Magi i Stockholms skärgård

Helgen den 20-21 januari bjöd på vackert vinterväder i Stockholm. Jag passade på att utnyttja dessa två härliga och vindstilla dagar till att ta mig ut med kameran på några fotoutfärder. Söndagen den 21 januari åkte jag ut i skärgården, till Grinda – och det blev en tur lite utöver det vanliga faktiskt. Ni kommer förstå varför!


Denna söndagmorgon åkte jag in till Strömkajen och gick där på båten med det vackra namnet Dalarö. Och en vacker start var det redan innan båten lämnat kaj…Den gamla Birger Jarl och Södermalm gömmer sig i dimman här. Just dimman kom att spela en roll på denna skärgårdstur.


Ingen illa vy mot Manilla minsann. 😉


Så kom vikingen Mariella vid Blockhusudden. Vid tillfället Viking Lines enda fartyg på Stockholm – Helsingfors då det andra fartyget på linjen, Gabriella, fått rycka in på Åbolinjen på grund av varvsbesök på annat fartyg.


Fyren vid Blockhusudden med den 147 år gamla båten Gurli på väg mellan Nacka Strand och Larsberg på Lidingö. Gurli går på den så kallade Sjövägen-linjen – dvs SL-linje 80.


Halofenomen över Nacka.


Här lämnade vi Hasseludden akter om oss och stack mot Gåshaga vars kontorshus denna dimmiga morgon visade sig från sin bästa sida – dvs man såg de ej så bra. 😉


En gul färgklick i gråskalan på Lilla Ekholmen nära Vaxholm.


Dimman låg tät mot Vaxholms färjeläge.


Härlig molnformation ovan Vaxholm hotell.


Ytterby på Resarö.


Magi uppstod i Kodjupet, en passage norr om Vaxholm på väg ut mot Trälhavet.


Formationen av öar i denna bild är Lilla och Stora Rönnholmen samt Ekholmen. Den magiska upplevelsen fortsatte.


Stora Rönnholmen.


Stora Isskär brygga i Lindalssundet. Dimman kom att ligga rätt så tät i detta sund så jag passade då en stund på att avnjuta en smörgås i caféterian.


Men vid Lillsved så var dimman lite undanskuffad, men låg nära ute på Östra Saxarfjärden.


Vid Lillsved på nordvästra Värmdö var det båtbyte till Rubus för de passagerare som skulle mot Örsö strömmar och Norra Svartsö med flera bryggor. Till Lillsved går det att ta sig med landburen transport så som buss eller bil. Busslinje 437 är det som trafikerar Lillsved.


Vid Grindas södra brygga klev jag av båten ca 12:15. Jag har ingen koll på vilken gång i ordningen som jag gick iland på denna härliga skärgårdsö. Det må kunna vara mycket folk där på sommaren, vilket naturligtvis är kul, men det finns alltid lugnare platser att hitta även då.


Dalarö fortsatte på sin tur mot Husarö, ut på Grindafjärden och ner till Boda på Värmdö i första hand.


Rimfrosten dominerade på träden och på hela ön i stort – det fick jag tacka dimman och luftfuktigheten för!


Lite gråaktigt första stunden, men med tiden så försvann diset och det blev riktigt fint ute på den populära badön sommartid. Men bada var jag väl inte jättesugen om jag ska vara ärlig. 😉


Vinterkänsla på riktigt.


En klassisk Grindavy med värdshuset som igenkännande motiv. Denna stenvilla i jugendstil byggdes som ett sommarresidens till Nobelsstiftelsens första direktör Henrik Santesson – detta i början av 1900-talet. Byggnaden är idag ett värdshus d.v.s. restaurang och trots mina väldigt många besök på Grinda så har jag bara ätit på värdshuset en gång, vilket var med mormor för 13 år sedan. Kanske dags för ett besök där snart igen? 😉


Så blev det blå himmel och man mådde helt enkelt underbart


Från ett berg nära värdshuset fann jag denna storslagna vy. Källviken heter viken in mot värdshuset och där det finns en gästhamn.


Att övernatta på Grinda kan man göra i olika former under sommarhalvåret. Från att campa i tält, till att hyra stuga eller bo på vandrarhem – eller i ett par röda hus nära värdshuset där man kan ta in på hotell.


Gick till Norra Grinda brygga och blickade ut över Örsöfjärd.


Den is som låg i skärgården denna 21 januari var till stor del inte överdrivet kraftig, så varning för svag is var det garanterat. Sedan om man är kallbadare eller inte är en annan fråga. 😉


Vy mot Södra Grinda brygga, en härlig skärgårdsvy!


Vid 14-tiden var det dags att lämna Grinda efter knappa två timmar i fantastiskt vinterlandskap. Waxholm I kom jag och ett 20-tal andra att få stiga på för färd in till Stockholm. Båten med det klassiska namnet är byggt 1983 i Ångermanland, och detta fartygs exteriör behöver inga ord för att beskrivas. Åtminstone inte några som är tillräckligt lindriga. 😉 Trevligt övre däck har båten dock med utsikt åt flera håll.


Vackra Saxarfjärden igen, lite mer vind på eftermiddagen var det. Men betoning på lite…


Rimfrost över en nedlagd ångbåtsbrygga – Stora Betsö.


Skönt sent solljus över Bernhardsro på Långholmen som har den västligaste bryggan i Lindalssundet.


Nämdö på Trälhavet i vackert solnedgångsljus. I Vaxholm fick resenärer från denna båt på bilden byta till Waxholm I ifall de skulle vidare in med båt till stan, och ombord kom min ena kusin vilket var mycket trevligt!


Men innan Vaxholm så skulle ett tillägg vid Stegesund göras. Och för Nämdö blev det ett tillägg vid Edholma, med Vaxholm i bakgrunden på bilden här – och där Norrberget är framträdande.


Det går att lägga ”märke” på ett lastfartyg längre bort i bilden, i detta härliga vintersken.


Birka Stockholm är ett fartyg som jag aldrig har åkt med – trots att den funnits i över 13 år. Hon byggdes 2004 med namnet Birka Paradise och kom ganska snart att ersätta Birka Princess, den färja som var med i tv-serien Rederiet och som tråkigt nog sjönk i Grekland 2006. Ska försöka åka en tur med Birka under året. Sommartid kör de några längre kryssningar än de sedvanliga 22-timmarskryssningarna till Mariehamn. Bland annat görs kryssningar till Höga kusten, Visby och Tyskland.

Jag avrundade denna fantastiska tur vid Strömkajen strax före fem. Naturen visade sin bästa sida denna dag.

/Mats Ö.

En reaktion på ”Magi i Stockholms skärgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.