Häringe, en idyll i Södertörn

I söndags så blev det en höstutflykt ner i Södertörn och till det naturfagra området Häringe i Haninge kommun. Naturligtvis ville jag fånga lite höstmiljöer på bild, om vardagarna går det ju inte när man sitter i ett industriområde och jobbar. 😉

img_3094
För att ta sig till Häringe-Hammersta naturreservat, som ägs av Skärgårdsstiftelsen, så är det enklast att åka bil om man har tillgång till det. Är man dock en kollektivtrafiksmänniska som jag, med dessutom noll bilintresse, så finns buss 847 att tillgå ifrån antingen Ösmo eller framför allt Västerhaninge. Och eftersom Västerhaninge har rätt så tät pendeltågstrafik så är det i ärlighetens namn inte särskilt svårt eller tidskrävande att komma till Häringe från centrala Stockholm. Som namnet Häringe-Hammersta antyder så finns det två delar av naturreservatet, vilket består av två halvöar, och jag valde då att besöka Häringehalvön denna söndag.

img_3117
Häringe slott är från 1600-talts slut, ett gammalt säteri som numera är hotell och konferensanläggning. Har haft uppe Häringe tidigare i denna blogg och detta är ett favoritområde i Stockholms län för mig. När inte skärgården passar så åker jag gärna hit.

img_3122
När man vandrar runt på Häringehalvön så kan man möta en hel del ute på ridtur då det finns stall och stora hagar intill slottet.

img_3129
Höstfärgerna lyste upp i den annars gråa tillvaron, oktober har minsann inte givit så mycket i år vädermässigt.

img_3130
Öppna landskap blandat med varierad växtlighet är något som ger Häringe sin vackra karaktär. Här är det inte bara barrskogen som dominerar utan det finns också mycket lövskog.

img_3142
Och löven faller ju om hösten, så är det ju. 😉

img_3153
Eken är ju ett väldigt pampigt träd, höstfärgerna på dess blad är väl sisådär.

img_3163
Ett lavigt ställe vid Byholmen.

img_3192
Ingen höjdardag på sjön verkade det vara, därför stannade jag på land. 😉 Båtturerna är få under oktober faktiskt. Fjärden utanför Häringenäs, sydligaste delen av Häringehalvön, heter Ådfjärden. Längre norrut går den dock över i Hårsfjärden, ett lite mer bekantare namn då en liten del av den svenska flottan ju hör hemma vid Berga örlogsbas nära Årsta havsbad.

img_3214
Så fick jag syn på detta ridgäng. Såg härligt ut, men jag hoppar inte upp på en häst i första taget, säkrast för både mig och hästen. 😉

img_3217
Grått inte bara på himmelen, men den här gråheten gillar jag bättre faktiskt.

img_3226
I norra delen av reservatet är detta, närmare ett område med hus varav en del kallas för Näset men så nära hemma kände jag inte att jag var. 😉

img_3234
Dessa höstfärger gör att det blir som guld och gröna skogar. 😉

img_3239
Härlig öppen åkermark med gamla Nynäsvägen längre bort i bilden. Trafiken på gamla Nynäsvägen är dock mer lugnare än motorväg 73 d.v.s ”nya” Nynäsvägen. Jag var ute och gick i ca tre timmar i ett område med lättströvade vandringsvägar och vill man njuta av utsikt över Södertörn så finns ett par utsiktsplatser söderut på halvön där man väl kan ta sig en rast. Dit sökte jag dock mig inte denna söndag, men ska göra återbesök till våren.

img_3249
Den sista bilden får visa en ek till, en så kallad jätteek, och nog var den mäktig att se.

Strax efter tre var jag tillbaka vid Häringe grindar och väntade där inte speciellt länge på bussen tillbaka mot Västerhaninge.

/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.