Från kungligt till Nyckelviken

Om jag nu inte besöker skärgården under en heldag, vad ser jag gärna i Stockholms närområde? Jo exempelvis kan en på Söders höjder njuta av vacker utsikt ifrån Turistbussgatan – även känt som Fjällgatan. Därefter kan vattenvägarna nyttjas och ta sig till kranskommunen Nacka och bryggan vid Nacka strand. Därifrån är det inte så långt bort till Nyckelviken och dess naturreservat och herrgården Stora Nyckelviken. Dessa ställen besökte jag under en fin våraktig dag, inte sommaraktig alltså, den 6 maj.

Det börjar kungligt detta blogginlägg med synen av kungaslupen Vasaorden från 1923 som det danska kungaparet fick äran att åka med ifrån deras ståtliga Dannebrog. De åkte en sväng förbi Kastellholmen där det sköts salut, likaså gjordes det från Skeppsholmen. Det danska kungaparet och det svenska kronprinsessparet åkte med Vasaorden.

Kongeskibet Dannebrog från början av 1930-talet. Ett onekligen läckert fartyg.

Så har Vasaorden börjat närma sig sitt slutmål, i alla fall för kungligheterna ombord, nämligen Logårdstrappan nedanför Stockholms Slott. Dannebrog ska förtöja vid Skeppsbron längre söderut. En annan ”kunglig” båt i mitt tycke syns till vänster i bild vid Skeppsbron – nämligen m/s Västan.

Ståtliga torn i Riddarholmskyrkan och Stadshuset. Det är Riddarholmskyrkans spira som kommer helrenoveras inom snar framtid p g a rost och läckande gifter. När tornspiran (från 1830-talet) renoverades på 1970-talet behandlades det med det miljöfarliga ämnet PCB som bara något efter renoveringens färdigställande förbjöds, och nu är det alltså dags för en ny uppfräschning i ordets rätta bemärkelse. Under renoveringen så kommer silhuetten förstås att bli en annan temporärt.

En vacker blomning i en inte annars så vacker miljö vid Värmdöleden nära Sofiaområdet.

Jag tog mig över Danviksbron, den södra Danviksbron då den norra bron håller på att genomgå totalrenovering. Nerför trapporna intill Danviksklippan tog jag mig till Saltsjöqvarn och en vidare färd med pendelbåten på linje 80 till Nacka strand. På väg ut från Saltsjöqvarn möttes ett synnerligen intressant ekipage i ångfartyget Blidösund assisterad av bogserbåten Leif ifrån Marin & Haverikonsult. Säsongsstarten för Blidösund är i år på Skärgårdsbåtens dag 12 juni, och hon är redan fullbokad.

Sädesärla med ett par gräsänder. Jag hade tagit mig ner till Lilla Nyckelviken, bara en dryg kvarts promenad ifrån Nacka strand.

Den nya pendelbåtslinjen, SL linje 84, trafikerar mellan Strömkajen och Ålstäket på Värmdö. Ålstäkets brygga ligger i Mörtnäsviken inte särskilt långt från Grisslinge havsbad. Upphandlingen av trafiken tillföll Djurgårdens Färjetrafik vilket till en del ägs av Strömma, så det är Strömmas fartyg som trafikerar linjen och i huvudsak då m/s Eskil och m/s Delfin XI. Nu kom emellertid dessa två att ha fördröjda varvsarbeten under våren, vilket då gjorde att m/s Delfin X kom att köra som huvudbåt under en period. Förutom Ålstäket på Värmdö lägger linjen till vid Riset, Koviksudde och Norra Lagnö.

Även om nu detta är den innersta delen av skärgården med Fjäderholmarna mitt över farleden, så är det ändå klar skärgårdskänsla vid Lilla Nyckelviken.

Ett par andra slags änder – nämligen snatteränder.

Lönnblomningens starka lyskraft i färg.

Hagmark intill vattnet.

Det är alltså detta gröntonade hus som är Lilla Nyckelviken, och som ligger i en mycket idyllisk omgivning.

Lönnblomning och ångfartyget Storskär på gång – då är det verkligen vår! Eller var vår rättare sagt, den blev sommar rätt fort faktiskt.

Ute på provtur denna måndag inför säsongsstarten onsdagen 8 maj. S/S Storskär från 1908, byggd som Strängnäs Express för trafik Stockholm-Strängnäs.

Waxholmsbolagets andra ångfartyg Norrskär kom inte långt därefter på utgående mot Vaxholm på sin provtur. Byggd 1910 som Sandhamns Express och till Sandhamn går det helger under sommarturlistan fortfarande att resa med just s/s Norrskär.

Efter att beskådat dessa två skönheter så fortsatte min promenad i Nyckelviken, upp från Lilla Nyckelviken till Stora Nyckelviken.

Många härliga ekar finns det i det minst sagt lummiga området tillhörande Nacka kommun.

Det här var minsann en lustig syn.

Herrgården Stora Nyckelviken med dess

Brevid herrgården finns en bondgård med ett antal lantraser att beskåda. Fåren hördes inte minst över omgivningen. Ett trevligt ställe för barnfamiljer att göra utflykt till och kolla på djuren i hagarna. Vill minnas någon skolutflykt hit i barn/ungdomen.

Ett par flyglar till herrgårdsbyggnaden varav den ena innehåller Nacka hembygdsmuseum. Det blir ett par blogginlägg om omgivning i Nacka på slutet med bland annat Booleden och sedan nu Nyckelviken.

Fiket höll öppet till kl 15:00 så jag hade gott om tid för en fikastund då jag slog mig ner i solen längs västra fasaden.

Jag knallade tillbaka till Nacka strand en annan väg, via Jarlaberg. Då passerades ett antal vackra ängar och hagar.

Segelfartyget Constantia på ingående mot Stockholm per motorframdrift.

Båttrafik till Nacka strand ifrån Nybroplan eller Ropsten med SL-linje 80 – där en bland alla båtar som kör är m/s Maria. Båtar brukar ju benämnas som feminina och i Rederi Ballerinas flotta (rederiet som är upphandlat för drift och bemanning för pendelbåtslinje 80) så stämmer det extra bra när båtarna har kvinnonamn som Maria på bilden eller av de andra båtarna Clara, Sofia, Katarina och senaste tillskottet i trafiken Freja. En Vera är också på gång.

I grönområdet vid Larsberg och sluttningen mot vattnet trivs ekorrarna bra. Ofta kan man se dessa aktiva där bland träden.

Välskyltat. Larsbergs brygga kom jag alltså ifrån då jag plötsligt visar bilder från Lidingön…Kappsta brukar bjuda på många blåsippor under våren och på platsen fanns ett hus som brann ner 1931 där Raoul Wallenberg föddes år 1912. Mölna har en gammal kvarnmiljö, och det är just vad namnet Mölna betyder (alltså kvarn).

Gräset på uppgång vid denna tid efter en kall aprilmånad, men senare i maj så exploderade ju allting…

Det var allt för denna gång, men som sagt: Nyckelviken – en idyll att besöka.

M v h

Mats Östman

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.