Resa till Göteborg – del 5 (Hyppeln, spårvagn och hemåt)

Sista dagen på Göteborgsäventyret började med packning och frukost. Kring 09-tiden så checkade vi ut och gick nedför backen till hållplatsen Fars hatt för att lämna Kungälv för sista gången under denna vistelse.


Härlig bebyggelse i området kring Kungälvs kyrka. Vi åkte Grön Express in till Nordstan och till Nils Ericsonterminalen. Vi behövde lämna lite bagage i ett skåp innan vi gick till bussen.


Efter en dryg timme på busslinje 290 som trafikeras av dubbeldäckare, så var vi framme vid Burö färjeläge. Resan från centrala Göteborg gick via Torslanda, Lilla Varholmen, färja över till Öckerö och sedan upp till Hälsö där Burö färjeläge är beläget.


Vacker miljö att njuta av i värmen. Det kom att dröja mer än 30 minuter från det att vi steg av bussen tills dess att färjan till Hyppeln gick.


Den franska flaggan vajade på Källö-Knippla. Den franska nationaldagen var ju inte alltför avlägsen i tiden – 14 juli firas den.


Vy mot ön Hyppeln dit vi kom att åka.


Vägfärjan Ulrika på väg från Källö-Knippla till Burö färjeläge.


Blomster i fokus medan Trafikverkets färjor hamnar i oskärpa. Men så vackra är de ju inte heller – färjorna alltså. 😉


Ulrika och Linda – bägge två med hemmahamn Vaxholm vilket alla Trafikverkets färjor har. Då färjeläget vid Hyppeln höll på att byggas om vid tillfället så körde enbart färjan Ulrika dit, med en specialbyggd ramp ombord. Resan över till Hyppeln tog ca 10-15 minuter.


Hus och klippa vid Källö-Knippla.


Så närmar vi oss Hyppeln, som har biltrafik på ön om än inte i ett så stort vägnät då ön inte särskilt stor. Bebyggelsen ligger på södra delen av ön, medan norra delen består av vacker och karg natur.


På håll syns här Karlstens fästning, som ligger borta vid segelmetropolen Marstrand.


Läckert landskap onekligen.


Spår av istiden gör sig påmint i form av rullstensåsar bland annat.


Till havs.


En så oskyldig bild kan ha lite dramatik i sig då vi passerade ett så kallat offerkast.


Längs östsidan på Hyppeln fanns en sandstrand där vi passade på att svalka av oss, men för att svalka av sig så behövde man ju bli lite varm. 😉


Så gick jag upp på en hög punkt på ön med denna utsikt mot bland annat Rörö.


En vass vy mot Rörö även om inte så mycket vass syns i bilden. 😉 Vass på bohuslänsk dialekt är just ”rör” och namnet Rörö är då av betydelsen ön där det växer vass.


Mäktiga bergformationer på norra delen av Hyppeln. En större kluven sten med riktigt jämna sidor kunde man också beskåda närmare vattnet till.


På ön finns en ICA-butik, belägen i detta hus på bilden. Vi köpte här lunch för att intaga utanför i väntan på färjan tillbaka till Hälsö senare.


Inte så långt från 100 här, nåja linje 99 hade vi framför oss. 😉 Uppe på Älvsborgsbron kunde vi från våra platser längst fram i bussen se att det brann i ett skogsparti vid Rödastensmotet. En rökutveckling såg vi även vid en väg på Öckerö tidigare. Sommaren som var har ju varit extremt torr – och bränder som uppstått har ju varit i åtskilliga antal dessvärre.


Väl inne i stan igen så passade vi på att åka lite veteranspårvagn i väntan på att tågavgången närmade sig på kvällen. Fast så nära var inte tågavgången skulle det visa sig…


Detaljbild från en av veteranspårvagnarna på Ringlinjen.


En sväng upp till Sankt Sigfrids plan vid Örgryte blev det. Geografiskt är det kanske lättare att beskriva som väldigt nära Liseberg som ju inte är en helt obekant nöjespark i Göteborg.


Och så passerade vi ”stället” på vägen tillbaka till centralstationen. Vi satte ingen färg på Liseberg denna dag i alla fall. 😉


Däremot satte tågresan hem färg på denna resas avslutning, inte bara i tågets färgsättning. 😉 För när klockan var omkring halv sju så hämtade vi vårt bagage och förberedde oss för att gå ombord på MTR Express till Stockholm. Så långt gick det ju bra. Och väl ombord var vi ju i god tid inför avgång 18:55.

Sedan dröjer det inte lång stund innan det visar sig att ett arbetsfordon i Alingsås kört ner en kontaktledning, varav följden av detta inte var helt ologisk, nämligen att tågtrafiken kom att stå stilla en bra stund…


Förseningen till Stockholm Södra station blev runt 2 timmar och 40 minuter. Inget mer att orda om den hemresan helt enkelt. 😉 Men trots en strulig och mycket sen avslutning på resan så var det i det stora hela en underbart trevlig resa med vännerna Kim och Niclas.

Tidigare delar i reportaget finns nedan:

Del 1 – Resan till Göteborg

Del 2 – Ut till Brännö

Del 3 – Besök på Vrångö

Del 4 – Kvällstur med s/s Bohuslän

Mvh
Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.