En vacker hemresa till Lidingö

Ibland är det skönt att inte bara åka tunnelbanan direkt till Ropsten när jag ska hem ifrån Sätra söder om stan. Den första mars tog jag mig en tur med båt till Lidingö i ett skönt vinterlandskap, och i rejäla minusgrader.


Nåja det blev tunnelbana in till Slussen i alla fall. 😉 Åkte sedan ut med buss 402 till Finnboda hamn därifrån jag en promenad till Saltsjöqvarn. Gabriella hann fara förbi Finnboda innan jag hann ner så en bild på avstånd fick det bli på denna Viking Line-färja. På bilden syns den 147 år gamla Gurli på väg in mot stan på linje 80.


Ett istäckt Saltsjön och även in på Strömmen, det är inte särskilt vanligt i dessa år med relativt milda och ostadiga vintrar.


Då elbåten Sjövägen inte var i trafik för tillfället så ersattes hon av Stockholms Ström 3 – en gammal hamnfärja på 111 år. Från början gick denna färja till Islinge på Lidingö – ursprungsnamnet är Lidingöfärjan 2. Den andra båten på bilden här är ovan nämnda Gurli, byggd 1871!


Själv kom jag att få åka med Kung Ring, en i sammanhanget ”bara” 116 år gammal båt. 😉


Ett gammalt möte i isen utanför Beckholmen. Kung Ring är enligt mig den trevligaste båten som trafikerar linje 80, härlig träinredning och sedan ett stort soldäck. Kung Rings egenskaper i is är dessutom goda.


Solen sken över Sofia kyrka och ner i rännan efter båten.


”Nästa tillägg Blockhusudden”


Och hur vacker blev inte solnedgången denna kylslagna vintertorsdag…


Månen lyste här över Nyckelviken och Blockhusuddens fyr. Denna dag syntes 99 procent av månen, så i det närmaste går det väl att säga att det var fullmåne – men inte riktigt dock. 😉


Mot Nacka Strand blev isen ganska rejäl faktiskt.


På eftermiddagen var Hättan den yngsta båten (blott 33 år ung) på linje 80 – som ju är en SL-linje. Hättan är från början byggd för trafik vid Orust på västkusten.


Blockhusuddens fyr igen med Danvikshemmet precis bakom fyren, till vänster är den gamla kvarnen på Kvarnholmen som numera innehåller bostäder, och Sofia kyrka syns på Söders höjder – och slutligen till höger syns Skrapan som innehåller en massa studentlägenheter samt en restaurang/bar högst upp i byggnaden.


En till månbild i det så vackra vinterlandskapet där Fjäderholmarna syns centralt på bilden. På bilden syns även aktern på färjan Romantika som trafikerar Stockholm – Riga i Tallinks ägo.


Underbart att stå på fördäck och höra iskrosset.


Och apropå underbart så var just skymningen underbar. 😉 Här lämnar Kung Ring bryggan på Lidingö vid Larsberg/Dalenum och fortsätter mot Frihamnen, slutbryggan på linjen som börjar vid Nybroplan. Vid Frihamnen vänder båten och går tillbaka in mot centrala stan.


Baltic Queen är en annan av Tallinks färjor – och denna går till Estlands huvudstad Tallinn, via Mariehamn på Åland.


Speglade sig vackert när drottningen passerade. Åtminstone drottning till namnet. 😉 Sedan blev det lite kallt att stå i kylan då det var närmare 10 minusgrader, så jag gick raskt upp till spårvagnen och åkte över sedan över bron till Ropsten, för att sedan åka över bron igen med 203:an. 😉

Tunnelbanan går ju förvisso direkt från Sätra till Ropsten utan byte, men det är tusan inte lika vackert som denna båttur var. 😉

Mvh
Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.