S/S Mariefred till Mariefred och Gripsholm – en Mälarresa!

Den 2 september gjorde jag en resa med ångfartyget Mariefred till staden med samma namn som fartyget. Ångfartyget Mariefred som byggdes 1903 i Stockholm har gått i trafik på samma linje allt sedan hon var ny, vilket ju då var för 115 år sedan.


Avgång från den centrala kajplatsen vid Klara Mälarstrand kl. 10:00. En härligt solig förmiddag med ett 80-tal passagerare ombord under resan till Mariefred.


Vi tog följe på de lite yngre båtarna Mälar Victoria samt Sunnan på väg ut från Riddarfjärden.


Sunnan kallade jag yngre ovan men är ändå 50 år i år. Reportage från en jubileumstur till Östhammar finns i bloggen. Sunnan går sedan 20 augusti i trafik på den så kallade Ekerölinjen – inte att förväxla med Eckerölinjen som går från Väddö till Åland. SL linje 89 kan man också kalla den, och linjesträckningen är mellan Klara Mälarstrand – Tappström, Ekerö via Lilla Essingen, Ekensberg (Gröndal) samt Kungshättan (Kungshatt).


Mälar Victoria gick in till en brygga vid Vårby för att hämta upp fler passagerare. I bakgrunden syns Flottsbros skidbacke, men några utförsåkare får man ju hoppas inte använde skidor denna dag för underlaget såg tveksamt ut. 😉


Efter en inledning på resan med lite småfriska vindpustar så la sig det stora lugnet ute på Södra Björkfjärden.


Ljuvliga sensommardag.


Fördäcket är det perfekta stället att njuta på under en båtresa med ångbåt. Den här bilden är tagen med ordentlig vidvinkel, brännvidd 10 mm.


Dags för tillägg vid Sandvikens brygga. Två bryggor på Enhörnalandet nordväst Södertälje trafikeras av Mariefred.


Efter ytterligare ett tillägg vid Enhörna-Ekensberg så gick sedan resan in mot Gripsholmsviken och slutligen framme i Mariefred ca 13:30.


Inne i Mariefreds stadskärna med vy mot kyrkan.


Staden har inte bara privilegium att ha ångbåt till staden under sommaren, nej som grädde på moset så trafikeras även staden av ångtåg. Östra Södermanlands järnvägar är en museiförening som under sommarhalvåret har trafik på sträckan Läggersta – Mariefred samt Mariefred – Taxinge-Näsby. I Taxinge finns ett slott som kan kallas för ”kakslottet” då det finns ett kafé som har ett enormt utbud av kakor, fikabröd, bakelser. Jag har dock själv aldrig varit där ännu…

Och apropå på mos…Slottspaviljongen mellan station och Gripsholms slott tog jag en måltid i innan jag fortsatte mitt strövande i Mariefredsbygden. Riktigt fina köttbullar med gott potatismos samt gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka. Men smakade det så kostade det också en bit över 150 spänn. Men mätt och belåten blev jag.


Nybyggnation i skaplig samklang med övrig Mariefredsbebyggelse – det gillar jag. Jag drog mig ut från centrala Mariefred och gick mot Hjorthagen. Hjorthagen är en inhägnad och naturreservat där det strövar dovhjortar. I reservatet finns även ett stort bestånd av gamla ekar.


Dovhjortar och ånglok. I bakgrunden spelas det golf på Gripsholm GK.


Och så ångtåget i sin helhet med lok och vagnar.


”Vad glor du på?” Det blev som gjort att ta bilder när man kom relativt nära denna hjort. 😉


En väldigt vass byggnad estetiskt syns här i bakgrunden…


…ty Gripsholms slott kanske är ett av mina favoritbyggnadsverk. Detta vasaslott grundat 1537 rymmer numera statens porträttsamling. Så om ni skulle besöka Gripsholms slott någongång så kommer ni inte bara få se tavlor på kungligheter, utan även på nutida berömda personligheter som Benny Andersson exempelvis.


Gick runt och slottet och ställde mig vid vattnet en stund och njöt.


Bokstavligt talat slingriga typer besökte Gripsholm idag. 😉


En blick mot stadskärnan där kyrkan är en central blickpunkt i staden, ja tillsammans med Gripsholms slott då. Mariefreds kyrka ingår i Strängnäs stift, och själva staden ligger också i Strängnäs kommun. Strängnäs är vid sidan av Mariefred också en vacker stad i Mälardalen.


Så närmade sig ångfartyget Mariefred bryggan i Mariefred för att lasta av och på passagerare innan dess tillbakafärd till kungliga huvudstaden. Denna helg var den näst sista trafikhelgen till Mariefred för säsongen 2018, och den tredje sista trafikdagen hade ju hög kvalité vädermässigt.


I sakta mak gled hon in mot bryggan i ett elegant tillägg.


16:30 lämnades Mariefred och färden mot Stockholm påbörjades.


En bedövande vacker hemfärd kom det att bli. Stiltje och lugn på sjön i kombination med en omgivande vacker natur med rätt så lite bebyggelse. Mycket av marken vid mälarstränderna tillhör säterier/gods. Vi passerade exempelvis Horn säteri på Enhörnalandet.


Spegel vid Karlholmen utanför Ekensberg vid Överenhörna.


I fin formation ligger öarna Norrskär, Bergskär och Lövskär norr om Sandviken.


Det här var väl dagens mest dramatiska moln, om man nu kunde tala om dramatik överhuvudtaget…


Mellandäcksbild – i en sådan här miljö reste man förr, och då ansågs detta säkerligen som hög standard.


Kvällen var kommen och solnedgången ett faktum. Från Bockholmssund gick färden förbi Ekerö kyrka, Norsborgs vattenverk, Jungfrusund, Vårberg, Sätra, Kungshatt, Mälarhöjden och Bromma innan centrala Stockholm närmade sig.


Möte med lastfartyget Envik som vi lämnade företräde till i sundet mellan Stora Essingen och Gröndal.


En vacker molnformation över Lilla Essingen.


Kapten Insulander var säkerligen inte ensam om att tycka det var vackert med spegeln in mot Riddarholmen när färden närmade sig sitt slut på fjärden. 😉 Kapten som guidat under resa till och från Mariefred på ett mycket underhållande sätt, dessutom med viss guidning på tyska och engelska också.


Efter en heldag ägnad åt ångbåtstur på Mälaren så var jag fullt tillfreds när jag debarkerade vid Klara Mälarstrand ca kvart över åtta. Många turer ut på sjön blir det per år, och i år så var denna tur kanske en av de bästa. Helt enkelt optimal livskvalité.

Mvh
Mats Östman

En reaktion på ”S/S Mariefred till Mariefred och Gripsholm – en Mälarresa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.