Skärgårdsbåtens dag 2023

Hej, nu blir det ett rejält blogginlägg igen med både bilder och text, och detta rör ett evenemang som jag inte helt oväntat kanske tycker är rätt intressant och trevligt – nämligen Skärgårdsbåtens dag, som i år gick av stapeln kvällen den 8 juni.

En introduktion till blogginlägget.

Skärgårdsbåtens dag är ett återkommande evenemang som Skärgårdens Trafikantförening arrangerar sedan 1964, ett år efter att föreningen bildades. Skärgårdens Trafikantförening bildades alltså år 1963, i en tid då skärgårdstrafiken höll på att omstruktureras vilket till följd det växte en oro och ett missnöje bland resenärer i skärgården hur denna trafik skulle bli. Föreningen firar således 60 år och liksom då så är det en förening för alla trafikanter i Stockholms skärgård (och även delar av Mälaren) – såväl hel/deltidsboende som turister. Och det täcker numera även upp pendelbåtstrafik som har utvecklats väldigt sista 10 åren.

Skärgårdsbåtens dag kom till inte minst för att visa upp föreningen och dess budskap, men också för att främja de klassiska ångfartygens värde i skärgårdstrafiken. Det här var en tid när ångfartygen minskat dramatiskt i antal, 1950-talet var ett årtionde då mängder gamla ångbåtar slopades och skrotades. I denna moderniseringstid så var det av intresse att bevara några av de kvarvarande klassiska skärgårdsångarna, och så det har ju sannerligen lyckats då de två ångfartyg som deltog i Skärgårdsbåtens dag år 1964 – Storskär och Norrskär – än idag är i Waxholmsbolagets ägo dvs i grunden Region Stockholm.

Just gällande bevarandet av de äldre ångfartygen så bildades en systerförening till trafikantföreningen med mer inriktning på de klassiska ångbåtarnas väl och ve. Stiftelsen Skärgårdsbåten, som sedermera kom att tillhandahålla fartyg som s/s Mariefred, s/s Tärnan och ångfärjan Djurgården 3. S/S Mariefred för övrigt kom tyvärr inte att delta i årets Skärgårdsbåtens dag som hon brukar. Annars kör hon ju sommartid på sin trad sedan 1903 mellan Stockholm och Mariefred – under rederiet Gripsholm-Mariefreds Ångfartygs AB. Lite fördröjd trafikstart i år men ska förhoppningsvis vara igång mycket snart efter detta inläggs publicering. Blogginlägg från tidigare resor med Mariefred finns om ni skrollar på startsidan.

Men för att återgå till Skärgårdsbåtens dag, denna behöver inte bara innehålla klassiska fartyg. Har genom åren varit en del modernare inslag också. Förra året deltog i egen regi Stavsnäs Båttaxi med möjlighet för skärgårdsbor att delta under aftonen i Vaxholm. Då körde man en nyinförskaffad katamaran från Norge, m/s Syreni, och gav även Vaxholmsbor möjligheten att följa med och möta kortegen från Stockholm. I år var fartyget m/s Långvik, byggd 1990 på ett varv i Ångermanland och hemmahörande på Ornö under dryga 25 år. Såldes 2018 till Stavsnäs Båttaxi och kör i dess kommersiella trafik med charter, tematurer och även reguljära turer.

Jag och en vän valde att resa med denna m/s Långvik en stor del av aftonen. Till detta tillkom en väl bekant på resan från Stavsnäs, mycket trevligt! Ut till Stavsnäs tog jag mig medelst buss från Slussen.

En resa till Vaxholm ifrån Stavsnäs stod alltså på programmet – dock inte den direkta vägen utan via några öar där fler resenärer skulle hämtas upp – därav vikten av förbokningen. Vi var inte fler än fem resenärer från Stavsnäs men det kom att bli fler efter resans gång. Biljettpris 175 kronor för turen till Vaxholm.

Med vattenjetens kraft tog vi oss norrut på Kanholmsfjärden och sedan Möja Söderfjärd, Bergbofjärden och Norrfjärden innan man i Tornösund gick in mot Långvik på norra Möja.

M/S Östan vid Berg på Möja, fast hon ligger vid en brygga förstås. 😉

Första anlöpet på resan blev alltså Långvik på Möja. Där inne låg m/s Dalarö förtöjd för lite paus mellan turer. Notera gruppen ejdrar vid inloppet till bryggan.

Fri horisont kan skådas utanför Husarö. Husarö var alltså nästa stopp längs färden.

Och här drar vi ifrån Norra Svartsö brygga. Sedan rundade vi Svartsö västra del och gick ner i Karklöfaret och vidare mot nästa tillägg vid Vindö.

Det blev nästan att vara på väg tillbaka mot Stavsnäs när man begav sig ner i Vindö strömmar. Men längre än till Överby brygga gick vi inte, för där stod ett gäng som ville åka med.

En trevlig bryggskylt vid Överby – naturligtvis skapad av den tidigare Överbybon trubaduren och konstnären Carl Anton Axelsson.

Över Värmdösidan av Vindö strömmar så blev denna havsörn jagad av några andra fåglar.

I Vaxholm började marknaden kl 17:00 och höll sedan på fram till 21:30. Destination Vaxholm har samordnat denna del av evenemanget med flertalet marknadsstånd och dessutom musikunderhållning. Waxholms Folkdansgille dansade stundvis och det kom även att hållas tal från bland annat Vaxholms kommunstyrelses ordförande och från regionskärgårdsrådet Gustav Hemming.

Till kl 18:00 var m/s Långvik framme i Vaxholm, därefter väntade en paus på 45 minuter innan nästa tur för att möta upp kortegen. Och då ska jag ju nämna att kortegen startar i Stockholm kl 18:15, efter först en lång och väl ljudlig avgångssignal från ångfartygen.

Musikunderhållning i Vaxholm genom bandet Old Boy Stompers. Även ett annat band spelade på kajen bortom väntsalen.

Först i kortegen kom ångfartyget Storskär. Byggd 1908 på Lindholmens varv i Göteborg som Strängnäs Express och trafikerade sina första 30 år i Mälaren, just mellan Stockholm och Strängnäs. Blev ”Waxholmsbåt” i december 1939 och fick kort därefter namnet Storskär. Storskär är en av två av Waxholmsbolaget kvarvarande ångfartyg och hon kör dagligen från första delen av maj till mitten av september. Är ju en snabbångare god för 13 knop och drygt det vid gynsamma förhållanden. Ett par turer som kan rekommenderas med detta ångfartyg är lördagar till Ramsmora på Möja och söndagar till Husarö. Men hon går även en klassisk tur från Stockholm till Ljusterö vardagseftermiddagar – den så kallade ”kvart i femman” då avgångstiden sedan 1970-talet varit just 16:45.

Andra fartyget var s/s Norrskär. Byggd 1910 på Eriksbergs varv i Göteborg som Sandhamns Express. Gick i trafik Stockholm-Sandhamn från början via Vindö Strömmar med bland annat Överby brygga, Bullandö, Stavsnäs sommarhamn och Runmarö. I slutet av 1940-talet blev Sandhamns Express ”Waxholmsbåt” och därtill fick hon också namnet Norrskär. Den här ångbåten har en matsal med utsikt föröver då styrhytten är belägen på båtdäck, och matsalen i sig är ju väldigt vacker. Trevligt dessutom att sitta nedanför styrhytten med utsikten föröver.

Vår och sensommar är det veckoslutstrafik som gäller, men dagligen under sommarturlistans giltighetsperiod. Och då kan rekommenderas just att åka med henne från Sandhamn helger på något som är i närmast orginaltrad med undantag lite andra bryggor nu än då – Stavsnäs sommarhamn är utbytt mot Stavsnäs vinterhamn exempelvis. Men hon lägger till vid Runmarö, Stavsnäs och kör via Vindö strömmar precis som 1910 när hon var ny. Andra trevliga turer är till Gällnö och kvällsturen till Ramsösund – en måltid i en mycket vacker matsal sitter inte fel under magiska kvällsförhållanden.

Ett systerfartyg till s/s Norrskär är s/s Blidösund, även om nu styrhytten hamnade ett däck ner. Byggd 1911 på Eriksbergs varv i Göteborg och bakgrunden till att båten byggdes har sin historia i båten akter om henne på bilden här. Blidöborna var inte glada när Waxholm III blev ordinarie båt till Blidösundet 1908, och man blev allmänt arga över en trafikförsämring med indragna betydelsefulla bryggor. Därtill beslöt sig en samling Blidöbor att bygga ett nytt fartyg som konkurrent till det dåvarande Waxholmsbolagets trafik. Resultatet kom att bli s/s Blidösund.

Blidösund är i en allmän krets känd som musikbåten, då hon kör musikkryssningar framför allt vardagar under sommarhalvåret. Men det är en båt som har en mångfald av turer. Förutom musikkryssningar så går hon upp till Norrtälje under fredagar via Blidösundet, en lång kvällsresa, för att under lördagarna göra utskärgårdsturer med utgångspunkt från norra skärgården. Söndagar brukar det vara Norröra som står på programmet med tillhörande resa in till Stockholm via Blidösundet. I år är det fyra söndagar till Norröra, sedan fyra söndagar resa från Norrtälje till Stockholm. Man har även haft trafik under december med julbord och julmarknadsturer.

Fartyget har en viktig stödförening Föreningen s/s Blidösund som bildades 1973 – alltså för 50 år sedan. Och huvuduppdraget är citerat ”att bevara fartyget som ett i drift varande genuint skärgårdsångfartyg.” Och genuin är verkligen s/s Blidösund.

Sista fartyget i denna något avskalade kortege i år, även om vissa Strömmafartyg dök upp som trevlig ”utfyllnad”, var m/s Västan. Till skillnad från ångfartygen ovan så byggdes Västan i Motala på Motala Verkstad år 1900. Från 1900 till sent 1937 var hon en Mälarångare, gick ut till Mälaröarna, under namnet Nya Svartsjölandet. Ångfartyget Nya Svartsjölandet såldes till dåvarande Waxholmsbolaget i slutet av 1937 för att bli Västan, och är således den båt som har flest antal år under detta rederimärke. Tillika är det Waxholmsbolagets äldsta fartyg, och hon har nu betydligt fler år som motorfartyg än som ångfartyg då ångmaskinen försvann 1953.

Trafik i Stockholms skärgård går hon från mitten av maj till mitten av september – och då vår och sensommar i veckosluten medan daglig trafik under sommaren. Det här är en mycket charmig båt! Kanske ska tillägga att det är min favorit. 😉

Fyra ångfartyg men bara tre med i Skärgårdsbåtens dag? Vad nu?

Jo s/s Motala Express möttes på sin hemresa från Idöborg vid Nämdö dit hon gått på en charter. Det här är en gammal Vätternångare, namnet påtalar ju inte minst detta, karaktären är också lite annorlunda från de ångfartyg ni sett ovan. Hög stäv för att ta Vätterns stundtals rejäla sjö, och det var på denna sjö hon var hemmahörande fram till 2010 då hon lämnade Vättern efter 115 år. För att kunna ta sig genom Göta Kanal fick man kapa stäven några meter. Upprustad till vackert skick så är numera charterturer hennes huvudsakliga trafikuppgift och hon har sin hemmakajplats vid Strandvägen. Ett mycket stiligt fartyg.

S/S Storskär tog en extra runda runt Furuholmen och drog på lite för att sedan ta sig till täten igen på Södra Vaxholmsfjärden. Möte med m/s Dalarö i Tenösundet, som tidigare år har varit med i evenemanget.

Och där var Storskär på plats vid kaj först av alla i vanlig ordning.

Två andra ångbåtar i lite mindre storlek är Ejdern och Stimmaren. S/S Ejdern har sin hemmahamn i Södertälje, där hon varit hemmastadd sedan början av 1900-talet, och gör utflykter till bland annat Birka. Hon byggdes 1880 i Göteborg och gick sina första år i just Göteborgs skärgård. Höll på att sänkas i Landsortsdjupet i början av 1960-talet, men räddades tack och lov och drivs sedan början av 1970-talet av den ideella Museiföreningen Ångfartyget Ejdern. I detta sammanhang med Skärgårdsbåtens dag brukar Ejdern delta som följefartyg och avgår lite tidigare både från Stockholm och från Vaxholm då hon är lite långsammare än de övriga fartygen. Ejdern gör sommartid turer till bland annat Birka ifrån Södertälje.

Den mindre av ångbåtarna på bilden är slupen Stimmaren, också ett väldigt trevligt deltagande.

Det är verkligen fantastiskt att se uppslutningen från Vaxholmsborna när fartygen är på väg in till kajen i Söderhamnen som i år blev enligt tid till kl 19:45. Själv var jag tyvärr inte särskilt pigg denna Skärgårdsbåtens dag så jag behövde inta en ordentligare måltid på en pizzeria på Hamngatan och komma undan folklivet en stund.

Skärgårdens Trafikantförening har fartygsvärdar på de deltagande fartygen från Stockholm och deras uppgifter är inte minst att sälja lotter till passagerarna med dragning av fina priser. Nu blev årets deltagande fartyg bara fyra tråkigt nog, Strömma Kanalbolaget brukar normalt delta och så även s/s Mariefred – men så var alltså inte fallet i år.

Som medlem i föreningen (150 kr per år för enskild medlem) så får man dels tre nummer av en medlemsskrift Skärgårdstrafikanten, man får Skärgårdsboken med tryckta sommarturlistor gällande skärgårdstrafiken men även mälartrafik och pendelbåtstrafik. Även annan skärgårdsrelaterad information finns att läsa i denna bok – tips på utflyktsmål exempelvis. Waxholmsbolaget ger ju inte längre ut några trycksaker kan ju nämnas i sammanhanget.

Föreningen anordnar även några medlemsmöten varje år med olika teman – bland annat bryggmöte och trafikmöte. I sociala medier så finns Skärgårdens Trafikantförening såväl på Facebook och Instagram. Och för mer information så finns inte minst en hemsida: http://www.skargardstrafikanten.se/

Det flaggas även Waxholmsbolaget i ångfartyget Blidösunds skorsten tydligen, trots den frostiga konkurrensen på 1910-talet när det så kallade ”Blidökriget” ägde rum – dvs Blidöbornas krig mot dåvarande Waxholmsbolag i strid om en godtagbar trafik.

Härligt kvällsljus mot s/s Blidösund, i nederkant syns det band som brukar spela ombord på Skärgårdsbåtens dag. Kvällen i övrigt fortsatte med marknad och folktrivsel, och sedan klockan 21:00 en flaggceremoni vid Söderhamnsplan.

Rätt som det är så har klockan slagit 21:30 och då lämnar ångfartygen Vaxholm för återfärd mot Stockholm. Storskär och Norrskär har kajplats vid Strömkajen nedanför Nationalmuseum, medan Blidösund har sin ordinarie kajplats vid Skeppsbron vid Gustaf III:s staty. De som har hand om drift och bemanning på Storskär och Norrskär – det är samma rederi som äger Blidösund dvs Blidösundsbolaget/Transdev. Multinationella bolaget Transdev köpte Blidösundsbolaget i slutet av 2017.

Som det inte var nog med vackra båtar så dök också Arona upp. Ägarna till denna skönhet är också ägare till Stora Ekholmen utanför Vaxholm med dess äldre intressanta byggnader som är under upprustning. På tal om föreningar för gamla båtar ovan så är ju denna Arona en del av MYS – dvs Motor Yacht Society. Hon byggdes 1904 på William Lindbergs varv/Södra varvet i Stockholm, ett varv som låg där nuvarande Vikingterminalen ligger idag på Södermalm.

Tack Vaxholm för en underbar kväll.

21:30 avgick de flesta båtarna och förutom ångbåtarna mot Stockholm så gick m/s Långvik tillbaka ut mot skärgården. M/S Västan blev sista båt med avgång 21:45.

Sveriges Lantbruksuniversitets forskningsfartyg Svea var på ingående mot Stockholm denna sena afton.

Så närmar sig Stockholm i skymningstimmen.

Kontraster i en urgammal ångbåt mot de moderna fasaderna på Södermalm. S/S Ejdern på väg mot Mälaren och Riddarholmen. Därefter tur till Södertälje på fredagen.

När klockan närmade sig 23:00 så närmade sig också slutet på årets Skärgårdsbåtens dag.

På återseende till Skärgårdsbåtens dag 2024 som planeras till 12 juni 2024. Innan dess ett antal andra skärgårdsturer. 😉

Jag vill önska en riktigt fin sommar till er alla!

Med vänlig hälsningar

Mats Östman

En reaktion på ”Skärgårdsbåtens dag 2023

  1. Stort tack Mats!
    Du är verkligen en suverän guide och färdledare i dina beskrivningar av skärgården, dess liv och båttrafik både historiskt och i nutid! Du är som ett levande lexikon och skulle TV’s tiotusenkronors-frågan levt kvar, hade du kunnat ställa upp.
    Att du dessutom behandlar svenska språket så elegant gör allt du skriver så lättläst. Trots att du beskriver båtar och båtar och båtar, så blir det aldrig tjatigt eftersom du varierar språket hela tiden och ser till att informationen är ”lagom mycket” och kommer på rätt ställen i berättelsen. Det blir därför aldrig för mycket eller för lite.
    Dessutom älskar jag ditt sätt att blanda objektiva fakta med subjektiva känslor. Det medför att man (åtminstone jag) känner sig som en medresenär som upplever din resa med dig.
    Ha en fortsatt fin sommar!
    hoppas Michael

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.