En avslutande vecka med Waxholmsbolagets klassiker

Nu har det gått ett antal veckor, ja snart en månad, sedan Waxholmsbolagets klassiska fartyg – ångfartygen Storskär och Norrskär samt motorfartyget Västan gjorde sina sista turer för säsongen 2017. Jag passade på att åka med flertalet turer under sista trafikveckan – det gällde att ta vara på chansen innan den mörka och dystra hösten verkligen drog in på allvar.


Torsdagen den 14 september tillbringade jag kvällen ombord s/s Norrskär, på en kvällstur bortåt Vaxholm med närliggande öar. En kvällstur med avgång från Strömkajen klockan 18:15. Väldigt blandat väder under denna vecka där bland de tunga molen plötsligt solen tittade fram, det gick dock fortfarande att vistas ute på fördäck utan att man frös ihjäl. 😉


Mörkret vid Vegabryggan på Rindö lystes upp för ett kort ögonblick av Norrskärs strålkastare. Antalet reguljära passagerare ombord var väl inte så många, utan den största delen var livsnjutare som tog sig en måltid i den vackra matsalen på övre däck. På Waxholmsbolagets ångfartyg finns restaurang ombord.


Ser ni Karlavagnen? 🙂 Härligt att njuta av stjärnhimlen från en ångbåts fördäck.


I mörkret debarkerade jag Norrskär vid Gåshaga brygga vid 21-tiden. Relativ tur med spårvagnen, men hopplös otur med bussanslutningen i Ropsten – bara att vänta 20 minuter!

På fredagen blev det en längre kvällstur ut mot Ljusterö. Sista så kallade ”kvart-i-femman” med Storskär. Då båten avgick 16:45 från Strömkajen så hade jag lite svårt att hinna dit, då jag slutade 16:00 i Sätra industriområde söder om stan. Vad gör man i ett sådant ”knepigt” läge? Jo man åker förstås ut till Gåshaga och stiger på båten där.


Direkt ut från Gåshaga så kom regnet som en beställning på posten. Fast posten är ju numera tämligen opålitlig så regnet varade inte särskilt länge. 😉 Det regnade dock till dess att vi kom in till Skärgårdens huvudstad, med dess vackra hotell på bilden här.


Efter passage av Finnhålet, en smal passage norr om Vaxholm, så uppenbarade sig en väldigt kraftfull regnbåge över Trälhavet.


Läckert värre var det allt.


Och eftersom regnbågen uppenbarade sig på ett imponerande vis så var det ju inte så konstigt att solen kommit fram. Ljuset blev därmed rätt skönt mot denna fastighet på Elgön.


Resan denna kväll gick som sagt mot Ljusterö, med tillägg bland annat vid öar som Elgö, Mjölkö, Seglarö och Fåglarö dessförinnan. På bilden här har ångbåten lagt till vid Mjölkö.

Alltid när man stiger av så ska biljetten lämnas till någon av matroserna, och det gäller alltså då att köpa biljetten i god tid innan man ska av. På båtarna går det ju att betala kontant/med kort vid däcksexpeditionerna, eller så använder man access-terminalerna där om man har SL-kort kan köpa biljett med Reskassan eller med Waxholmsbolagets periodkort (5-dagars/30-dagars).


I solnedgången fortsatte vi turen upp mot Väsbystrand. En brygga före slutbryggan har namnet Skuggan, och det var väl klart att vid denna tid runt 19:20 så låg inte solen på där direkt. 😉


Väsbyviken låg fin och blank – rent ut sagt magiskt!


Storskär vid Väsbystrands brygga, vid avgång så blev det tre långa signaler med ångvisslan! Sedan blev det mörk intur till Stockholm via Saxaröarna och Vaxholm. Men ombonat och varmt var det ombord, mycket passande att åka ångbåt när det börjar bli lite kyligt ute. Och denna afton åkte jag till hjärtat av Stockholm, d.v.s. Strömkajen. 😉

På lördagen den 16 september blev det en tur med min främsta favorit – motorfartyget Västan. En tur återigen till bortåt Vaxholm – ja det blev allt lite tokåkande från min sida. 😉


I Tenösundet på ingående. Fördäcket är ju en trevlig plats att njuta av färden på. Som så kallad båtdiggare har man dessutom koll på mötande fartyg, samt annat intressant som man kan fånga genom kameralinsen.


Vackert över Lidingö. Gåshaga ligger till vänster i bild, medan mitt på så att säga ligger Elfviks udde. Elfvik som har en fin lantbruksgård med diverse djur och fina byggnader, om vår och sommar promenerar jag gärna ut dit. Det finns ett fik där också som heter Nyfiket, ett spännande namn eller hur. 😉


Stämningsfullt när Waxholmsbolagets äldsta fartyg lämnar Gåshaga. Den här aftonen hade jag bättre tur med anslutningarna för övrigt, behövde bara vänta typ 40 sekunder i Baggeby på buss 238. 😉

Västan kom jag sedan att åka med redan dagen efter, då jag på förmiddagen den 17 september åkte ut till Vaxholm med henne kl. 10:00 från Strömkajen. Sista dagen – vemodigt! Och som avslutning så åkte jag alla tre klassiker samma dag – men jag höll mig också på land till och från då jag besökte Vaxholm och Grinda.


Ångfartyget Mariefred gjorde den 17 september en kulturresa ut i skärgården. Varje säsong för den koleldade ångaren inleds samt avslutas med en kulturresa till något intressant resmål i antingen Mälaren eller i Stockholms skärgård. Höstens kulturresa gick ut till Ingmarsö i skärgården, och därmed fick jag möjlighet att fota denna mälarångare ifrån Vaxholm.


Sista öppna dagen för Vaxholms hembygdsgårdscafé för år 2017 var just 17 september. Då jag hade en knapp timme tillgodo i Vaxholm i väntan på nästa fartyg – s/s Storskär, så tog jag en snabb fika på detta härliga ställe vid Norrhamnen. De har ett härligt utbud med kakor, fikabröd, bakelser, smörgåsar och även en del maträtter.


Så visslar Storskär för ankomst Vaxholm några minuter efter tolv, jag embarkerade henne och stack vidare ut till Grinda.


Från en väldigt hög punkt på Grinda såg jag på avstånd Norrskär närma sig ön på dess sista tur ut i skärgården för säsongen.


Vad väljer man – ångbåt eller helikopter?


En ormvråk kom från Ljusteröhållet och cirkulerade över mig på berget på Grinda. Jag var på Grinda i tre timmar, hann gå runt ön i dess vackra natur. Hela ön är naturreservat som ägs av Skärgårdsstiftelsen.


Denna söndag hade jag även med mig vidvinkelobjektivet vilket passade för att ta en miljöbild över omgivningarna.


Höstfärger hade förstås börjat dyka upp bland träd och buskar.


En vecka med läckert ljus avslutas med just läckert kvällsljus på Västan och Norrskär vid Strömkajen, dit jag kom med sistnämnda båt strax före halv sju. Säsongen över, men en ny vår kommer ju så småningom.

Ha det gott!
/Mats Ö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.