytillskott till älvtrafiken, Älveli och Älvfrida. Dessa färjor går i trafik under vardagar mellan Lindholmen och Stenpiren. Lindholmen är ju ett riktigt utbildningsområde med inte minst Göteborgs universitet samt Chalmers tekniska högskola.


Vi backar in till läget vid Masthuggskajen. Färden över Kattegatt med Stena Jutlandica var som sagt ingen jättehit men vi kom iland strax före halv fyra, vilket betydde att förseningen från Frederikshavn i stort sätt hade körts in. Sedan var det ju trevligt att se inloppet till Göteborg i dagsljus, man får inte vara för negativ. 😉


Feskekörka är ju ingen kyrka, men gillar man fisk och skaldjur så kan man nog bli religiös av att besöka byggnaden från 1874.


Vi tog sikte på Nordstan, som ju ligger väldigt nära Centralstationen. Väl i Nordstansgallerian så blev det en måltid på en kinesisk restaurang, en lättare buffé passade utmärkt innan tågresan hem.


18:30 kom tåget (SJ Snabbtåg) till huvudstaden att gå. På grund av ett dörrfel på en av vagnarna så kom tåget ganska sent in till Göteborg, men efter ett kort uppehåll så kom tåget i alla fall iväg i skaplig tid mot Stockholm. I huvudstaden var vi framme, efter en mycket bevkäm resa med X2000, några minuter efter halv tio. Sedan hade jag en väldans tur att hinna med ”rätt” tunnelbana till Ropsten som passade in buss 203 väldans bra.

Sedan så var det bara ett par dagar kvar av år 2015, ett gott avslut blev det helt enkelt.

Tidigare delar av reportaget finns i länkarna nedan.

En skandinavisk resa – dag 1 Göteborg

En skandinavisk resa – dag 2 Danmark

En skandinavisk resa – dag 3 Norge

Ha det gott.
Mvh
Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.