Fotoåret 2018

Det är snart dags att ringa ut år 2018 och med detta så dyker diverse årskrönikor upp i olika media, och så även på min fotoblogg. Ca 19000 bilder blev i år avbildade med systemkameran Canon EOS 760, så fotoåret mitt har varit bra. 24 bilder varav två bilder från varje månad kommer visas här nedan, och inte helt oväntat blir det en del båtar och skärgård. 😉


Helgen 20-21 januari bjöd på enastående vinterväder i Stockholmsområdet. Luftfuktigheten var ganska hög och temperaturen en bra bit under nollstrecket så träd och buskar var täckta med rimfrost. Härligt kombinerat dim och solljus bjöds det även på under en promenad till Elfvik den 20 januari.


Dagen efter rimfrostpromenaden till Elfvik så blev det en skärgårdstur som jag sent kommer att glömma. Återigen hög luftfuktighet i kombination med ordentlig kyla – så en skärgårdstur med sjörök, dimma, sol, spegelblankt vatten, is och inte minst rimfrost blev en fantastisk upplevelse.


Den 18 februari bjöd på en snörik dag i Stockholms norra skärgård. Jag och vännen Kim åkte långt med buss ut till Björkö i Norrtälje kommun därifrån byn Simpnäs vi tog den lilla passagerarbåten Hemfjord över till Arholma. Ett antal timmar spenderades iland i ett härligt vinterlandskap. Utresan gick alldeles utmärkt – hemresan slutade med inställd buss från Simpnäs till Norrtälje…Så där stod vi ute i snöfallet i Simpnäs med fyra timmars väntan till nästa bussavgång – jättetrevligt…Men inte väntade vi på den bussavgången – nej, det fick bli taxi till Älmsta där det åtminstone fanns ett café vid ICA där man i värme kunde invänta nästa buss mot Norrtälje.


Under andra halvan av februari så blev det riktigt kallt och med kylan så gick vattnet från flytande till fast form. Sundet mellan Lidingö och Ormingelandet, Halvkakssundet, hade den 28 februari detta isläge. Månskenet gav skön stämning till den bortfarande Estlandsfärjan. Bilden togs från skärgårdsbåten Waxholm I som jag åkte med från stan ut till Gåshaga brygga på mitt kära Lidingö. 😉


Liksom den 28 februari så åkte jag båt hem till ”ön” den 1 mars, denna gång dock med SL:s linje 80 till Larsberg. Gick på båten vid Saltsjöqvarn och åkte alltså bara en tur på ca 35-40 minuter, men under den tiden hann jag ta ca 200 bilder – så nog var det vackert allt.


Lite gråare väder var det på Dalarö den 10 mars då jag bara passerade utanför huset uppe i byn efter att ha varit ute i Sandermars underbara naturreservat. Dalarö har fantastisk natur i omgivningen, såväl inåt land som utåt arkipelagen. Ett trevligt naturminne från året var när jag, brorsan, min ena kusin samt hennes far vandrade från Tyresta by till Dalarö under en dag i maj. Med utgångsplats Tyresta by via Bylsjön, brandområdet, Stensjön, Stensjödal, Åvaträsk och Sandemar. Ja det finns mycket vackert att upptäcka i Stockholms omgivningar.


Efter en kulen vinter så var våren sedan välkommen i april. Krokusar här på bild den 11 april vid Kungliga Biblioteket, beläget i Humlegårdens södra del.


Under en skärgårdstur i slutet av april till Lidö, en av Roslagens vackra öar, så möttes denna gråsäl i trakterna norr om Furusund.


Somrigt och blommigt med tulpaner i centrala Stockholm den 13 maj. Just i mitten av maj så kom den första värmeperioden som varade till midsommar. Midsommarvädret bjöd dock på väder av en mindre mysig sort…Längre bort i bilden så syns Nationalmuseum som efter flera års renovering nu till hösten 2018 öppnade igen för allmänheten.


Min födelsedag 25 maj firades med en middag på Waxholms hotell – och hemresan därifrån på kvällen gick med sköna ångbåten Norrskär. Norrskär brukar jag alltid åka med på första trafikdagen varje säsong, som brukar vara runt 10 maj.


Utomlandssemester med flyg brukar jag sällan åka på om det inte gäller franska Rivieran och den charmiga staden Menton, som är belägen mellan Monaco och Italien vid medelhavskusten. Att jag åker dit beror till största del på att ena kusinen med familj bor där nere, men Menton är en väldigt trevlig stad med en gammal och charmig stadskärna som bilden visar.


Strax efter hemkomst från Frankrike så blev det ut i skärgården att resa. En utskärgårdsexpedition med ångfartyget Blidösund till Norrpada. Jag och ett par vänner åkte med ifrån Norrtälje därifrån båten utgick turen, och debarkerade sedan vid Skeppsbron i Stockholm på kvällen. 1,5 timmes uppehåll på Norrpada Storskär blev det – men det skulle ha varit 2 timmar men vi blev 30 minuter sena på grund av bussanslutningsproblem från Stockholm till Norrtälje. Var verkligen märkligt att sitta på en halvtom buss och passera ett stort gäng vid Danderyds sjukhus där en annan buss blev fullsatt – och i gänget som blev ”akterseglade” av vår buss stod kapten för utskärgårdsexpeditionen…


Med fortsättning på tema natur…Jag och ett par vänner reste ner till Göteborg för en vistelse 10-12 juli. Ute på ön Vrångö i Göteborgs södra skärgård så fick jag syn på denna härliga makaonfjäril. Den satt i en buske väldigt nära bryggan där vi gick iland.


Solen är ju något man minns starkt från sommaren 2018, om man bortser från just midsommar…På bilden syns skärgårdsbåten Sjögull i bakgrundens oskärpa på väg in till Norrsund brygga på Blidö, där jag bytte ifrån ångbåten Blidösund som fredagkvällar sommartid kör sin långresa upp till Norrtälje med utgångskaj Skeppsbron i centrala Stockholm.


En ”efter jobbet”-tur ut till Svartsö den 15 augusti i häftigt ljus. Ja det är väl bättre att göra något mer konstruktivt än att sitta vid datorn en augustikväll? 😉


26 augusti var en dag då jag tog många bilder då det var ett ångbåtsevenemang i Stockholm denna dag – vilket jag förstås gick igång på. 😉 Det var i augusti år 1818 som den första ångbåten togs i trafik i Sverige, och den ångbåten (som hette Amphitrite) gick i trafik från Stockholm till Drottningholm. Av den anledningen så kom den 26 augusti år 2018 en kortege med flertalet ångbåtar att gå ifrån Riddarholmen, centralt i stan, till just Drottningholm där båtarna vände på viken nedanför det kungliga slottet. En mäktig upplevelse som jag fångade på bild från lite olika ställen, bland annat från strandkanten nära Drottningholms slott.


Med ångbåt kan man sommartid inte bara åka till Drottningholm utan också till sörmlandsidyllen Mariefred med Gripsholms slott som ett betydande landmärke för staden. Men även stadskärnan med kyrkan är vacker och lämpligt som vykortsmotiv. Jag gjorde en utflykt till Mariefred den 2 september. Från Stockholm gick båten kl. 10:00 och tillbaka i stan sedan på kvällen runt 20-tiden – med tre timmars uppehåll i Mariefred.


Från en trevlig stad till en annan…I slutet av augusti fick jag ett bra priserbjudande på SJ så jag spontanbokade en biljett till Göteborg den 22 september med hemresa den 23:e – totalt för en summa på 390 spänn tur och retur. Så med den prisklassen så kostade jag på ett centralt hotell för en natt i Västergötlands största stad. Södra skärgården besöktes under blåsiga förhållanden på lördagen, och på söndagen blev det en tur med Älvsnabben med efterföljande långpromenad genom staden. Jag besökte bland annat Slottsskogen och Skansen Kronan, där sistnämnda är platsen varifrån bilden ovan är tagen. Närmaste bebyggelse i bilden är stadsdelen Haga.


Den 7 oktober fyllde min bror 30 år vilket firades hemma hos honom på Södermalm. På aftonen sedan hemma på Lidingö kunde jag skåda norrsken. Det händer till och från att norrsken kan ses även i Stockholms breddgrader, tillfällena är ju dock betydligt mer sparsamma än i norra Norrland exempelvis.


13 oktober åkte jag ut till Upplands-Väsby för att tågspana lite. Tågspanade förstås inte de trista SL-pendeltågen, utan vi snackar här om riktiga grejer som ångloket F1200 med vagnar från Sveriges Järnvägsmuseum. Spanade förstås in vackra höstfärger samtidigt.


November…Ja den månaden ska ju också passeras trots att de sista löven faller från träden och mörkret blir alltmer påtagligt om dagarna. 4 november åkte jag ut till Häringe naturreservat och fick mig en härlig natur och fotostund. Bilden ovan är tagen just i Häringe, ett ensamt gult löv väntar på att få falla ner till marken…


Ska november komma på tal så ska väl ändå den mest typiska bilden (eller möjligtvis nidbilden) av månaden visas. Denna icke så färgrika och upplyftande bild fotograferades under en färjetur till Åland den 10 november – en färjetur med lite bättre stämning än själva vädret ute. 😉 Ska sägas att även gråväder kan ha sina tjusningar att avbilda också. Tyvärr höll jag på att bli förkyld under denna dag, så veckan efter så var jag hemma från jobbet hela tre dagar – vilket är ovanligt för min del. Så här och nu lämnas november bakom i detta inlägg…


I Barkarby handelsstad, som är byggd vid/på ett gammalt flygfält, körs nu självkörande elbussar på en lokal linje i området som inrymmer såväl stora butiksområden, IKEA och bostäder. Bussarna är inte stora, tar maximalt 12 passagerare – och de går inte fort, max 15 km/h. Men någonstans måste man ju börja, och kul var det att åka med en av dessa bussar den 8 december.


En fantastisk aftonrodnad från juldagen får avsluta detta bildsammandrag från året. En promenad från Gamla Stans tunnelbana bort till Lilla Essingen passade bra efter all julmat, julglasstårta, glögg, pepparkakor, julmust och julgodis. 😉 Fina julklappar fick man – bland annat en härlig bok om natur i Stockholms län. Och ett champagneglas…

GOTT NYTT ÅR!
önskar Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.