En hemresa med sköna naturupplevelser

I onsdags tog jag med mig kameran till jobbet för att eventuellt ta en fotosväng efteråt. Det är inte alltid som kameran kommer till användning trots att jag bär den med mig, men denna onsdag blev resultatet rätt okej faktiskt dvs det blev en fotorunda efter jobbet. 😉 Och det blev promenad och båttur med härliga naturupplevelser i storstadsmiljön.


Från Sätra tog jag tunnelbanan norrut, inget ovanligt i det. Men jag av tuben i Axelsberg. Utgick från Axelsberg och promenerade ner mot vattnet. Njöt till fullo av dessa färgrika träd.


Gick förbi Örnsbergs båtklubb med dess höstinramning.


Solen lyste över Hägersten.


Vinterviken låg blank och fin.


Kanske skulle kallas för Höstviken en sådan eftermiddag. 😉


I riktning mot solen för m/s Sunnan på linje 89…


Bländande vackert när solen tittade fram genom molnen. En kort skärpedjupsbild blev det här.


Min promenad gick via Vinterviken bort till Ekensberg. Ekensberg har en brygga som trafikeras av båtlinjen 89 – vilken jag kom att åka med därifrån in till Klara Mälarstrand.


Och båten in till Klara Mälarstrand var Sjöbris denna gång. Alternerar turerna ut till Tappström med en annan ”vindbåt” – Sunnan. Till nästa år ska det dock komma ett nybygge in i trafiken och ska väl ta Sjöbris plats i trafiken. Sjöbris används ju annars i trafiken från Stockholm till norra skärgården – och under sommaren som oftast med slutdestination Arholma. Bland de längsta skärgårdsturer man kan åka i enkel riktning är just med Sjöbris – sommartid går enstaka turer i veckan via Rödlöga på vägen till/från Arholma, en resa som då går en bit över fem timmar.


Upplands landskapsdjur tillika norra Europas största rovfågel, havsörnen, kom flygande förbi Ekensberg precis när Sjöbris lade till vid bryggan. Örnen flög i riktning mot centrala Stockholm.


Ingen jättemängd resenärer som åkte inåt stan på denna tur, även om det inte var lika folktomt som bilden visar. Några åkte tur och retur Ekensberg, satt kvar på soldäcket i det vackra solnedgångsljuset.


Och vad svävar ovanför de tre kronorna på Stadshuset om inte en havsörn? Förmodlingen samma individ som flög förbi Ekensberg en stund innan, och som kretsade ovan Stadshuset och Centralen under några minuter.


Vilken vacker aftonrodnad det blev…


Så lämnar Sjöbris kajen vid Klara Mälarstrand för att gå en ny tur ut till Tappström, Ekerö. Längs vägen förutom Ekensberg trafikeras Lilla Essingen och Kungshättan.


En blick mot Söders höjder i den ”blå timmen”.

Istället för att åka tunnelbana direkt till Ropsten ifrån Sätra så går det att göra denna variant på hemresa, och även om det tar en bra bit längre tid så är den så mycket trevligare faktiskt – och inte minst om det bjuds på fina naturupplevelser så som fin aftonrodnad eller en havsörn i skyn.

Mvh
Mats Östman

En reaktion på ”En hemresa med sköna naturupplevelser

  1. Fina bilder. Bor i Ekensberg och har också sett havsörn här ibland. Nyss såg jag en, förmodligen juvenil, som jagades bort av ett gäng skator.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.