Ny Waxholmsbåt, Roslagsmiljöer och så lite Mälaren

April var en hektisk månad fotograferingsmässigt, många utflykter åt ena eller andra hållet. Här nedan tänkte jag beskriva en heldagsutflykt som kom att äga rum den 14 april. I sällskap med mina härliga vänner Kim och Niclas, som jag så ofta reser med.

Och att det blev en heldagsutflykt kan skrivas ut redan här. Åkte hemifrån Näset strax efter klockan 07, och var hemma igen på aftonen runt 21:30, med flera olika destinationer under samma dag. Huvudmålet var kanske ändå att resa med Waxholmsbolagets nya fartyg m/s Yxlan, som levererades hösten 2018. Resan startades vid Tekniska Högskolan med att möta upp Kim, för att sedan åka dubbeldäckare på linje 676 upp till Norrtälje.


Bussbyte från 676 till 632 skedde som vanligt vid den akademiska platsen Campus Roslagen, även om hållplatsområdet ligger mitt i ett stenöken. Tja varför inte göra en avståndsmätare till det klassiska universitetet i Oxford, Storbritannien. 😉


Efter en dryg halvtimmes färd med buss så nåddes Furusund, där vi vid hållplatsen Furusund Hotellplan steg av bussen för att gå ner Källarbacken och sedan Furusunds strandväg bort till bryggan. Skylt om skärgårdsbåtar finns nära busshållplatsen, några minuters promenad är det.


Strax efter halv tio lämnade Yxlan Furusund för vidare färd ut i arkipelagen. Bilden här visar bebyggelse vid Köpmanholm, en by på nordligaste delen av den avlånga ön Yxlan. Och passande nog så fotograferades då en bit av ön Yxlan ifrån båten Yxlan. 😉


Ett gäng ejdrar i flykt.


Bland kobbar och skär…


Så dök denna jätte upp i idyllen…Baltic Princess, som ägs av Tallink Silja, på väg mot Åbo via Mariehamn på Åland.


I november döptes denna nya skärgårdsbåt vid Strömkajen i centrala Stockholm. Namnet kom att bli Yxlan för denna i Lettland och Estland byggda isgående båt. Hon kommer vara i trafik året runt i denna del av Stockholms skärgård, och under vår-sommar-höst så ersätter en snabbare båt (men äldre och mindre) i trafiken ut till bland annat Rödlöga. Följden av att en betydligt långsammare båt ersätter en snabbare är ju inte ologisk, restiden blir ju klart förlängd och särskilt drabbade av detta blir de på Svartlöga och Rödlöga.


Vi gick iland på Norröra, välkänt ställe för alla som kollat på TV-serien om Saltkråkan, som spelades in på 1960-talet. Restiden ut dit gick på en timme drygt, och väl iland var vi ca 10:40.


Naturligtvis gick vi bort till Snickargården, en underbar skärgårdsmiljö med röda hus med vita knutar.


Lika vacker var ju inte synen av det som stormen Alfrida lämnade efter sig…Särskilt Roslagen drabbades hårt av den januaristormen.


Efter dryga två timmar iland så kom vi vid 13-tiden att åka tillbaka mot Furusund med m/s Yxlan. Och så där på en annandag påsk, med en påskhelg bakom, så var det fler än oss som skulle in mot fastlandet.


Yxlans trevliga besättning bjöd in till ett bryggbesök. På tal om brygga, vid bildtillfället ska Östernäs brygga, Rådmansölandet, anlöpas.


Interiör i detalj. Välkänd gul färg på räckena från tunnelbana och pendeltåg exempelvis.


Ljus och inbjudande interiör har Yxlan, om än lite i stelaste laget.


Efter att ha lämnat Yxlan vid Furusunds brygga så mötte vi upp vännen Niclas, som anslöt till oss där, för att sedan gå bort till Furusunds färjeläge för att ta bussen tillbaka därifrån. Penningby slott ämnade vi att gå av vid men vi valde istället Överby vägskäl. (Okej, den riktiga anledningen till avstigning vid denna hållplats var att vi ”överraskades” av att det var så kort avstånd mellan Penningby vägskäl och Penningby slotts hållplatser, så vi ”råkade” åka lite för långt) Och nästa sak ni säkert undrar, varför i hela friden gick vi av här? Jo, som de utforskare av Stockholms läns vackra områden vi är, så tog vi beslutet att åka en busslinje via Riala-Vira Bruk-Östanå-Dyvik till Åkersberga, istället för den tråkiga motorvägen från Norrtälje till Stockholm.


Roslagen bjuder på vackra landskap, och vi kom också att se var Roslagsleden passerade i området där vi gick omkring i ca 15 minuter, före det att vi skulle åka vidare med busslinje 620. Roslagsleden utgår ifrån Danderyds kyrka och sträcker sig upp till Grisslehamn på norra Väddö. Sedan huruvida tillgänglig leden är att vandra på kring kustbandet, efter Alfrida-stormens framfart, är osäkert.


Efter en vacker busstur så anlände vid ca 16:30 till Åkersberga. Efter ett besök på en livsmedelsaffär i Åkersberga centrum, så gick vi mot Åkers kanal och vandrade bort till hembygdsparken Ekbacken.


Namnet Ekbacken behöver väl ingen närmare beskrivning med tanke på denna bilds motiv. 😉 Vi tog en paus här i den vackra parkmiljön, innan vi gick vidare bort till Åkers Runö station.


På väg mot Åkers Runö gick vi över Åkers kanal och dess sluss.


Mot Österskär for det tåget ifrån Åkers Runö station, en station där vi väntade på just nämnda tåg mot Stockholm. Och mot Stockholm Östra for vi strax före klockan 18.


Fast vår resa med Roslagsbanan gick inte så långt som till Östra station, utan vi steg av alla tre i Mörby och åkte iväg mot Ekerö med en av de blåa stomlinjebussarna. Kim lämnade oss förvisso vid Solna station, medan Niclas och jag fortsatte till Tappström. Ett besök in på ICA Supermarket hann vi med, då hungern hade slagit till, innan det var dags att avsluta dagen med en resa på SL-linjen 89, där för kvällen vindbåten Östan gick i trafik.


Första gången jag åker med denna båt med officiella namnet Östan, som är denna 50-åriga skärgårdsbåts ursprungsnamn. Under en specialresa en oktoberdag 2008 hade hon tillfälligt detta namn, men i övrigt var namnet Södertörn under 23 års tid. Östan är ett av Blidösundsbolagets senaste tillskott i dess växande flotta. Snart kommer dessutom ett nybygge som ska in på denna linje mellan Klara Mälarstrand – Ekerö, nämligen m/s Lux.


Medan vi åt sallad i den övre salongen ombord så avnjöts färden av vackra vyer, som jag naturligtvis var tvungen att springa ut för att fånga på bild.


Helt folktomt var det inte ombord, även om det inte kunde sägas vara någon rusning på något vis. Bryggan Nya Kungshättan, på ön Kungshatt, skulle vi in till för såväl påstigande som avstigande resenärer.


Ett upplyst Mälarhöjden.


Skymningstimmen denna dag var läcker, och lugnet på Mälaren gjorde ju förstås sitt till.


Centrala Stockholm började närma sig, och denna heldag ute kom att närma sig sitt slut. Debarkering vid Klara Mälarstrand ca 20:55, därefter en promenad bort till T-Centralen där jag och Niclas skiljdes åt. Hemma på Lidingö var jag sedan ca 21:30.

Mvh
Mats Östman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.