En skandinavisk resa – dag 2 Danmark

Den skandinaviska resan fortsätter…
Innan den fortsätter kommer här en länk till förra delen. En skandinavisk resa – dag 1 Göteborg

Efter en god natt, dock med vissa konstiga ljud i byggnaden, så vaknade man till en gråaktig söndag. Frukost på hotellet smakade bra och vi hade ingen brådska direkt. 11:00 var vi tvungna att avlägsna oss från rummet vilket vi också gjorde. Färjan från Hirtshals kom att avgå så sent som 20:00 på kvällen, så denna dag kom att bli rätt lång.


När vi lämnade hotellet så var planen först att gå till ett friluftsmuseum, Bangsbo, en bit söder om centrala Frederikshavn. Dock var det en bit att gå så vi kom att vända om efter ett tag då vi ju även hade packning med oss. Längs vägen kunde vi dock se Stena Jutlandica komma in från Göteborg.


Solen kom plötsligt fram under förmiddagen och det tackade man ju inte nej till.


En skön stad Frederikshavn med dess låga bebyggelse. Det närmaste man kom skyskrapa var kyrkan. 😉

Lejonet inledde ingen jakt på turisterna. 😉


Vid Frederikshavns station där vi även inköpte lunch innan det var dags att bege sig mot Hirtshals. Biljetterna till tåget köpte man i en automat, vilket i Frederikshavn fungerade utmärkt. 60 danska kronor kostade biljetten till Hirthals, med tågbyte vid staden Hjørring. Genom vackra danska landskap, som för dagen var snötäckta, åkte vi mot nordväst.

Väl framme i kustorten Hirtshals var vi ca halv tre. Hirtshals som är en liten stad på ca 5-6000 invånare belägen i nordligaste delen av Danmark. Det är bara Skagens Odde som sträcker sig längre norrut.


I Hirtshals gick vi bland annat upp närmare fyren och njöt av utsikten mot havet som föregående bild visade. Men vad hände efter detta då? Ja inte mycket direkt, vi strosade vidare bland husen i centrala delen av staden. Vi letade efter något lämpligt café där vi kunde få tillbaka lite pigghet men även det att dra ut lite tid då vi var tidiga…Och tro det eller ej så hittade vi ett riktigt exklusivt ställe, nämligen en Statiolmack! Nåja, den fungerade utmärkt i situationen som var…

Efter att fått lite energi på Statiol så gav vi oss mot hamnen som inte låg så långt bort. Naturligtvis låg Fjord Lines terminal längst ut i hamnen, en lång promenad på en närmare halvtimme från centrala Hirtshals. Men terminalen var i alla fall öppen när vi kom dit, så vi checkade in och väntade sedan in ombordsstigningen som kom att vara strax efter halv åtta.


Denna insideshytt blev vårat ”hem” ombord på båten.


Stod ett antal fartygsmodeller ombord. Stavangerfjord är byggd 2013 och är en färja som drivs med LNG vilket betyder Liquefied Natural Gas (Flytande naturgas). Så även om färjan är röd i skrovfärgen så är den grön till driften.


Det var verkligen en tjusig och hemtrevlig interiör fartyget hade och på bilden syns toppen på ett av trapphusen som gick till och med däck 9.

Vi käkade något enkelt i caféterian ombord innan vi efter en lång dag drog oss tillbaka till hytten och för en härlig sömn. Eller sömn och sömn, nu var det ju faktiskt Nordsjön vi begav oss ut på efter att vi lämnade Hirtshals…

Fortsättning följer…(Och att avslöja lite i förväg så blir det landskapsbilder från norska fjordar)
Mvh

Mats Östman

2 reaktioner på ”En skandinavisk resa – dag 2 Danmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.