Med m/s Sunnan till Östhammar

En härlig skärgårdsresa som gjordes lördagen den 26 maj var att åka skärgårdsbåten Sunnan upp till Östhammar, där båten byggdes för 50 år sedan. Samtidigt som det var lite aktiviteter i Östhammar som i sin tur firade 650 år.


Ombordsstigning vid Skeppsbron en kvart innan avgång 09:00. Resandemängden var satt begränsad till 100, även om båtens kapacitet är det dubbla, men att trängas på en båt i sex timmar hade inte varit någon hit.


Båtens tidigare ägare, innan Blidösundsbolaget införskaffade båten för ett par år sedan, berättade historik om båten och dess systerfartyg i den så kallade ”Vindbåtsserien” (Östan, numera Södertörn, samt Nordan). Det här var en serie skärgårdsbåtar som var de första större och snabbare båtar som levererades till Waxholmsbolaget, med passagerarkapacitet på en bit över 200 samt fartresurser på ca 18 knop. En serie båtar som blev grund för utvecklingen av just den typen skärgårdsbåtar som nu dominerar i arkipelagen framför allt under sommarhalvåret. På en tv-skärm visades ett trevligt bildspel med bilder från då fram till nu. En riktig diggarresa!


Med vy mot norr i Furusundsleden. Härligt att stå o njuta på fördäcket i det fantastiskt fina vädret som dominerade månaden maj.


Sjögull på väg mot Blidösundet och slutligen Rödlöga. Finns fina resmål uppe i norra skärgården, däribland just Rödlöga.


Till Furusund kom vi en stund senare efter att denna bild togs. Färjorna på bilden är Viking Cinderella samt Viking Grace. Det som ser ut som en skorsten från ett värmeverk är i själva verket ett rotorsegel som är placerad för om skorstenen på Viking Grace. Ett påfynd i att få ner bränslekostnaderna samt utsläppen.


Sådant härligt lugn.


Vi passerade vid tolvtiden den fina ön Lidö norr om Kapellskär. Samtidigt som vi passerade där passade man på att intaga den goda sallad med varmrökt lax som serverades ombord, och som ingick i priset.


Granö gård som likt intilliggande Barnens ö innehar koloniverksamhet. Till just detta område i Roslagen har åtskilliga mängder barn och ungdomar i många år åkt till för kollo/läger. Jag själv minns mycket väl när vi åkte med skolan till Granlidens koloni på Barnens ö för ett par dagar varje vår i lågstadiet. Lekfullt och trevligt minns jag att det var.


Från de vida fjärdarna nerifrån södra Björkö så tog vi oss så sakteliga in i Väddö kanal, med början vid Bagghus.


Vid Bagghus blev vi tvungna att vänta in broöppning.


En grönskande och härlig miljö längs Väddö kanal.


Inte så långt norr om Älmsta ligger Väddö kyrka.


Ortala bruk.


Så såg man denna trana vid Väddövikens strandkant.


Trevliga båthus vid Norrby.


”Festflaggorna” uppe i en så kallad stor flaggning.


Klockan närmade sig halv fyra när vi slutligen kom fram till Östhammar – den ort som fartyget som byggdes i för 50 år sedan. En fantastiskt fin tur från centrala Stockholm upp i Roslagen var det verkligen. Tack till de som anordnade denna resa däribland fartygets tidigare ägare Hans Naess. Efter ilandstigning så var det ”bara” att leta upp bussen, där hade det blivit lite rörigt om var de nu skulle stanna och släppa på oss i orten.


Vi lekte därmed ”Följa John” bort till busstationen, för det verkade ju vara ett logiskt ställe för en buss att stanna vid. Passerade lite vackra syrener längs vägen.


Så hade bussarna hittat fram till resesällskapet. 🙂 En resa in till Tekniska högskolan via vackra roslagsmiljöer – samt Campus Roslagen i Norrtälje…

Mvh
Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.