Blandade försommarmotiv

Detta blogginlägg som jag nu publicerar innehåller en blandning bilder från olika situationer, promenader och utfärder under försommaren som man kan säga startade i mitten av maj med det rejäla högsommarvädret som då slog till i Stockholmsområdet.

En promenad ner till Askrike hamn den 14 maj gav ett möte med ett par ormvråkar vid Grönsta gärde.

Maskrosor på äng på Ängsö. Nationalparken som jag skrivit om i senaste blogginlägget, fast det besöket var vid en senare tidpunkt än vad denna bild visar.

Orkidéer i Adam och Eva, styvmorsvioler och mandelblom.

På väg hem från Ängsö så debarkerade jag m/s Sjögull i Vaxholm. Tog mig över med vägfärja till Rindö och sedan en bussfärd till östra delen av ön. För vid östra delen intill Oxdjupet finns ett trevligt ställe vid fästningen Oskar-Fredriksborg där man kan skåda de stora kryssningsfartygen på nära håll. Och nog blev det att blicka in i en vägg när Britannia kom förbi.

Så styrs riktningen på blogginlägget mot Stockholms skärgårds sydligaste utpost, nämligen Landsort och dess fyr.

Jag var på Landsort (ön Öja) tillsammans med ett par vänner och en förening för lokaltrafiksintresserade (LTF) den 18 maj. En strålande vacker sommardag som tillbringades en halvdag på ön, med bland annat guidad visning vid fågelstationen där det utförs regelbunden ringmärkning. Landsort är en bra strecklokal där många förbipasserande fåglar rastar under framför allt vår och höst.

Fyr och blomster. Vi stannade som sagt halva dagen där ute vilket inkluderade en god lunch på Café Saltboden. Resan ut gick väl sisådär när vi som kom med bussen knappt kom på båten m/s Stångskär vid Ankarudden, så det blev till att köra en extratur en timme senare varav vi kunde komma ut till Landsort.

Fortsätter på Södertörn, och en annan god fågellokal är Stegsholm på Gålö. Flertalet rovfåglar syntes i området under de timmar jag var där den 21 maj, för övrigt ett område som är en idyll utav dess like. På bilden syns Dalarövägen på andra sidan Lännåkersviken.

Vandringen längs en slinga i Stegsholm var magisk då man var i stort sett helt ensam – ja inte helt ensam dock. 😉 Denna råbock strövade omkring i lundarna bland all blomster.

Och bland blommorna i Stegsholm var orkidén Adam och Eva dominerande på vissa platser. Stegsholm har likt Ängsö en ganska rik mängd på just dessa.

Vid Stegsholm finns strandängar och klippor som vetter ut mot Bilsta fjärd, en havsvik som går in från Mysingen och Horsfjärden. Den innersta delen är Lännåkersviken som visades ovan.

En tretimmars njutning blev det i detta naturområde vid inre Gålö, det är ju en rätt spretlig halvö där förutom Stegsholms gård även Gålö havsbad med camping, en gammal sälstation, vackra vandringsleder längs skärgårdsmiljöer i varierad terräng, och även Veteranflottiljen finns.

22 maj, en promenad på Södermalm bort till styrelsemötet för Skärgårdens Trafikantförening i Hartwickska huset nära Mariatorget. Götgatan synes i bilden med Skanstullsbron och så den stora Globen – eller officiellt namn Avicii arena.

Provkörning inför trafikstarten 26 maj över nya Lilla Lidingöbron. Då hade det varit avstängt sedan 4 juni 2023 och har sedan dess upprätthållits med bussersättning mellan Ropsten och Baggeby och vice versa. Det ska ju även i sammanhanget tilläggas att under tiden har Gamla Lidingöbron rivits och nu finns inte många spår kvar av denna.

På promenad över Lilla Lidingöbron och hem till Näset via Islinge så fick jag se en bäver komma simmande. Jag har sett många bäverbon genom åren i naturområden, men just en simmande bäver har jag inte lyckats se. Trevligt!

En kvällstur med ångfartyget Storskär sitter ju aldrig fel. En rundtur till Ljusterö och Saxaröarna. S/S Storskär kör ju reguljär skärgårdstrafik för Waxholmsbolaget tillsammans med s/s Norrskär och m/s Västan i kategorin ”Klassiska fartyg”. En fantastisk trafik.

Emellertid så kanske en del folk, framför allt yngre, som reser blir lite rastlösa att sitta flertal timmar på en ångbåt, så då kanske mobilen eller datorn är underhållningsfaktorn så att säga än att njuta av omgivningarna i första hand. På s/s Storskär finns nu laddmöjligheter i aktersalongen, tidigare har endast en plats i babords gång på huvuddäck haft uttag.

Att spendera tid ombord kan också göras genom att ta en måltid i den stilfulla matsalen på övre däck. Frågar man besättning så kan även ett maskinrumsbesök göras för att skåda originalmaskinen från 1908.

Kvällskryssande blandat med reguljära turer. Jag spenderar ju tiden ombord delvis med att fotografera (vilken överraskning tänker ni nu) så jag njuter till fullo av omgivningarna man passerar och dess olika skeenden från tur till tur.

Viking Glory, ständigt pendlande mellan Stockholm och Åbo.

Doft av syrener på Skeppsholmen, och i bakgrunden en bekant skärgårdsbåt som jag redan beskrivit litegrann. 😉

Kvällstur med Västan med avgång från Vaxholm kl 18:45 och med en kvarts uppehåll vid Lillsved på Värmdö vid 20-tiden.

Ljuvlig kväll på alla sätt och vis. S/S Storskär kommer från Väsbystrand på Ljusterö.

Från försalongen på m/s Västan.

Efter den strålande kvällsfärden på sjön så tog jag mig en promenad i aftonen från Gåshaga hem till Näset, en timmes strövande ungefär. I en hage vid Ekholmsnäs stötte jag på en listig figur.

En Sjöbris och en före detta Sjöbris. Högsommarvärme och det är inte direkt få som reser ut till Vaxholm, varav m/s Sjöbris fick förstärka ordinarie trafik. M/S Mysing kör helger under våren på SL-linje 83 Stockholm-Vaxholm-Rindö, och här är ju biljetterna mycket billigare än att åka Waxholmsbolagets trafik, så det är mer regel än undantag att turerna går fullsatta vid fint väder.

Sommar på Gällnö, fast det var fortfarande maj. Äppelblomningen i full framfart.

På min födelsedag 25 maj åkte jag till Gällnö med s/s Norrskär, en riktigt varm dag med ca 50 minuters uppehåll på Gällnö om man tänkte åka ångbåten tillbaka. Men ganska snabbt så blev jag glassugen och tog m/s Viberö in till Vaxholm och ställde mig i kö till Glass på hörnet, innan jag sedan åkte med s/s Norrskär igen från Vaxholm till Gåshaga.

Kvällen den 25:e nere vid Grönstaviken. Kvällspromenad efter en god middag hemma med mamma och bror.

Sandemar den 26 maj, och vad för blomster passar att skåda under denna månad maj om inte majvivan. Floran är en av sevärdheterna i Sandemar där det varje vår och försommar är en härlig blomsterprakt. Någon vecka tidigare blommade kungsängsliljorna säkert, nu sågs inte många av dessa kvar vid detta besök.

Lite liknande landskap som Stegsholm, och de ligger inte så långt från varandra naturreservaten. Strandängar karaktäriserar Sandemar och det är rikt om fågelliv och områden som också är skyddade för fåglarna under sommaren.

Inte behöver man åka ner till Skåne för att se vackra rapsfält.

Efter att ha varit i Sandemar så åkte jag ut till Dalarö och landstället där det var syrentider.

Så i slutet av maj så var äntligen Lidingöbanan igång över Lilla Lidingöbron. En udda syn i denna bild är dock m/s Gabriella vid Värtahamnen, ett par underhållsdagar hade hon där.

Ett kryssningsfartyg med hus för om skorstenen? 😉 MSC Poesia på väg ut från Frihamnen och Stockholm den 30 maj.

Vid Nacka strand i väntan på en SL-båt på linje 80 så kom denna gulliga gräsandsfamilj simmande förbi, med gräsandsmamman och hennes 9 små duniga ungar. Så frid och fröjd ut tills två gräsandshannar dök på gräsandsmamman och försökte dränka henne, samtidigt som ungarna drev vidare farligt nära aktern på en av SL-båtarna mot Ropsten. Folk längs strandpromenaden försökte schasa iväg hannarna som utförde denna ”våldtäkt”, fast en bit ut i vattnet var inte det lättaste förstås. Mamma gräsand kom dock undan angreppet, men i förtvivlat tillstånd när hon avlägsnats från sina ungar. Dessutom backar SL-båten ut och det såg ut som att ett tragiskt öde väntade de nio små andungarna. Men alla klarade sig och gräsandsmamman kunde sedan återfå kontakten och också pappa gräsand som tydligen var en bit bort. Naturen kan vara grym ibland, det blev dock ett gott slut i detta skådespel som engagerade ett flertal vid Nacka strand.

Spårvagnens dag på Djurgården besöktes sent söndagen 2 juni. Denna underbara släpvagn 521 som har varit i Malmköping ett antal år (Svenska Spårvägssällskapet har en fin verksamhet där) har nu kommit åter till Stockholm under sommaren. Kan bara rekommendera att om ni ser denna på Djurgårdslinjen, åk med! Den går mjukt och har en mycket trevlig interiör. ”Två rum och kök” kallas den för dess utformning med två salonger och så en tambur där man går på och av vagnen.

”Varning – utsvängande bakparti” står det på bussen – och det menas då inte reklamen för ett parti inför EU-valet…Självklart gick jag till vallokalen i Källängsskolan och röstade den 9 juni.

Våra vänner utanför huset flyger omkring i snabb fart. Tornseglare som varje år återkommer på samma datum.

Fascinerande skådespel på himlen.

Jag är förvisso än arbetssökande, men i ideellt arbete har jag under haft en del att stå inför Skärgårdsbåtens dag detta år 2024. Inte minst kajplatserna i Vaxholm var ett osäkert faktum inför evenemanget onsdagen 12 juni med tanke på kajrenoveringen som äger rum i Vaxholm med avspärrad kajdel i Österhamnen. Något som dock kunde ställt till det ännu mer för evenemanget och folkfesten i Vaxholm var vädret. Under eftermiddagen hade det haglat och stormat i Vaxholm, så det var tveksamt hur det skulle bli. Även på Strömkajen hördes en åskknall vid 17-tiden inför ombordstigning där vi funktionärer för Skärgårdens Trafikantförening skulle visera biljetter. Ett nytt biljettsystem i år gjorde det betydligt behändigare att köpa biljett i förväg. Biljettsuccé blev det med utsålda ångfartyg och en väl belagd m/s Västan också. Kajplatserna löste sig riktigt bra dessutom, och ett extra plus till kapten på s/s Motala Express som gjorde ett sånt trevligt tillägg vid Strömkajen inför avgång 18:00. (S/S Motala Express var dock inte med i evenemanget, utan ute på en chartertur).

Kort sammanfattat blev kvällen mycket lyckad! Skärgårdens Trafikantförening som arrangerade tillsammans med Destination Vaxholm.

Vill ni uppleva mer av Stockholms ångbåtar så tycker jag ni ska ta er till Riddarholmen söndagen 25 augusti då en merpart kommer ligga förtöjda och ha ”öppen båt” i ett antal timmar. Sjöhistoriska som anordnar evenemanget Stockholm Steam.

Annars är det bästa förslaget att resa med de ångfartyg som är i trafik.

S/S Mariefred kör som brukligt på sin ursprungstrad till Mariefred och Gripsholms slott under sommaren. Denna kväll 12 juni hade hon dock slussat ut för Skärgårdsbåtens dag.

Ytterligare ett ”glorifierat” fartyg – i alla fall namnmässigt då detta pampiga segelfartyg från Columbia bar namnet Gloria.

Ha en skön sommar!

M v h

Mats Östman

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.