En ”sista minuten”-tur till Lidö

Sista helgen då Waxholmsbolaget körde enligt sommarturlista kunde jag inte ligga på latsidan. Nej det blev två rejäla turer såväl lördagen den 19:e och söndagen den 20 augusti. Lördagen åkte jag ut till Lidö i Roslagens famn. En ö som jag sedan tidigare blivit förtjust i.

Jag tog mig till Gåshaga ifrån Näset genom att först promenera en kvart i regnet bort till Hersby gymnasium, väl där väntade jag in buss 201 till Kottla. I Kottla behövde jag inte vänta alls på spårvagnen, den kom direkt när jag kom till plattformen. Så lite torrare miljö fick jag en stund innan Gåshaga brygga nåddes. 😉


På Gåshaga brygga kom jag knappt fram till båten Sjöbris, då paraplymaffian stod ivägen. 😉 Skämt åsido så var vädret verkligen uselt på morgonen och förmiddagen. Folkmassan på bryggan skulle de flesta av dem åka ut till Husarö, dit det gick förstärkningsbåt denna söndag. Detta beroende av ett konfirmationsläger på Husarö dit förmodligen de anhöriga till konfirmanderna skulle ut denna dag.


En riktig diva kom här på ingående mot stan – AIDAdiva.


Inte speciellt muntert, men läckert på ett sätt ändå. En silhuett av Viking Cinderella kan synas lite svagt.


Ett fint rött hus på Gräskö. Gräskö är en ö som ligger mellan Furusund och Kapellskär, vid farleden.


Resan som började vid Gåshaga kl. 09:00 avrundades med Sjöbris, på utgående tur åtminstone, vid Fejan ca 12:35. Jag bytte båt vid denna ö, som haft ett kolerasjukhus i bruk en gång i tiden, och fortsatte med passbåten Romina till Lidö.


Direkt efter att kommit iland på Lidö, som ligger nära Rådmansölandet, så gick jag in på en naturstig. Tidigt på denna naturstig fick jag se en groda. Den satt stilla en stund på en sten så jag fick hyfsade bilder på den, vilket jag tackade för naturligtvis. 😉


En stor del av Lidö består av skog.


Den del av Lidö som jag gick naturstigen på kallas för Söderkalven, en sydlig del av ön naturligtvis och i läge mot öster. På denna bild syns Ålands hav längre bort, medan ön som syns till höger i bild är Tyvö.


Denna vackra naturhamn, i form av en vik, kallas för Österhamn. Trevligt nog så låg ett segelfartyg inne vid bryggan.


Den vackra vyn visar en del av Lidös öppnare landskap. Bakom lövträden vid strandkanten så breder sig en rätt stor del hagmark ut.


Inte alla öar som har väderkvarnar. På Lidö står väderkvarnen nere vid ångbåtsbryggan som faktiskt har tillägg med ångbåt under sommaren. S/S Blidösund kan göra tillägg här vid Lidö på sin kvällstur till Norrtälje – förvisso som är slut för säsongen nu…Den ljusa byggnaden som syns är Lidö värdshus – ett gammalt säteri.


När jag inväntade båten igen på bryggan så fick jag se en mäktig vy ovan värdshuset. Två havsörnar var i farten och flög där ovan, på ganska nära avstånd.


Sjöbris på ingående mot Fejan igen på eftermiddagen. Kvart i fyra embarkerades hon och det var dags för en lååååång intur till stan.


Lång intur beroende på att öarna Rödlöga, Svartlöga, Söderöra och Norröra skulle anlöpas. Från Fejan gick Sjöbris direkt mot Rödlöga, via vackra ytterskärgårdsmiljöer.


Framme vid Rödlöga. Sedan träffade jag på en bekant ombord, och hade trevligt snack en bra stund, så då uteblev bilderna lite. 😉


Sunnan på sin väg mot Arholma. Sunnan gick denna sommar på den så kallade Nord-Sydlinjen. Hon trafikerade den nordliga delen som sträckte sig från Sandhamn till Arholma. Detta var det tredje försöksåret för linjen, nu är det upp till politikerna att bestämma om den ska permanentas eller ej.


På Södra Vaxholmsfjärden fick jag se en skönhet! Storskär på väg på sin kvällstur som efter Vaxholm kom att gå runt Tynningö.


Denna molnbild får avsluta denna bildberättelse från lördagen den 19 augusti. Jag gick av vid Gåshaga i betydligt trevligare väder än när jag steg på under morgonen, även om vinden tilltog betydligt under eftermiddagen.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.