Brittsommartur till Söderöra

Helgen som var bjöd på utmärkt brittsommarväder – ja rent ut sagt närmast sommarväder då midsommarafton i år inte var lika varm faktiskt. 😉 I lördags blev det trainspotting (ångtåg som skulle passera) vid Upplands-Väsby samt en promenad i Norra Järvafältet, men denna bildserie nedan kommer som så många gånger förr handla om skärgården. Det blev i söndags en tur till Söderöra.


Mötte upp vännerna Kim och Niclas på Östermalmstorgs tunnelbanestation, vi promenade sedan bort till Strömkajen via Nybroplan. På bilden syns bland annat elbåten Sjövägen vid kaj.


Vi gick ombord på Sjögull vid Strömkajen ca 09:45, därefter blev det avgång kl. 10:00 mot norra skärgården. Frågan som denna bild ställer är väl var Viking Lines Mariella tagit vägen? 😉 Det var ganska så disigt denna söndag.


Till en början så var det ganska lugnt vädermässigt på sjön. Ja lugnt med båttrafik också förstås – men en segelbåt syntes i alla fall med segel.


På väg ut på Trälhavet, strax efter Vaxholm, så fick vi se denna krabat i vattnet. En säl som spanade in läget ovan ytan.


Härligt att i medvinden sitta på soldäck och njuta av höstens härliga färger, som på denna bild är framträdande på södra delen av Stora Timrarö. På håll syns en del av Birka – fartyget alltså.


Nästa höstfärgbild visar träd på Huvön – mitt emot Ålön som trafikeras av snabbåtarna till norra skärgården.


Och en bit norr om Huvön så ligger Östanå, och nära Östanå var det färgrikt med olika nyanser av gult och lite mer rött på träden.


Norr om Siarö lämnas Furusundsleden för att gå in mot Vättersö och senare alla bryggor längs Yxlan och Blidö. Bilden visar Norrholmen och färjan Viking Cinderella i ett ganska så skönt ljus.


Så har vi lämnat Blidösundet och diset bakom oss.


Att högsäsong i skärgården är över skvallrar väl de tomma bryggorna vid Gräskö om…


Bebyggelse och höstfärger på Norröra – inte den ö vi kom att besöka denna gång.


Underbar skärgårdsmiljö.


Sjögull lämnar Söderöra för att bege sig ut mot Svartlöga och Rödlöga. Vi gick av båten strax efter halv två och kom att vara iland knappt två timmar.


Det var första gången någonsin vi gick iland på Söderöra som ligger öster om Blidö och inte ologiskt är grannö till Norröra.


Vi gick Nedre byvägen och passerade bryggan där Blidösundsbolagets mindre passagerarbåt Skraken låg förtöjd. Denna snabbgående passbåt går mycket i trafik under vardagarna.


Röd byggnad, gula höstlöv och blå himmel – det är väl den perfekta kombinationen.


Blåklockor ute i det gröna i nästan mitten av oktober. Innan jag lämnade Lidingö på morgonen så såg jag även krokus…Och samtidigt så såg jag häromdan julmust i en affär – så vilken årstid är det egentligen? 😉


Vi gick in en skogsväg som var markerad med blåa träskyltar. Efter en stunds varande avtog vi från den ”blåa leden” för att komma ner till vattnet där vi från en brygga hade denna vy. Mitt emot denna vik kallad Öjan så syntes Snickargården med mera bebyggelse på Norröra. Kändes nästan som att våren var kommen till Saltkråkan. 😉 En del scener i TV-serien spelades in på Söderöra, framför allt i vintermiljö.


Öjan i ett vidare perspektiv.


Solen nådde fram till oss även i skogspartierna. 😉


Förvisso trodde jag Wolfgang Amadeus var ifrån Österrike… 😉


Genuin och härlig bebyggelse på Söderöra som hade bofasta redan på 1500-talet. Det finns ett flertal bofasta idag på ön, även om större delen bebyggelse är fritidsställen som på många andra öar. Skärgården kan man ju uppleva på många olika sätt beroende på vilken årstid man vistas i den, den är dock lika vacker jämt!


I det totala motljuset kommer här Sjögull på väg mot Söderöra för att hämta upp oss och flertalet andra resenärer mot Stockholm.


Mer höstfärger och röda hus – denna gång vid Norrsund, Blidö.


Från en annan vinkel i Norrsund där även m/s Viggen syns lämna Blidösundet.


Det blev helt enkelt en skinande vacker tur denna dag.

Då det var en söndagsintur så var det ganska mycket folk som gick på längs vägen, betydligt fler än vad som reste med på utvägen. SL-kortet gäller nu på alla båtar i Waxholmsbolagets trafik – detta fram till 9 december. Automaterna funkade dock inte ombord vid tillfället, men matrosen gick ju runt för biljettköp så han kunde avläsa kortet så man fick sig sin biljett. 😉

I övrigt så serverades väldigt bra mat i kafeterian, på utvägen en god vegetarisk paj och på hemvägen åt vi alla tre Asieninspirerade laxbiffar som direkt smälte i munnen! Bland det bästa jag ätit på en skärgårdsbåt faktiskt.


Så där ja, nu syntes Mariella lite bättre. 😉


Steg på ett antal passsagerare i Vaxholm så därefter var det rätt trångt ombord, om man nu inte befann sig ute på soldäck. 😉


Kvart i sju debarkerade vi Sjögull vid Gåshaga för att därefter ta spårvagn och buss. Vid Lidingö Centrum lämnade jag mina vänner och tog en annan buss till Näset. En fantastiskt härlig dag blev det verkligen.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.