En resa på sjön från Uppsala till Stockholm

Söndagen den 3 september åkte jag och mina polare Kim och Niclas en riktigt trevlig tur från Uppsala till Stockholm med ångfartyget Blidösund. Blidösund gör ett antal specialresor varje år, denna tur från Uppsala var alltså en av dessa. Jag och Kim började dagen med att fota ett kryssningsfartyg ifrån Fåfängan på Södermalm – men direkt därefter stack vi mot Centralstationen och satte kurs mot den akademiska staden med SJ Regionaltåg kl. 10:11.


Tåget ut till Uppsala bestod av ett lokdåg draget av mestadels blåa vagnar faktiskt. Resan tog väl i underkant av 40 minuter från Stockholm Centralstation.


Vi mötte upp Niclas på stationen och sedan gick vi tre ner till Fyrisån. Fyrisån som hade fått finfint besök denna dag i form av en vacker ångare – och det handlar alltså inte om Sjösala utan om Blidösund. 😉


Gul skorsten, träd och så lite kyrktorn – vackra ting alltihopa.


Efter en spektakulär vändning inne i centrala Uppsala så började sedan en närmare timmes lång färd på Fyrisån. Flertalet broar skulle passeras innan vi nådde den stora fjärden Ekoln.


En bro som väldigt sällan hålls öppen för den landburna trafiken är Vindbron. Det finns dock planer på att den ska öppnas för gående och cyklister, men ännu är den alltså i öppet läge nästan alltid.


Det gäller att hålla sig i leden…En blick förut mot Övre Föret – som är en liten utbuktning av Fyrisån.


Vid Övre Föret brukar det finnas en massa gäss – och yes, de fanns där även denna söndag. 😉 De uppskattade dock tyvärr inte besöket av en vacker ångbåt.


Söder om Uppsala, i Ultuna, ligger Sveriges Lantbruksuniversitet. Det har förärats med en så kallad ångbåtsbrygga – men det är inte någon ångbåtsbrygga med frekvent ångbåtstrafik kan man lugnt påstå.


Här syns spår av brofäste från en tidigare bro vid Flottsund. Efter Flottsund så gick ut på den vida fjärden Ekoln.


”Slott längs vägen” kan man säga var lite av ett tema på denna resa ifrån Uppsala till Stockholm. Och ett av de alla slotten var Skokloster, ett från början privat palats. Ingen dålig bostad kan man väl då påstå.


Ett vackert Upplandslandskap med Häggeby kyrka på bilden.


Här kom en ”svängig” bro i Erikssund. Efter passage av Erikssundsbron så kom vi ut i Håtunaviken, som löper ut i Sigtunafjärden. Och Sigtuna kom vi till klockan 14:40!


Stora gatan – den mysiga huvudgatan i Sigtuna. Sigtuna är en härlig stad med sin småstadskaraktär, äldre bebyggelse och inte minst sin historik. Det är ju häftigt att Sveriges första stad i det närmaste har sin ursprungliga stadsplanlösning bevarad, även om det är i modernare bebyggelse numera. Grundare av Sigtuna var kung Erik Segersäll.


Ett väldigt sött rådhus har staden. Denna söndag var det marknad i staden. Hantverk, godis, mat av olika slag, sylt och lite annat smått och gott fanns att konsumera.


Nere vid strandkanten mot Sigtunafjärden. Blidösund har tidigare år även varit i Sigtuna på julmarknadsturer, då staden har en rätt stor julmarknad som går av stapeln varje adventsöndag.


Vi låg inne i Sigtuna i en timme och tjugo minuter. Klockan 16:00 var det dags att resa vidare in mot huvudstaden.


Plötsligt togs riktning mot öster och vi åkte in i en vik där vi kom att se det vackra Steninge slott, uppfört i slutet av 1600-talet, som ligger inte så långt ifrån Märsta.


Visst var synen av Upplands landskapsdjur, havsörnen, mäktig när den flög förbi strax norr om Almarestäket.


Tre broar i Upplands-Bro som går över Stäksundet, även kallat Stäket/Almarestäket. Om man ska peka ut Stäket geografiskt genom pendeltågsstationer så ligger det mellan Kallhäll och Kungsängen, och det är väl en rätt okej beskrivning även utan inblandning av pendeltåg. 😉 På bron närmast i bild går motorvägen E18, sedan följer järnvägsbron och så längst söderut finns en landsvägsbro.


Efter att Almarestäket passerats igenom så kom vi ut på den vida fjärden Görväln. Görväln är också namnet på det slott som denna bild visar – ett slott från 1600-talet med fasad som består av gotländsk sandsten. Görnvälns slott ligger i Järfälla kommun, inte så långt ifrån Kallhäll.


Men vad nu? Hur har jag kunnat ta denna bild ifrån fornborgen Gåseborg norr om Hässelby…Jo bilden är förstås inte tagen i år, utan förra året då jag besökte just Görvälns naturreservat och vandrade ifrån Kallhäll till Hässelby villastad. Fornborgen Gåseborg ligger väldigt högt och därifrån har man väldigt vid och vacker vy över Svartsjölandet med flera öar i Mälaren.


Om vi nu kom att passera en massa slott så kunde det ju förstås inte unvikas att vika av till ett av de pampigare slotten – nämligen Drottningholm.


Till något mer modernare…Sjövikskajen, Årstadal med dess höghus. Den svarta byggnaden blev årets byggnad i Stockholm häromåret – vad kraven är för att bli nominerat i den kategorin går ju förstås att diskutera. Detta bostadsområde ligger i alla fall mellan Årstabroarna och Liljeholmsbron, för att köra vidare på brotemat. 😉


Efter att ha slussat ut i det salta vattnet så bjöds det på en vacker avslutning efter att Masthamnen på Södermalm rundats.

Bara att rekommendera ännu en fin ångbåtstur till er. 😉 Denna går dock bara en gång per år.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.