En skandinavisk resa – dag 1 Göteborg

God fortsättning på år 2016!

Efter en lång arbetsperiod sedan sommaren så tog jag ett par dagar ledigt i mellandagarna, i slutet av 2015. Vad passar då bättre än att åka iväg på en liten skandinavisk färjeresa. Med Kim Viktor, som gjorde en riktigt skarp planering av resa, så blev det en färd västerut mot Danmark och Norge.

Resan tog sin början på annandag jul och vi möttes upp vid Centralen för att ta pendeltåg och buss (nr 583) till Arlanda, den billiga varianten när man har SL-kort. Vi checkade in på terminal 4 och ganska snart var vi ombord på planet mot Landvetter. Planet kom att avgå i tid 11:25 och en timme senare så var vi framme på Sveriges framsida.

Det första man gör i Göteborg är naturligtvis att gå och handla på Hemköp i Nordstan…Eller så måste man det när man inte förmår sig att packa ner vissa viktiga saker hemma. 😉 Eftersom vi var lite hungriga också så köpte vi även någon form av föda där innan vi påbörjade promenad mot Stena Lines terminal.


En bild med Göteborgsprofiler där statyn visar Evert Taube som växte upp på Vinga i Göteborgs skärgård. I bakgrunden till statyn av denna skald syns pendelbåten Älvsnabben 4 som här ska in till Lilla Bommen där längst ut den pampiga barken Viking ligger som hotell och restaurang. Byggnaden som kallas för ”Läppstiftet” eller alternativt ”Skanskaskrapan” finns även med på ett litet hörn här, men det räcker gott och väl med ”ett litet hörn” för så snygg är inte den byggnaden.


Längs vattnet knallade vi vidare västerut längs älven och fick syn på en profil av sjöfartsstaden Göteborg. En profil som väldigt snart lär vara historia i denna stad. Varvsverksamheten har minst sagt dalat i Göteborg de senaste åren och nu senast för snart ett år sedan lade Götaverken-Cityvarvet ner. Och med det så slutade fartyg dockas in för reparationer i denna flytdocka. Det fanns ytterligare en tidigare men den såldes och bogserades iväg redan i somras.


”Sakta vi går genom stan” – ja vi behövde inte stressa direkt till Stena Lines Danmarksterminal. Planet från Stockholm var framme halv ett på Landvetter, efter det åkte vi vidare med flygbussen till Nils Ericssonterminalen, precis intill Centralstation, där vi var framme ca 13:20. Färjan mot Danmark avgick 16:00.


”Göteborg i mitt hjärta” – nej den låten känner jag ej till. Och det känner jag väl ingen sorg för direkt… 😉 Men i seriösare ord så tycker jag det är en trevlig stad, var här nere senast i september på en dagstur vilket finns att beskåda tidigare i bloggen.


Masthuggskyrkan uppe på Stigberget, invigd 1914 och är också ett av Göteborgs landmärken. Sådana här byggnader kallar jag gärna för landmärken, men det finns dessvärre en hel del byggnader runt om i landet som däremot är av karaktären lågvattenmärke. Stockholm Waterfront exempelvis…


Efter en smidig incheckning och ombordsstigning så lämnade Stena Jutlandica Masthuggskajen vid klockan fyra. Därefter kom vi att fara ut mot Kattegatt och segla över mot Danmark. Hej då Göteborg för denna gång, vi kom ändå snart att vara tillbaka.


Mellan Göteborg och Frederikshavn går normalt två färjor men då den ena kom att vara på varvsbesök under några veckor så var det bara en färja i trafik vid detta tillfälle. Så det var helt enkelt en del resenärer ombord, vilket kanske inte syns på denna bild. 😉 Men det var rätt fullt här bland vilstolarna under överfarten, kom att bli ännu värre under hemresan på tisdagen.


Kim och jag satt oss inte i några vilstolar inte, vi begav oss hellre till restaurangen där det serverades buffé. Goda varm och kallrätter men efterrätterna var en besvikelse i såväl utbud som kvalité.

Vi gick iland i Frederikshavn strax före halv åtta. Därefter sökte vi upp vårat hotell och höll oss där kvällen ut.
Dagen efter skulle bli en något ansträngande dag skulle det visa sig…

/Mats

3 reaktioner på ”En skandinavisk resa – dag 1 Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.