Fotoåret 2019

Då lämnar vi snart 2010-talet därhän när nu år 2019 går mot sitt slut. I vanlig ordning så gör jag en liten bildserie från mitt fotograferingsår som resulterat i nästan 20000 bilder.


26 januari var en fin vinterdag i Stockholm. Jag och två vänner kom att gå en promenad på den islagda Riddarfjärden, vilket bara var starten på en härlig helg då vi kom att resa med Birka på en dygnskryssning. En kryssning med mycket av det mesta. 😉


Och efter en svängig kväll den 26 januari så bjöds det på en vacker inresa till Stockholm den 27:e. Läcker vit skärgård med mycket rimfrost och snö på träden. På denna bild kan i bakgrunden ön Ängsö skådas, och det speciella med den ön är ju att det är en nationalpark som inte minst under senvåren är mycket väl sevärd.


På fortsatt tema vinter…3 februari hade det kommit ett ordentligt snöväder in över Stockholm, och det bjöds på fantastiska vintermiljöer som jag då avnjöt ute på Lidingö. En promenad ut till Hustegaholm, förbi denna mäktiga ek intill Kyrkvikens norra strandkant. Bara dagar efter denna vinterdag så återkom de sydliga vindarna med mildväder, som då resulterade i att det vita kom att försvinna tämligen fort.


Vintern kan vara nog så vacker även om det inte bjuds på snö. Ute på Björnö, en halvö till Ingarö mot Nämdöfjärden till, så bjöds det den 17 februari på magnifika vyer i skärgårdslandskapet. Det totala lugnet!


Den 16 mars åkte jag och en vän till Utö, denna härliga ö i Stockholm södra skärgård. Vi gick runt i byn när vännen plötsligt observade en stor fågel vid en hage, inte särskilt många meter från Utö värdshus. Denna stora fågel var en uggla – en lappuggla. Turligt nog hade jag med mig stora objektivet så med den kunde jag komma rätt nära denna imponerande fågel som är tämligen sällsynt i dessa trakter. En härlig naturupplevelse.


23 mars så var det öppet hus på den nya Gotlandsfärjan Visborg vid Stadsgårdskajen på Södermalm. Det blev ett besök ombord på denna färja som nu trafikerar Nynäshamn-Visby, respektive Oskarshamn-Visby. Kanske det vore läge för en tur till Gotland, då senaste gången jag var där var hösten 1990. 😉


En vårpromenad i Tyresta blev det den 6 april, i ett soligt väder som även denna vanliga padda tydligen uppskattade. Mitt på en skogsväg befann den sig, då jag passerade i riktning mot Tyresö slott. Våren är ju verkligen en härlig tid att tillbringa ute i naturen, med allt liv som återkommer efter vinterhalvåret.


Även inne i den djupa urskogen så tränger ljuset sig fram. Efter jobbet den 24 april så åkte jag återigen ut till Tyresta och gick en runda i närområdet kring Tyresta by. Det finns olika markerade leder i nationalparken, bland annat Urskogsstigen som jag då kom att gå. Därefter slog mig ner vid Bylsjön för en salladsmiddag ute i den så avkopplande miljön.


10 maj var det ångbåtspremiär för året med en tur med ångfartyget Norrskär. Efter ilandstigning vid Strömkajen på aftonen så gick man förbi de modernare båtarna vid samma kaj, och en av dessa hade fått ett besök på dess förtöjningstross. 😉 En gråhäger som sökte efter föda i Strömmen, storstadsnära natur helt enkelt.


Åkte den 28 maj ut till ett för mig nytt naturområde på Farstalandet intill Baggensfjärden, nämligen Storängsudd. Inte det största naturområdet, men likväl fint och lummigt område med härliga mängder tjärblomster på en del håll. Åker man kollektivt till Storängsudd så åker man från Slussen med buss 428X/429X till hållplats Beatelundsvägen, och därefter tillkommer en promenad på ca 2 kilometer. Området ligger bara någon kilometer söder om konsthallen Artipelag, dit man kan åka båt sommartid.


Årets höjdare var min tågsemester upp till Jämtland där jag besökte Östersund och Åre. Den 17 juni vandrade jag uppför Åreskutan till dess topp på 1420 meter över havet. Första fjällvandringen jag gjort överhuvudtaget och det gav verkligen smak på mer. Denna resa finns att beskåda i tidigare inlägg på bloggen.


Förutom besöken i Åre och Östersund så var en resa med Inlandsbanan även inplanerad. Och det var en härlig upplevelse att resa genom Jämtland, Härjedalen och Dalarna från Östersund ner till Mora strand. Mycket signalerande från rälsbussen då det passerades många oövervakade övergångar. På bilden syns rälsbussen i Sveg under en 20 minuter lång paus.


Ångfartyget Norrskär blir omkört av kryssningsfartyget Boudicca. Norrskär på väg ut mot Ramsö i vanlig ordning en vardagskväll i början av juli. Åkte med vid åtminstone två tillfällen då resandeantalet från Stockholm var 9 passagerare ena kvällen och 18 passagerare andra kvällen. Ganska så trista siffror!


På väg hem från släkt i Västergötland den 17 juli så blev det ett stopp vid den fantastiska miljön vid Övralid, författaren Verner von Heidenstams gamla herrgård, en bra bit upp från Vätterns strandkant i landskapet Östergötland. En underbar miljö som sagt, med ett trevligt café i Farfarsstugan som inhyser i de röda byggnaderna på bilden här.


Den 4 augusti besöktes ön Nämdö, en stor ö med en del bofasta, många fritidshus, ett jordbruk och en härlig natur. I öns fauna finns den vackra apollofjärilen – en av Sveriges största fjärilsarter. Nära Östanviks gård på norra Nämdö fick jag syn på denna.


Det är inte bara skärgårdsbåtar som lockar mig. Äldre spårvagnar, som exempelvis trafikerar Djurgårdslinjen i Stockholm, är något som också är trevligt tycker jag. I den sörmländska orten Malmköping finns sedan 50 år tillbaka en museispårväg som har väl tilltagen trafik under sommarhalvåret. På spårvagnens dag den 24 augusti åkte jag och vännen Niclas ut för en dag i spårvagnens tecken.


S/S Blidösunds årliga medlemsresa gick i år till ön Stora Ekholmen vid Vaxholm. En mycket speciell ö, som för egen del passerats så många gånger, med ett gäng ganska nedslitna byggnader. En av S/S Blidösunds stödförenings medlemmar är ny ägare till denna ö och dess byggnader, han berättade ombord om sina planer och om öns historia, och bjöd alltså oss ut dit på denna medlemsresa. Med tiden så kan det nog bli riktigt fint där ute, då det berättades att upprustningsplan finns för öns byggnader.


När vi ändå är inne på kategorin byggnader och kulturmiljö, så besökte jag den 22 september bruksmiljön Wira bruk i Österåker kommun i Roslagen. Detta bruk kom till under den svenska stormaktstiden och kom att bli Sveriges främsta smedja för tillverkning av vapen. Och det hölls igång i drygt 300 år där de sista åren mest var liar och yxor som kom att tillverkas. I dagens Wira bruk finns en konstsmyckesbutik, det finns en restaurang och café och är man vandringslysten så passerar Roslagsleden denna historiska bruksmiljö.


Så blev det en höstweekend i Göteborg den 11-13 oktober. Givetvis blev det en tur ut i södra skärgården, och ett besök på ön Styrsö. Uppifrån Stora Rös har man fina vyer över omgivningen.


En höstbild från härliga Dalarö.


När november kommer på sitt årliga besök i ens tillvaro så blir resultatet rätt grått många gånger. Och det var inget undantag detta år som bjöd på en extremt tråkig månad. Men lite vackert var det allt vid sjön Orlången i Huddinge den 3 november.


När det närmar sig advent så breder julborden ut sig på alla dess håll och kanter. Bland annat så är det ett antal aktörer som kör julbordskryssningar, bland annat Strömma Kanalbolaget med på bilden m/s Waxholm III i skymningsljuset den 30 november. En av få dagar med annat än grått väder i november. 😉 För egen del blev det julbord på Rosella en helg i november, samt senare i december ett fantastiskt julbord på Tyrol med jobbet.


Avslutningen på år 2019 har ju gått i den gråa stilen, bland annat den 27 december. På bilden syns pendelbåten Gurli, byggd så tidigt som 1871, och som i ca 7 års tid gått i SL-trafik, på linje 80 som den kallas linjen mellan Nybroplan-Frihamnen via bland annat Saltsjöqvarn, Finnboda och Nacka Strand. Men när nu årskiftet passeras så gäller en ny upphandling där denna 148 år gamla båt är för liten kapacitetsmässigt, och därmed tas ur denna trafik. Men fram till dess så har den utan tvivel varit SL-trafikens äldsta färdmedel, även om båten naturligtvis numera är tämligen ombyggd och fått en hel del plåt utbytt.


Efter allt grått så var det en befrielse att 28 december blev en sådan härlig vinterdag, som jag naturligtvis utnyttjade med en skärgårdstur. 😉 Men innan den turen startade så avnjöts denna vy över Nybroviken på morgonen. Och denna bild får därmed avrunda denna kompakta bildserie från mitt fotoår 2019.

Ha en riktigt trevlig nyårsafton, och ett GOTT NYTT ÅR 2020!
Önskar Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.