Resa till Göteborg – del 4 (Kvällstur med s/s Bohuslän)

Kvällen den 11 juli så blev det en tur med det stiliga ångfartyget Bohuslän, byggd 1914 på Eriksbergs varv i Göteborg.


Ombordstigning vid Stenpiren var det ca 25 minuter innan avgång. Vi kom direkt från Saltholmen, dock med buss in till Nordstan och promenad ut mot älven.


När båten efter avgång 18:30 stävade ut från centrala Göteborg passeras det gamla varvet vid Eriksberg där spåren efter själva varvsverksamheten syns framför allt i den stora och imponerande bockkranen. Kapten ombord drog i ångvisslan som en symbolisk hälsning till ångbåtens ”födelseplats”.


Här passerar vi under Älvsborgsbron. Senaste och första gången jag åkte med Bohuslän var i Stockholm i samband med evenemanget Stockholm Steam. Då åkte jag med denna ångare på en kvällstur som bland annat gick under Skurubron vid Nacka/Orminge, så under bro var det inte första gången jag åkte med Bohuslän.


”På jakt” efter Kungsö, Stena Germanica och Maerskjätten. Kungsö ägs av Styrsöbolaget och går ifrån Stenpiren till Hönö i Göteborgs skärgård, en ny trafiklinje för i år. Och på tal om Styrsö så var det på den ön i Göteborgs södra skärgård som grundaren av Stena Line – Sten A. Olsson föddes år 1916. Vi kom att passera Styrsö under kvällsturen, men passage av Stena Germanica (på väg mot Kiel, Tyskland) kom vi inte att göra. 😉


S:t Erik möter Stena Jutlandica utanför Långedrag. Kommer på att tänka på en gammal leksaksaffär – ”Stor och liten”.


Och där var den där jätten igen då.


Kvällsturen som Bohuslän gör onsdagar sommartid går först en sväng upp i Göteborgs norra skärgård, genom denna på bilden smalare passagen vid Kalvsund och sedan söderut längs Öckerö och Hönös östra sida.


När vi passerade Framnäs så sågs ett gäng iland göra ”vågen” för den vackra ångaren. Denna hyllning besvarades förstås med signalering med ångvisslan.


Vi passerade förbi färjeläget vid Hönö Pinan där på bilden här Ada och Beda möter varandra. På Ada står en dubbeldäckare på busslinje 290 som vi kom att åka med på torsdagen.


Från denna kvarn på Hönö har mjölet till brödet Hönökaka levererats en gång i tiden.


Denna läckra bro förbinder Hönö med Fotö. Vi funderade på om vi skulle åka till Fotö och ”fotögrafera” på torsdagen, men vi kom att gå till fots på en annan ö istället. 😉


Klippor och lite bebyggelse i västra delen av Göteborgs södra skärgård.


Havet utanför Göteborg är Kattegatt – den nordligaste delen av Kattegatt ska tilläggas då en gräns mot Skagerrak går i en ungefärlig linje från Skagen till Marstrand.


Från norra skärgården gick vi över Dana fjord och Vinga sand innan vi styrde in i den så kallade ”Snobbrännan” – en farled som går utmed Styrsös norra sida. I denna passage mötte vi en trubadur – alltså en skärgårdsbåt med namnet Trubaduren.


Fin bebyggelse vid norra Styrsö.


En vidvinkelbild från det underbara fördäcket på denna fantastiska ångare i en inte mindre fantastisk sommarkväll. Fartyget ägs av en ekonomisk förening medan drift och underhåll sköts av föreningen Sällskapet Ångbåten. Arbete med, kring, på och i fartyget är av ideell insats – vilken insats inte är liten! Förutom dessa kvällsturer så kör hon ett antal kustresor mot Marstrand och Lysekil bland annat, och i sommar har hon även gått in i Vänern och besökt Åmål som firat 375 år.


På väg snart under Älvsborgsbron igen.


Ett välkänt byggnadsverk i Göteborg är Masthuggskyrkan uppe på Stigberget.


En gammal hamngran på Hisingensidan av älven. Den tidigare stora varvstaden har numera inte mycket till varv kvar. Senaste varvet som lades ner var Götaverken Cityvarvet. Götaverken som grundades 1841 var igång i ganska så många år innan även det fick läggas ner år 2015. Dock syns spår av varvstaden i inte minst just dessa hamnkranar.


En interiörsbild från övre däck på s/s Bohuslän. Fint och välbonat ombord var det.


Nöjda gick vi av ångaren vid tiotiden. Trevlig guidning om omgivningarna från kapten och i allmänhet trevligt bemötande ombord – och därmed tack till besättningen för resan! Från Stenpiren gick vi sedan längs ”älva” tills vi nådde busshållplatsen vid Centralstationen för att till ”elva”-tiden komma ut till Kungälv.


En sista bild där ett sälhuvud sticker upp i Göta älv. Flera sälar simmade omkring där under kvällen. Missade bättre fotomöjlighet på utresan, på den här bilden hade det lika gärna kunnat vara en mörk boj på grund av avståndet. 😉

En sista del från resan kommer att komma och då från norra skärgården med ett besök på en ö med namnet Hyppeln. Dessutom några väl valda ord om tågresan hem till Stockholm… 😉

Mvh
Mats Östman

En reaktion på ”Resa till Göteborg – del 4 (Kvällstur med s/s Bohuslän)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.