Strövande genom stad och nationalstadspark

Nu så här på hösten när båtturerna är desto färre och när inte minst tid måste läggas på jobbsökande så blir det en del promenader med kameran i lite mer i urbana miljöer. Men Stockholm har ju många gröna lungor också – däribland nationalstadsparken som omfattar områden från Södra Djurgården till Ulriksdal. På min promenad den 17 oktober så tog jag mig från en nybyggd stadsdel till en annan, via stora delar av just nationalstadsparken på Norra Djurgården och södra delar av Hagaparken.

Jag utgick från Ropsten och passerade i utkant av Norra Djurgårdsstaden, för att ta mig över Husarviken som leder in från Lilla Värtan och som delar Norra Djurgårdsstaden med Norra Djurgården.

Förra veckan så öppnades den nya Lidingöbron för gående och cyklister. Spårvagnarna får vänta ett tag till.

Byggnation i Norra Djurgårdsstaden, speciell form och färg.

Här betas det intill Lillsjöns våtmarker. Lillsjön är alltså en igenvuxen sjö precis norr om Husarviken.

Norra Djurgården har ju många vackra ekar.

Fågelliv i Spegeldammen, storskrake och gråhäger.

Bort över Stora Skuggan, där det dock var sol, med härliga höstfärger mot klockstapeln.

Fortsätter bland faunan i kungliga nationalstadsparken, och här ett par duvhökar.

Både somrigt och höstigt. Tidigare kunde man åka buss ända fram till Stora Skuggan, då genom linje 40, numera är närmsta busshållplats till detta område med serveringar, 4H-gård och allmänna friluftsområden Stora Lappkärrsberget – och då är det linje 50 som gäller numera.

Ser man rött brukar man få stanna. 😉

Passerade över motorvägen E18, övergångsställe vid Universitetet, för att mig ner mot Kräftriket och sedan gångvägen längs Brunnsviken.

Följer man Brunnsviken längs östra strandkanten så kommer man bort till Brunnsviksbadet, Frescati och Bergianska trädgården. Över Ålkistan, som sjöpassagen ut till Lilla Värtan heter, så måste man gångmässigt ta sig över motorvägsbron innan man kan gå ner igen vid Bergshamra för att följa vattnet någorlunda bort mot Brunnsvikens nordligaste del. Under motorvägen E18 kan man gå en gångtunnel och sedan promenadväg bort till Ulriksdal – nordligaste delen i nationalstadsparken.

Från sommar till höst…

En blick över Brunnsviken bort mot Hagaparken med Koppartälten. Ni ser en höjd bakom Koppartälten, där bortom ligger Haga kulle/Frösundatoppen. Det speciella med den är att det är ett berg som är fyllt av bland annat byggmaterial från rivningarna i Klarakvarteren på 1960-talet. Från toppen borde man ha en utsökt utsikt, men det har växt igen lite för mycket för att man ska ha panorama. Man får hitta gluggarna för att få den härliga utsikt som egentligen är.

Solsken över viken stundom, även om det mulnade på under eftermiddagen.

Färgrikt vid Bellevueparken.

Och uppe på ett berg i Bellevueparken, intill Carl Eldhs ateljémuseum, så har man denna vackra vy nordvart. Och varför parken bär det franska namnet Bellevue är nog inte så obegripligt då det betyder just vacker utsikt.

En stads utveckling kan se ut på olika sätt…Hagastaden är namnet på den stadsdel mellan Vasastaden och Solna som tidigare inhyste ett stationsområde för godstrafik – Norra Station. Det hela kom att rivas rubbet med start för drygt 10 år sedan, men där de sista byggnaderna försvann 2014 – där i dem det fanns bland annat verksamhet för den tidigare livsmedelskedjan PrisExtra.

Nu fångas en akademisk del av Stockholm, ty en stor del norr om Roslagstull är verksamheter för Stockholms Universitet. Längre bort i bilden syns ett bostadsområde på Lappkärrsberget, och det präglas till största del av studentbostäder.

Gamla hemtrakter i Vasastaden. Gustav Vasa kyrka med dess kraftiga torn är central i denna bild. Som tydligt synes i de närmsta husen belägen i hörnan Sveavägen/Ynglingagatan så har ju många äldre hus fått sina vindar förvandlade till vindsvåningar.

Ja hur många gånger har jag inte sett denna vy från Stallmästaregården ut mot den innersta delen av Brunnsviken. Inte många båtar kvar i sjön vid Stallmästaregårdens båtsällskaps brygglänga där många träbåtar brukar hålla till.

Jag fortsatte min promenad mot gamla Norra Stationsområdet och observerade den höga och täta bebyggelse som den tidigare låglänta bebyggelsen nu ersatts med. Skillnaden är monumental från hur det såg ut för 10-15 år sedan. Det blev kanske lite för mycket intryck här, så jag gick sedan in på Hemköp vid Torsplan och köpte fika. 😉

Kontrasternas värld fortsätter. Oscar Properties Norra torn, som en nederländsk arkitektbyrå ritat, i en blandning med den äldre bebyggelse i norra Vasastaden där bilden är tagen på Torsgatan. Tidigare löpte Torsgatan ut i Solnabron, som en förbindelse mellan kommunerna Stockholm och Solna, men nu är det ihopväxt med detta nya Hagastaden och Nya Karolinska sjukhuset. Dessa höghus går inte att missa från stora delar av staden. Det västra tornet är 110 meter högt och det östra är 125 meter. Min mormor bodde på norra delen av Torsgatan fram till sin bortgång december 2014, jag är nog rätt glad att hon slapp bevittna detta…

Jag tog sedan en nostalgipromenad mot Odenplan genom gamla kvarter som avslutning på en härlig promenad i en blandning av stad och natur.

/Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.