Höstweekend till Göteborg – del 1

En av hösthelgerna gjorde jag en resa ner till Göteborg med övernattning två nätter på hotell. Detta var veckoslutet 11-13 oktober, alltså mitt under höstens färgrikaste period.


Jag jobbade på fredagen den 11 oktober precis som vanligt fram till klockan 16:00. Sedan hann jag vara hemma någon timme innan det var dags dra vidare på nya äventyr. Tog sikte på Stockholms Central och spår 10 dit ett X2000-tåg mot Göteborg kom in ca 19:20. Avgångstiden var 19:32 och då befann jag mig förstås ombord på plats 25 i vagn 4 (bistrovagnen). 😉


Restiden till Göteborg var på drygt 3 timmar. 22:35 ankom vi Göteborg Centralstation och därefter var det bara att promenera bort till hotellet på Drottninggatan, inte särskilt långt bort från stationen.


STF (Svenska Turistföreningen) har ett hotell och vandrarhem beläget mycket centralt i Göteborg. Här bodde jag ett veckoslut i september förra året, då dock bara över en natt. Nu blev det två nätter vilket gjorde detta till en fullbordad weekendresa. Och för två nätter fick jag betala ca 1700 spänn.


Efter en natt i en riktigt skön säng på hotellet så intogs en härlig frukost nere vid lobbyn. Därefter var det dags att röra på sig och se Göteborg med dess omgivningar igen. Och jag började med att utnyttja den centrala spårvagnstrafik som är en väldigt stor del av kollektivtrafiken i Göteborg. Och efter att ha köpt ett dagskort för Västtrafik så tog jag spårvagnen bort till Stenpiren, ingen jättelång sträcka, men jag såg en Älvsnabbenbåt på väg in varav att det blev ett spontant avhopp. 😉


Möte mellan Göteborgs hamnars inspektionsfartyg Hamnen och en av färjorna på gratislinjen Stenpiren-Lindholmen (under namnet Älvsnabbare).


Från Stenpiren åkte jag med Älvsnabben 4 till Klippan i stadsdelen Majorna.


Vadå höst?


Från Klippan gick jag upp till hållplats Sannaplan, därifrån jag tog spårvagnslinje 11 ut till Saltholmen. Färden ut till Saltholmen gick med ett äldre spårvagnståg där man själv, åtminstone i bakre vagnen, fick trycka upp dörrarna vid på och avstigning.


Här ses ”stor och liten” i form av Stena Jutlandica och Manchester Maersk. Manchester Maersk är 400 meter lång och närmare 60 meter bred och lastkapaciteten containrar är på 18000 TEU. TEU är ett mått på hur många containrar med en längd på 20 fot som ryms på fartyget.


Vi styrde mot Styrsö, och väl iland gick jag upp till fornlämningsplatsen Stora Rös, tillika Göteborgs skärgårds högsta punkt därifrån man har en enormt fin utsikt över Göteborgs skärgård med omgivningar. På bilden syns skärgårdsbåten Silvertärnan på väg mot Saltholmen, ska passera under Donsöbron som förbinder öarna Styrsö och…trumvirvel…Donsö!


Ett märke uppsatt vid Stora Rös. Användes nog bättre som riktmärke än som vindskydd. 😉 Det blåste på bra denna lördag med västliga vindar från Kattegatt.


En blick av hösten. Ett blåsigt hav, träd med gulnande löv och så dessa vattensamlingar på berg uppkomna av en regnperiod.


Bebyggelse vid Halsvik på Styrsö.


En del lövskog finns på Styrsö med flera öar.


Tog en promenad bort till Styrsö kyrka, en byggnad från 1750-talet.


Passerade lite andra vackra byggnader på vägen tillbaka till Bratten. Intill Styrsö Brattens brygga fanns ett matställe där jag intog lunch i form av en grekisk sallad.


Med sikte på Göteborg stävar skärgårdsbåten med namnet Göteborg på utanför Styrsö. En båt som ägs av Strömma Kanalbolaget.


Svanmärkt bild tagen mellan Bratten och Skäret, varav från Skäret jag skulle ta båten tillbaka till Saltholmen. Hade gott om tid så det blev en extra promenad på Styrsö efter lunchen.


Så dök det upp lite vackra höstlöv, och kameran åkte fram från ryggsäcken efter att det kommit lite regnstänk.


Vesta som på bilden är på väg in till Donsö hamn, blev den båt som tog mig tillbaka till fastlandet.


Dur och moll vädermässigt, och så var det hela dagen.

Väl tillbaka i Saltholmen så passade det utmärkt att en buss på Ösnabben stod inne utanför terminalen, då gick resan in till centrala Göteborg lite snabbare än spårvagnsresa med typ 2000 hållplatser – okej lite överdrivet. 😉


Så här såg alltså hotellet ut från utsidan, inget större skönhetsvärde i sig. Men tog en paus hotellrummet innan jag påbörjade en promenad mot Haga och Skansen Kronan.


Finns många härliga tegelfasader i Göteborg, bland annat denna i stadsdelen Haga.


Det blev ett x antal trappsteg att gå ifrån Haga upp till den gamla försvarsanläggningen Skansen Kronan. Väl uppe utdelades belöning i form av härlig utsikt över en stor del av staden.


Schysst ljus över staden där den stora Ulleviarenan syns på håll. Här brukar det förutom sportevenemang även vara konserter där inte minst Bruce Springsteen och Håkan Hellström uppträtt inför ganska många 10000-tals fans.


En bild på kronan också, innan min promenad tog riktning ner mot Göta älv.


Stena Lines Danmarksfartyg i solljuset, inklusive den sedan flera år upplagda höghastighetsfärjan Stena Carisma som bidar sin tid som förråd.


Från Stenpiren tog jag ånyo en sväng med Älvsnabben, denna gång med skärgårdsbåten Skarven som ryckte in under lördagseftermiddagen. Det blev en ny tur bort till Klippan där Skarven avslutade sitt trafikdagen denna dag. I bakgrunden syns på norra sidan älven den stora bockkranen vid Eriksberg, som är ett kulturminne och en tydlig kvarleva från de dagar Göteborg var en ordentlig varvsstad. Numera är ju det mesta av den centrala varvsverksamheten nerlagd, Gotenius varv nordost Götaälvsbron är ett undantag dock.


En begynnande skymning med den ståtliga hängbron Älvborgsbron som framträdande motiv i bilden här.


Tog spårvagnen in till Brunnsparken och gick sedan till Kungstorget för att inta middag på Köttbullskällaren. Snabbt och relativt billigt alternativ för en ordentlig middag, och dessutom gott. Därefter togs en kvällspromenad bort mot Ulleviarenorna och Scandinavium, för att sedan svänga av till Kungsportsavenyn för tillbakaväg mot hotellet.

En härlig dag i Göteborg blev det med x antal tusen steg, och det väntades en ny långpromenad på söndagen. Fortsättning följer, kanske innan årskiftet. 😉
Mvh
Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.