En skandinavisk resa – dag 3 Norge

De två första delarna av denna skandinaviska resa finns i länkarna nedan.

En skandinavisk resa – dag 1 Göteborg

En skandinavisk resa – dag 2 Danmark

Nu till tredje dagen som vi kom att spendera i norska farvatten.

Natten på Nordsjön sov man inte jättegott de första timmarna då det blev en del sjögång, vilket vi dock hade räknat med. Men plötsligt så var det ändå morgon och vi gick upp i ottan för att se inseglingen till Bergen. Första stopp i Norge blev dock Risavika hamn utanför Stavanger, där det blev ett kort uppehåll vid sjutiden.


Vidare norrut så passerade vi Haugesund i morgonmörkret.


Från Stavanger i Rogalands fylke kom vi senare in i Hordaland vars huvudort är Bergen. Vi snuddade Nordsjön på en kort sträcka norr om Haugesund men girade sedan in i Bømlafjorden, som är en del av den långa Hardangerfjorden.


Då jag normalt inte är en morgonmänniska så känns det lite konstigt att skriva att det var en fantastisk morgon, helt värd att gå upp till. 😉


Morgonljuset var ju av den finare sorten, och det blev ju inte sämre av den kringliggande miljön. Det är ju en storslagen natur som Norge bjuder på.


Vägfärjan Utstein på väg mellan Langevåg och Buavåg.

I Stockholmsområdet finns ett par gamla norska vägfärjor. En av dem går i trafik mellan Dalarö och Hässelmara på Ornö och under namnet Ebba. En annan gammal norsk färja blev för några år sedan ombyggd till bunkerbåten Seagas som bunkrar LNG-drivna Viking Grace. LNG = Flytande naturgas.


Höga berg och djupa dalar…


Solen gömde sig bakom bergen, och i motljuset syns ännu en av alla bilfärjor som går i de norska fjordarna.


Ön Stord var en höjdare bland alla öar som vi passerade. Högsta toppen på denna ö mäter nästan 750 meter över havet. Lite kontrast mot de danska landskapen vi fick se dagen innan under tågresan till Hirtshals.


På väg i Langenuen, ett sund mellan öarna Stord och Tysnesøy. På ön Stord fanns ett ställe vid vattnet som hette Jektevik, har man bråttom där tro? 😉


Passagerarbåten och tillika katamaranen Admiralen slog följe på oss inne i Raunefjorden och passerade Stavangerfjord ganska enkelt…Och kom naturligtvis också först in till Bergen.


Innan vi nådde Hordalands huvudort så skulle ett par hängbroar passeras under; Sotrabron och Askøybron. Redan i Göteborg på lördagen så åkte vi under en hängbro i form av Älvsborgsbron.


Tätbebyggt var det på sina ställen kan man säga. 😉 Denna bebyggelse låg på Litlesotra, ganska nära Sotrabron med god vägförbindelse till centrala Bergen.


Och centrala Bergen närmade vi oss nu ganska rejält. Vi lade till i hamn några minuter före halv ett. Tyvärr hade vi ingen möjlighet att gå iland, trots att vädret var med Bergen för en gångs skull…Knappt två veckor innan vi reste så skulle prognosen för Bergen vara regn i 10 dagar framåt. Tack och lov slapp vi det men som sagt, vi kom inte iland då Stavangerfjord skulle vända ganska omgående.


Ett tappert försök att ta några stadsbilder. 😉

Bergen som grundades år 1070 är Norges andra största stad. Bland sevärdheterna i staden är Bryggen, den gamla handelsplatsen från Hansatiden, ett måste för varje turist att se med de gamla träbyggnaderna som ju finns med på Unescos världsarvslista.


Från Bergen utgår den klassiska båtlinjen Hurtigruten, terminalen syns på bilden men något fartyg kom inte att vara i hamn förän en timme efter Stavangerfjords avgång från staden. Hurtigruten i sin helhet sträcker sig från Bergen till Kirkenäs som ligger på samma längdgrad(longitud) som Sankt Petersburg i Ryssland.


Strax före halv två lämmnade Stavangerfjord hamnen i Bergen. I solljus stävade vi tillbaka genom de vackra farvatten vi beskådat på morgonen och förmiddagen.


Hej då Bergen!


Askøybron med bergen och Bergen i bakgrunden. 😉


”Hej mitt vinterland”


Fraktfartyget SC Connector mötte vi vid Bergen tidigare på dagen, när Stavangerfjord var på väg in i hamn så hade SC Connector lämnat. Nu körde vi om henne utanför Stord.


Så började mörkret sänka sig och vi fick säga adjö till de vackra omgivningarna.


Okej en sista landskapsbild innan vi åkte ut på lite mer öppet vatten. Stavanger skulle vi in till även på kvällen, så det blev nästa mål för fartyget Stavangerfjord. För Kim och mig blev nästa mål denna dag bufférestaurangen.


Efter så många vackra vyer och intryck från soldäcket denna måndag så smakade det utmärkt med en god måltid på kvällen. Det blev ännu en buffémåltid och här var kvaliteten på maten suverän. Jag tog som vanligt mycket laxrätter, men de var bland det godare jag käkat på en färja. Ja hela utbudet med kall, varm och efterrätter var väldigt bra. Dricka ingick dessutom i priset.


Efter en god måltid så var det skönt att sitta och bara njuta av tillvaron i Fjord Lounge, med sång och musik i bakgrunden. Vid åttatiden kom vi tillbaka till Risavika utanför Stavanger, och där vi kom att ligga inne ett par timmar då fartyget bland annat skulle bunkra.


Schackmönster på golvet, men något spelande såg vi inte till. 😉

Färden över mot Hirtshals fortsatte vid tiotiden. Kapten meddelade om väderförhållanden och det skulle dra in stormvindar till Norges sydvästra kust, men vi hann smita före dessa och överfarten till Hirtshals gick utan någon större sjögång.

Mvh
Mats Östman

En reaktion på ”En skandinavisk resa – dag 3 Norge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.