SL-båttur till Vaxholm med bl a ”Norrtelje”-vy

SL har ju några båtlinjer man kan nyttja. Linjenummer är 80, 82, 83 och 89.

80 går mellan Nybroplan och Ropsten via bl a Saltsjöqvarn, Finnboda, Nacka strand och Larsberg (Lidingö). En nordlig del av 80 går även mellan Ropsten och Storholmen med flera bryggor bl a Tranholmen, Ekudden (Djursholm) och Mor Annas brygga i Trolldalen på Lidingö.

82:an är Djurgårdsfärjan som går mellan Slussen-Allmänna gränd, Djurgården med anlöp vid Skeppsholmen också.

89:an är mälartrafiken från Klara Mälarstrand till Tappström, Ekerö. Anlöp vid Lilla Essingen, Ekensberg (Gröndal) och Kungshättan (Kungshatt).

Vad jag själv kom att resa med den 29 november var linjenummer 83 och den sträcker sig från Strömkajen ut till Vaxholm och vidare till Grenadjärbryggan på Rindö, nära nya bostadsområdet Rindö hamn. Denna linje körs huvudsakligen av Waxholmsbolagets fartyg men då med SL-taxa. Istället för att få ut en biljett för att lämna vid landgången vid avstigning som när man reser med Waxholmsbolaget, så blippar man sin SL-biljett (om man har det i app eller grönt kort) direkt efter ombordstigning. Man kan ju också använda sitt bankkort för att betala biljetten på 39 kronor fullt pris/26 kronor reducerat.

Här låg ett gäng skärgårdsbåtar förtöjda vid Skeppsbron. Från vänster m/s Skarpö, s/s Blidösund, m/s Mysing, m/s Yxlan, m/s Sjöbris, m/s Sjögull och så skymtar räkkryssaren m/s Vindhem längst till höger. Vilken båt hade jag själv embarkerat då? Jo m/s Viberö med avgång 11:00 från Strömkajen.

”Här var det gran…” Och då granen på Skeppsbron under iordningställande för nya advent och jultider. Det var finansmannen Jan Stenbeck som på 1990-talet kom med denna granna idé att placera en gran på Skeppsbron.

Vackra byggnader att navigera sig runt uppe på Söders höjder med Erstagatans famösa läge. Byggnaden högst beläget till vänster i bild är just gamla Navigationsskolan.

155 år gamla m/s Enköping är en av Strömma Kanalbolagets båtar som kör julbordskryssningar. Fartyget har som sagt en lång historia men dess start år 1868 var trafik Stockholm – Enköping. Sommartid i nutid så besöker hon en annan stad med vattendrag som rinner ut i Mälaren dvs Fyrisån från Uppsala.

Här syns ett framtida objekt för sjötrafik – nämligen en Candelabåt som kombinerar bärplan och elektrisk framdrift. Candela har en fabrik i bland annat Gåshaga på Lidingö och under senaste året synts flertal fritidsbåtar i testtrafik. Här kommer då en större variant som då är tänkt att frakta ca 30 passagerare när när det är dags för prövning i riktig trafik. Första testlinjen med passagerare ska vara mellan Klara Mälarstrand och Tappström, Ekerö med start preliminärt våren 2024.

Hasseluddens brygga med omgivande miljö är som ett julkort i sig när snön ligger.

M/S Vaxö på väg mellan Gåshaga och Hasseludden, också på linje 83 här.

Vintrigt och lugnt på Höggarnsfjärden. Molnen tog alltmer vid under eftermiddagen efter en strålande fin förmiddag.

Här ser vi något mycket sällsynt, nämligen den gamla pampiga skärgårdsångaren Norrtelje ute och röra på sig. Då fartyget senast var i drift var en bra bit över 50 år sedan så sker varje transport numera genom assistans av bogserbåt. Två till antalet var dem som assisterade s/s Norrtelje från hemmahamnen i Norrtälje via en natt vid Gräddö brygga och sedan ner till Beckholmen i Stockholm. Ett varvsbesök var påtvunget.

Och vad som då främst ska göras vid varvsbesöket är byte av en stor del plåt i skrovet. Detta är inte direkt gratis så för att kunna gå i mål med detta hade man från fartygets ägare som är en stiftelse startat en insamling för att kunna bekosta dessa arbeten med beräknad summa 12 miljoner.

Lite historik om s/s Norrtelje så byggdes den år 1900 tillsammans med systerfartyg s/s Express I. Under många år var just huvudtrafiken Stockholm-Norrtälje. På 1950-talet kom hon att köra trafik Stockholm-Mariehamn, så det är en gammal Ålandsbåt till och med denna eleganta dam. Där båten byggdes vid Tegelviken på östra Södermalm, där är det numera utfylld landmassa med motorväg mot Värmdö samt färjeterminal för Viking Line. Tegelviken lades igen redan 1910.

Skönt att vara inne i den ombonade miljön ombord m/s Viberö. De så kallade V-båtarna är ju stommen i Waxholmsbolagets trafik under sommarhalvåret framför allt i mellanskärgården.

Framme i Vaxholm kvart över tolv. Det är en viss skillnad på säsongerna – i juli är det lite mer folkliv på kajen. 😉 Men närmare jul desto lugnare…Båten som ligger förtöjd är m/s Dux, det senaste inköpet Blidösundsbolaget gjort. Tidigare gick den med namnet Octava och ägdes av ett rederi på Ornö, och har trafikerat mycket vid Dalarö. Sommartid kör den sydliga delen av Nord-Sydlinjen, den tvärgående linjen Norrtälje-Sandhamn-Nynäshamn.

Framme i Vaxholm tog jag en promenad bort till den fina delen bebyggelse bortåt Kronudden och Batteriparken.

Utsikt mot yttre delen av Norrhamnen och hembygdsgården som är i vinteride. Sommartid njuts det av godsaker i trädgården och på udden där vid hemgårdsgården och dess café.

Större hus på Kronudden.

Blandade färger.

Ett oljefat med Waxholmsbolagets rederimärke? Nåja det är trots allt m/s Solögas skorsten.

M/S Östanå I ute på Södra Vaxholmsfjärden där hon girade för att åka tillbaka mot Stockholm. Inget anlöp således denna vinterdag. Strömmas fartyg under advent och jultider är vackert upplysta.

Var ligger ön Viberö? Jo söder om Arholma i Norrtälje kommun. Men här är det alltså båten med namnet som kom in från Ramsösundet och Grenadjärbryggan på Rindö.

Test för de byggplank som kommer synas längs Vaxholms kajer under kommande år när kajen ska renoveras. På Vaxholms stads hemsida vaxholm.se/kajrenovering finns en rik genomgång på vad som kommer att göras i respektive del. Man börjar med kajdelen mot fästningssundet.

På tal om Norrtälje…I den östligaste av dockorna på Beckholmen togs hon in för torrsättning. Mäktig ur alla vinklar denna eleganta dam.

In denna kyliga eftermiddag till Stockholm närmare halv fem. Nämnde just om Tegelviken och Viking Line tidigare, och där låg m/s Viking Cinderella inne vid Stadsgården här på bilden. Viking Cinderella som under 20 år kört dygnskryssningar mellan Stockholm och Mariehamn, men som nästa år framåt våren kommer sättas i trafik Stockholm-Mariehamn-Helsingfors. In på dygnskryssningarna kommer istället m/s Birka Gotland, den tidigare Birka Stockholm och från början Birka Paradise. Ett antal kryssningar kommer även gå mot Visby och andra destinationer.

Gick av m/s Viberö vid Slussen eller kanske mer korrekt beskrivet Gamla stan. Sedan är ju promenaden mot Guldbron och tunnelbanan uppe vid Södermalmstorg inte så jättelång förvisso. Mot en restaurang på Skeppsbron tappades det is… 😉

Österlånggatan förbi Köpmanbrinken (där jag stod).

Slutligen steg jag uppför Gamla stans stigningar och besökte Stortorgets klassiska julmarknad.

Med denna slutbild får jag en önska en Glad Lucia!

/Mats

En reaktion på ”SL-båttur till Vaxholm med bl a ”Norrtelje”-vy

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.